Лидия Шулева: Даването на 50 лв. върху пенсиите беше популистко решение

Диспропорциите при пенсиите ще останат в бъдеще, смята тя
26 юли 2021 20:05, Анисия Иванова
88
Лидия Шулева: Даването на 50 лв. върху пенсиите беше популистко решение
Снимка: Bulgaria ON AIR

Актуализацията на приходната и разходната е нужна, защото средствата от преизпълнението на приходите ще отиде за изпълнение на приоритетите на новото редовно правителство, което се очаква да се конституира. Министерството на финансите не спира да работи никога и няма никакво значение дали актуализацията е предложена от редовно или служебно правителство. Важното е, че е предложена. Това заяви Лидия Шулева, заместник-председател на Икономическия и социален съвет, бивш вицепремиер и бивш социален министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Още по темата

Според нея служебното правителство прави нещо добро, защото за първи път приходите са предмет на актуализация, а преди са били преразпределяне директно от кабинета. Докато сега предложението на правителството е парите от преизпълнението на приходите да отидат в допълнителни разходи, които се налагат тази година преди всичко поради пандемията.  

В конкретика актуализацията на разходите ще бъде отражение на приоритетите на новото правителство. Не е изключено да трябва да се продължат и някои политики от последния кабинет на Бойко Борисов - особено тези, които са били свързани с борбата срещу пандемията. Лидия Шулева смята, че ваксинацията трябва да бъде приоритет на новото правителство, което се очаква да бъде избрано. Припомняме, че ваксинираните в България са под 20% от общото население. Имайки предвид колко малко ваксинирани има, се очаква при евентуална четвърта вълна на ковид, България да бъде една от най-потърпевшите страни. Подобен тип здравен и икономически удар ще изисква актуализация на бюджета.

Шулева е на мнение, че ходът в края на мандата на мандата на правителството на ГЕРБ, да се раздават по 50 лв. на всички пенсионери, без значение от размера на пенсиите и без значение от осигурителния доход, е вредно и популистко решение.

“Това е една абсолютна уравновиловка, която категорично торпилира осигурителния модел”.

Шулева посочи, че преди една година е присъствала на среща с тогавашния социален министър Деница Сачева, на която среща са присъствали почти всички бивши социални министри. Тяхното общо становище е било, че покачването на пенсиите трябва да стане по пътя на преизчисляването, а не по чрез раздаване на “50 лв. на калпак”.

По нейни думи общото становище на бившите социални министри не е било взето под внимание от настоящия такъв. На срещата на Комисията по бюджет и финанси към Тристранния съвет е имало единодушно мнение, че преизчислението на пенсиите на базата на увеличаване на тежестта на осигурителния стаж, няма да доведе до намаляване на диспропорциите, които съществуват от години и са резултат от административни решения, които нямат нищо общо с осигурителния модел.

Есенцията на предложението на правителството е хората, които са пенсионери и живеят под прага на бедността, който е 269 лв, да бъдат компенсирани чрез социална помощ. Тази помощ като сума не е фиксирана, а ще бъде толкова, колкото е нужно да се прескочи прага на бедността. Това става чрез методите на социалната помощ и има съотвени подоходни критерии.

Лидия Шулева е на мнение, че всяка промяна в размера на пенсиите трябва да става чрез механизмите на осигурителния модел. Увеличаването на минималната пенсия с 50 лв. и то  чрез административно решение, води до това, че хора, които са се осигурявали на пълния си осигурителен доход в рамките на 30-40 години, получават пенсия, която е близо до минималната, защото пенсиите им не са били преизчислени както трябва. Това, което се търси в момента като формула, е да се увеличи тежестта на една година осигурителен стаж, което да компенсира до голяма степен тези раздадени 50 лв. и минималната пенсия да не падне. Според нея това няма да промени диспропорциите между пенсиите, а ще ги остави в същата позиция в каквата са били и досега.

Лидия Шулева посочи в ефира на “Бизнес старт”, че основният начин да се вдигнат доходите и България да напредне икономически, е да бъдат спрени корупционните модели, които по непрозрачен начин отклоняват средства от държавния бюджет

Целия разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно много ги разглезихме с тия 50 лв старите хора! Ако беше ти Шулева кофичка кисело мляко и коричка хляб ще им дадеш ***, долен ,отиваш при Манолова мри!!!!!
25
2
 
