Окончателно: Няма да се строи детска болница върху недовършения строеж

МЗ прекратява договора с "Главболгарстрой" за строителството на клиниката
26 юли 2021 16:00, Анисия Иванова
40

Министерството на здравеопазването прекратява договора с "Главболгарстрой" за строителството на нова детска болница върху недовършения строеж в двора на Медицинска академия.

На 5 юли МЗ е изискало от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

Прекратеният на договор е на стойност близо 100 млн. лв.

В писмо до Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщава, че основание за решението е "изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“.

Казусът с детската болница продължава от над 30 години. Строежът е започнат през 1978 година. Според медици, архитекти и родители в нея не могат да се приложат съвременните стандарти за добро лечение на децата.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
Всички, които разбират нещо питат. България е земетръсна зона, а искат да приложат западноевропейски норми. Във Франция земетръс няма. Само строителния инженер има думата за конструкцията, другите не разбират. И аз искам да живея в небостъргач, но в България не може да има.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да попитам колко неустойка ще се изплати на Главболгарстрой!
38
0
 
2
 
! Отговори
!!! преди 1 месец
Спокойно, дори и да построят болница няма кой да работи в нея. То в България останаха ли лекари? Ами да вземат да направят карта на баячките и знахарите в България, че както върви цялата система на здравеопазването ни вече ще започнем да разчитаме само на тях.
37
0
 
2
 
! Отговори
Тъп ли съм ? преди 1 месец
Някой да разясни какво значи това - "изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж. Има ли строеж - има. Може ли да се завърши - да. Има ли собственик - да. Какъв е проблема не ми е ясно? Кое не е допустимо точно и защо ?
36
0
 
3
 
! Отговори
Нострадамус преди 1 месец
Сега строежа ще го бутнат, на него място ще направят на нова сметка мол, а детска болница пак от нулата на ново място (и при трите минавайки през целия механизъм за проекти, разрешителни и пр.).. ей тъй за спорта да минат още едни 10 год. Така съм забелязал, че се прави през последните 20+ години.
35
0
 
0
 
! Отговори
?!?!?!?!?!?!?!? преди 1 месец
До Анонимен 32 - Добре ли си бе, човек?
34
0
 
3
 
! Отговори
Joan преди 1 месец
Родител съм на дете с тежко заболяване. От 9 години сме пациенти на детска болница, София. Имам впечатлението, че има лекари, които нарочно пречат да се построи болницата. С детето 5 години спяхме на кушетка в отделение метър на два. Няма никакви условия за лечение на децата. В момента няма и дезинфекция срещу ковид, но сме принудени да постъпваме редовно за прегледи. От 9 години чакаме новата болница. Докато я построят, дъщеря ми ще навърши пълнолетие. Болницата ни трябва спешно!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко ще платим по неустоики по прекратения договор искам да знам.
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз на ваксинираните не им пожелавам смърт, а дано ги хване жесток запек и да не доживеят построяването на нова болница, която и не е нужна.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако беше мол досега да сте го построили, но откъде ще намерите лекари и сестри да работят там? Или ще ги събирате от кръстовищата-прости...тутки.
30
1
 
1
 
! Отговори
И защо да е преди 1 месец
Недопустимо? Защото вече си има? Ами тогава да направят изменение на ПУП. Врътки просто. За да сменят този дето ще заплеби
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а къде ще се строи новата болница, никой не казва, ще я има ли?... или като Хемус...
28
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Да го правят на хотел а болницата у Филиповци
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и сега милионите от спрения проект ще отидат за пенсии, само не знам другата година какво ще спрат, за да могат да покрият разходите, вече спряха и Хемус, да очакваме ли виденова зима?... какво натресоха чалгопитеците...
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ako строежа може да се използва за друга сграда, защо не се използва, а все се прави нещо пък после се събаря. АЕЦ последно ще се строи ли, защото почват екоквоти и ще се увеличава използването на електроенергия.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има недовършен строеж и на ортопедията в Горна Баня. Тъжна картинка.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мафията на некадърните архитектчета искат да се строи Лунапарк и Дисниленд, не болница. И искат да забогатеят от проекта. Триетажни сгради, влакчета и въртележки, на които да се возят тежкоболни деца..................Закъснелите хипита и кришнари се показват по телевизора и говорят глуппости.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ее, срам нямате няколко милиона от фонда за лечение на деца окрадохте, та оставихте децата без фондсега 100млн на ангро за четиридесет годишна развалина - 90 млн за крадене, 10 млн за болница. Па кат падне след десетина години - кой го е грижа за децата.Толко ли няма 20-30 млн да се направят, не една а две детски болници - в София и Варна.Милиарди за самолети, тръбички за газ, 8млрд раздадени бе търгове (от общо 20млрд) ама за детска болница няма
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според медици, архитекти и родители в нея не могат да се приложат съвременните стандарти за добро лечение на децата. Затова няма да се строи там. Някой да пита още?
21
5
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 1 месец
До вчера в коментарите: "Искаме детска болница!!! Децата ни няма къде да се лекуват!!!". От днес в коментарите: "Че за какво ни е детска болница, те деца не се раждат в България?" Поздравления за ясната и конкретна позиция, която отстояват коментиращите.