Решено! Вдигат пенсиите средно с 64 лв. от 1 октомври

До тази дата добавката от 50 лева ще се изплаща на всички пенсионери
93
Решено! Вдигат пенсиите средно с 64 лв. от 1 октомври
Снимка: БГНЕС

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., които бяха одобрени от правителството. С измененията се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери, съобщиха от правителствената пресслужба.

С промяна в Кодекса за социално осигуряване се предвижда тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1,2 на сто на 1,35 на сто. Този коефициент ще се прилага при изчисляването на пенсиите за трудова дейност, които ще се отпуснат след 1 октомври 2021 г., когато законът влиза в сила.

По този начин се повишава адекватността на новоотпуснатите пенсии, насърчава се по-продължителното участие на хората на пазара на труда и нараства процентът на заместване на доходите от труд.

С по-високата тежест на осигурителния стаж ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати преди 1 октомври 2021 г. Със законопроекта се предлага от 1 октомври минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст да се увеличи от 300 на 340 лв. Това ще доведе до нарастване с 13,3 на сто на всички пенсии за трудова дейност, определени в минимален размер.

Сред тях са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

От 1 октомври максималният размер на пенсиите се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. От същата дата се предлага социалната пенсия за старост да се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв.

По този начин ще се приложи справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери, тъй като с 14,3 на сто ще се повишат и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност - пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на добавките, които се изчисляват от размер на социалната пенсия за старост.

С промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. са предвидени и средства за изплащане на добавка от 50 лв. на всички 2 080 000 пенсионери. Целта е тази подкрепа да продължи до 1 октомври, когато в сила ще влязат разпоредбите, които ще доведат до повишаване на всички пенсии.

 


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
До Анонимен 48 : Съжалявам, с български клиенти не работя. Много са стиснати и хитреят на дребно.
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бедността в Бг е закотвена стабилно. Пенсионерите с милиони в банки и с бизнеси за редовно ориходящи още милиони се редят на опашка за увеличение на пенсиите си с 60 лв.Защото така е справедливо в РБ.Всеки може да направи списък с покупките в кошницата на високите пенсии и на най-ниските. Върховна справедливост и най-вече върховно обгрижване. А кой как издрапал тлъста пенсия и тлъст бизнес, е тема на сатирата. Както и онеправданите грешки със стотици пенсионери със стаж. Оправия нула.
46
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С чужда пита помен правят, това се случва реално.
45
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чак се прекръстих от програмисти....хахахаха :)) Хубаво, отидете при Боцко, той има нужда от вас :))
44
11
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
до младите по времето на масларова увеличаваха пенсиите 2 пъти в годината по10 процента 20 процента за 4 години 80 процента пенсионерите в семеиствата вида си вземат от нои пик там всичко е написано от пенсионирането до сега включителнодобавката за починалия съпруг както и коефициента и не пишете повече простотииа се опираите на фактите
43
5
 
12
 
! Отговори
А на тези преди 2 месеца
Които са получили пенсия тази година, ще им бъде преизчислена пенсията с осигурителун доход от 2018 вместо 2020, т.е. 20% по-ниско като база, върху която ще начислят 12.5% коефициент. Тоест пенсиите им ще паднат реално с 9%. А депутатите си индуксират заплатата на всеки три месеца, при това не върху средния окигурителен доход, а върху средната заплата.
42
2
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
До NoWay 40 : Изразих се неправилно. Като физическо лице те облагат по ЗДДФЛ, където почти няма данъчни отстъпки. Регистрирай една фирма и сключи договор с работодателя ти като подизпълнител - за него разхода остава същият, но ти го превежда по фактура от фирмата. Там вече си по ЗКПО и можеш доста неща да намалиш от печалбата - амортизации, наеми, горива, външни услуги. Може да се регистрираш и по ДДС и да ползваш данъчен кредит. По този начин печалбата ще се изпилии ще плащаш по-малко данък.
41
2
 
10
 
! Отговори
Гостенин преди 2 месеца
Е, иВажното е да си работил - но колко си се осигурявал няма значение.Но не пропускат овенните и милюционерите!Какво остана от големите обещания? Я има 10лв. я няма!Уравниловка по комунистически и нищо друго!Гневен съм, та гневен!!!Оня суек да си се прибира у Президентството, а Слави да махне този маймуняк Тошко, че да тръгнат нещата!!!
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До NoWay до програмистКакво общо има това което си изтипосала със статията скъпа ? :)) Нищо не разбрах, нещо некой ти е виновен за нещо ли? :)
39
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
герб не са давали собствени пари за да са от тях даже напротив доста усвоиха от вашите пари.
38
11
 
12
 
! Отговори
До 36 преди 2 месеца
Твоя Борисов ги беше дал само до април,до изборите.Добре,че служебното п-во ги удължи,иначе сега щеше плюеш още по-силно и яростно.А милиардите,които Борисов потроши за незнам какво и сега всички ще ги плащаме не ги виждаш.
37
2
 
8
 
! Отговори
NoWay до програмист преди 2 месеца
Аз в сивия сектор не мога и не искам да мина - жена съм, като теглих кредит именно реалната заплата ми смъкна лихвата. Работодателят ми стриктно спазва закона. Вдигайки прага, ще обременят точно работещите и внасящите в бюджета. Осигуровките ми от мен и от работодателя са около 1000 лв. на месец. Като станат 1100-1200, моята заплата и на много други работещи ще падне реално, което не се е случвало от години и е абсурдно.
36
10
 
20
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
При всички управления на БСП първо нищожно вдигат пенсии и заплати, за прах в очите на народа и след това замразяват доходите за 4-5 години (до следващите избори). И тогава "другарите" започват голямото високо-морално червено крадене...
35
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 34Излъчва спокойствие, нема интриги, нема свади.....Боце много липсва в тези нещица :)) Върнете ни силовака от СИК, много скучно стана....хахахаха :)
34
4
 
21
 
! Отговори
До 33 преди 2 месеца
Бабо Маро,цените вече са вдигнати с 30$ от няколко месеца,ама ти май в друг свят живееш.Това увеличение на пенсиите дори не може да компенсира увеличението на цените.Румънците вдигнаха с 40% пенсиите още миналата година,та викам кога ще ги стигнем румънците?
33
4
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
Т.е. всеки пенсионер ще получи свинско със зеле. Едни пенсионери ще получат свинското, други - зелето.
32
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре че Борисов даде 50 лева, а тези сега го наричат увеличение на пенсиите - е да не се казва 50 лева, а 64 лв средно. Такава ще е и така наречената промяна - не по врат, а по шия !
31
7
 
9
 
! Отговори
Средно преди 2 месеца
На едни ще се вдигне със 150 лв, а на други с 40, т.е. от 1 октомври ще се намалят с 10 лв.
30
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стефан Янев е най-добрият м-р председател,който сме имали в последните 20 години.С две ръце бих гласувал за него,ако имаше тази възможност.
29
7
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
след тази информация гледаите утре по магазините какви цени са наслагалиударно ще приберат увеличението предварително да не се минат