12
 
! Отговори
слушай ма преди 2 години
Кумунистическа мумийо.Акоо седнем на една маса,повече ли кифтета ще изядеш?След пенсия си просто ***!Трябва ти пенсия да не пукнеш като краставо куче от глад.За какво още ламтиш?
24
7
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Цъцъцъцъцъ Фактически, те сега на практика взимат от парите на най-ниските пенсии, увеличавайки само по-високите пенсии! След като се очаква сериозна инфлация, как ли ще преживяваме с такава пенсия в България?! Това е подигравка с хората! Но забелязвате ли, че не говорят нищо за това? Голям успех е, че повишили пенсиите, а кои няма значение...Голямо повишение, на някои разбира се...За по-голямата част повишението кръжи около нулата...Не-год-ни-ци! Никога повече БСП - да си ходят!
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АВЕ ТИЯ ПЕНСИОНЕРИ МНОГО РАЗЛИГАВИНИ БЕ ИСКАТ И ЗАКУСКА И ОБЯД ДАЖЕ И ВЕЧЕРЯ *** АКО ОТ МЕН ЗАВИСЕШЕ ТИ СПЕЦИАЛНО САМО НА ХЛЯБ И ВОДА И ТО ДВА ПЪТИ НА ДЕН И ТОГАВА ДАНО МАЛКИЯТ ТИ МОЗЪК НЕ ИЗПРОСТАЧВА ТОЛКОВА
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти що не даде на калпак Е ТАКА ЗА МЕСЕЦ бе ??? Били в управлението провалиха се но дават акъл, защо бе Шулева не даде 50 лв????
21
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази беше ужасна , ужасна, ужасна тьотка едно време. Откъде я намериха, Изровилият я вестникар трябва да бъде порицан публично.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а ти колко даде *** та 50 лева били много
19
2
 
14
 
! Отговори
Blast from the Past преди 2 години
Тия нахалитети дори си позволяват да изпълзяват от дупките си и да коментират ! Тая нацяло я бях забравил !
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старите комунисти изплуват на повърхността!! Благодаря ти тошко, хубава партия имаш тоше
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана - продължение Такива ни направи БСП, не само ни прогони по света, но и съсипа народа, особено своите членове! - за тях не съществува държава, други хора, само те са важни!... БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
16
1
 
8
 
! Отговори
Извинявам се преди 2 години
Онази с ремонта беше Масларова ! Но и тя ще се обади скоро нали е ПРОМЯНА
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сред толкова мало...умници и "харварди" е трудно да се номинира кой е най-тъпият и най-вредният, но Лидка-плитка-комуноидка май си остава ненадмината, Царя я уволни заради некадърност и мутро-зависимости, ама нищо де, тъкмо такива Африкански си ги люби най-жежко.
14
5
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Точно - преизчислената ми пенсия е същата като преди! Както и на много други хора - просто не може да стигне минималната 255лв. Така че сега половината пенсионерски народ ще получаваме старата си, непреизчислена пенсия 255лв!...Такива са им преизчисленията! За това Бойко даде по 50 популистки лева на всеки - да стигнем поне 300лв. Но БСП се разпискаха, че не може само на ниските пенсии да се давало, та затова им даде и на тяхните 1000лв. още 50 - да не плачат, значи...Ето такъв народ сме...
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде се обажда тази бивша ?????? Що като знаеш не си тук бре???? Ако ви спре фейсбук сте НИКОЙ да знаеш госпожо!!!!
12
4
 
9
 
! Отговори
Дърт Вейдър преди 2 години
Прaвилнo e зa минимaлнитe пeнcии дa ce приeмe увеличение до 369 лева, a вcички ocтaнaли пeнcии дa ce прeизчиcлят cъc cрeднoocигуритeлния дoхoд зa 2019 гoдинa,13 гoдини cтaритe пeнcии нe ca прeизчиcлявaни и това води до диспропорции в осигурителната система
11
0
 
13
 
! Отговори
Павето преди 2 години
Заради слави холограмата, всички нафталини на "царя" си подадоха главата от дупката. Симеончо да не е заборчлял отново в Монте Карло? Каква е тази фамилия? Дядо и шульо ли се е казвал или шyшляk? Помня как прабаба ми разказваше колко се е радвала като се е родило царчето, тя лично е говорила с Борис, когато е бил във Варна инкогнито и казваше, че е голям човек, но този Симеончо ...
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЛОУ ИЗ КУФЯ ЛА БАБИЧКЕ,А ПО ТВОЕ ВРЕМЕ С ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НДСВ КОЛКО БЕШЕ МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ - ЦЕЛИ 69 ЛВ. В 21 ВЕК!!!!!!!!!!!!
9
1
 
18
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Какво очаквате да ви каже една евреика
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не беше ли тази госпожа ремонт 1000 евро?????
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мари Маро мари, от това "популистко" решение, вие, ***...вците ни "актуалиализирахте" и ги направихте 40 лв. От вашата ПРОМЯНА досега сме видели само СКОК на всички цени, много ви е гиздав ***...то с "63-те процента" одобрение, лапайте на воля за наша сметка, споко - родителите ни скоро ще измрат от глад. Злобата не храни людете, да живее мизерията на ***-нарциса! Чака-рака, бух! - с двата крака...