Договори за пътища за 1.5 млрд. лв. отиват към прокуратурата

Кутев прати в Банкя протестиращите за заплати от "Автомагистрали - Черно море"
116
Договори за пътища за 1.5 млрд. лв. отиват към прокуратурата
Снимка: БГНЕС

До понеделник всички сигнали за реализираните за 1,5 млрд. лв. договори за ремонт и поддръжка на пътища ще бъдат изпратени до прокуратурата. Това съобщи пред журналисти в парламента говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Още по темата
По думите му парите за ремонт на пътища не могат и не трябва да бъдат осигурявани през актуализация на бюджета.

Антон Кутев, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, коментираха протеста на работещите в "Автомагистрали-Черно море" АД. По-рано днес работници на дружеството блокираха пътища и протестираха пред сградата на Министерския съвет и на места в страната заради неизплатени заплати.

Кутев бе категоричен, че парите за ремонт на пътища е трябвало да бъдат осигурени в текущия бюджет. "Тези пари не могат и не трябва да бъдат осигурявани през актуализация на бюджета, защото тези договори са сключвани тогава, когато се е правил предишният бюджет. Смятам, че всички, които протестират сега, трябва да отидат на определен адрес в Банкя", каза още той.

Комитова припомни, че парите за ремонти по бюджет и документи от миналата година са в размер на 382 млн. лв. и посочи, че предишните ръководители на АПИ, "Автомагистрали" ЕАД и МРРБ са допуснали договори за милиард и половина, предаде БТА.

Антон Кутев коментира, че когато се подписват договори за над един милиард, които са необезпечени в бюджета, освен че противоречи на закона представлява и "форма на измама". "Когато обещаеш на някого един милиард лева, които очевидно не можеш да ги платиш, защото ги няма в бюджета, ти не си предвидил тези пари в бюджета, а си накарал хората да свършат работа за този един милиард, ти очевидно мамиш. Мамиш този, на който си обещал, мамиш работниците, които не могат да си получат заплатите, мамиш гражданите, на които си обещал пътища, които няма как да станат, защото нямаш парите", коментира Кутев.

Петя Аврамова пита защо ги няма в актуализацията, а защо ги няма в бюджета, добави той. "Това е измама. В Закона за бюджета изрично има текст, че нямаш право да подписваш договори, които не са финансово обезпечени. Ще подадем всички възможни сигнали", заяви Кутев.

Относно практиката за подписването на договори с прогнозна стойност, министър Комитова поясни, че такива са се подписвали през 2018 г. чрез обществени поръчки, но впоследствие е имало санкция от Агенцията за обществени поръчки, която по думите на министъра била, че не можеш да играеш на търг за обществена поръчка и да няма цена на договора.

"Затова от 2019 г. предишното ръководство на АПИ са подписвали договори за ремонт и поддръжка с точно определена стойност", посочи служебният министър.

"Договорите, които намерихме от предишното правителство, с обещания за милиард и половина за ремонти на пътища, ги няма нито в предишния бюджет, нито в сегашната актуализация", коментира Комитова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
12
 
15
 
! Отговори
Pikachu преди 2 години
Борисов да бърка в чекмеджето и да плаща на хората квото им е обещал, дебелия мазен ***!
74
10
 
11
 
! Отговори
Димитър Георгиев преди 2 години
Имам дълъг стаж в строителството и от обърканите изявления на меко казано странната министърка разбрах:1."Автомагистрали-Черно море" АД си е имала редовен договор за 36 млн.2.Допълнително с анекс им е възложен обем за още 6 млн. не знам доколко редовно,но това е стандартна практика.3.Фирмата е свършила работата,като заради анекса малко се е забавила и днес си иска парите.Добре,6 млн.може да са спорни,но останалите трябва да се разплатят.Къде тук е кражбата,след като договорът е изпълнен?
73
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тия ,къде бяха когато им крадяха парите ,и защо сега стачкуват ?
72
13
 
14
 
! Отговори
Бай Рапон преди 2 години
Къщата в барсеолна е продадена за 3.5 млн евро от подставеното на Бойко лице на трето лице - бизнесмен от Враца, а държанката на Бойко инзенадващо се жени за един друг дъртак пак по същото време. Случайно? Надали.
71
10
 
16
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Комунистите направиха преврата и сега всичко директно в техните джобове. Още няма и три месеца управление и хората усетиха социализма.
70
3
 
3
 
! Отговори
Свободна европа преди 2 години
Dnes.bg . моля ви да вземете мерки. Форумът се е напълнил с психично болни и индивиди на тежки наркотици или алкохолна зависимост. По-добре да няма коментари, отколкото да се с*е*р*е безобразно. Това на никой не помага.
69
1
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Ей за това ще сме всеееееее накрая.....първо правим нещо си, а после видиш ли му правим проверка, е то така бития бит....., не може ли обратното като в ЕС, с превенция, първо проверка, па поосле....... на вземи аванс и работи!Еееееех , не е трудно, но ние така сме свикнали, до кога бе хора !
68
6
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Уф, това е стара история, знаем я. Няма нищо нередно, правено е от всякакви правителства и преди.
67
12
 
17
 
! Отговори
Прокурор преди 2 години
Вече стана ясно, че "къща в Барселона" няма - оповести го Испанската прокуратура. Но днес става ясно , че има "къща във Виена" на Румен Радев !!!!! Това как ще го оповести Българската прокуратура ? Искаме да бъде оповестено и от Австрийската прокуратура.
66
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Мамиш този, на който си обещал, мамиш работниците, които не могат да си получат заплатите, мамиш гражданите, на които си обещал пътища, които няма как да станат, защото нямаш парите" Интересно, защото при Борисов по някакъв магически начин пари имаше и за заплати и за пътища. Даже някои го обвнияват, че "напълнил чекмеджетата". Как се пълнят чекмеджета и всичко върви, ако "няма пари" както говори говорителя на Радев ... извинете,на служебното правитлство?ЯКО се оплетоха в лъжите .... и кражбите
65
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давай Борисов !!! Разказа им играта на уродливите и НЕКАДЪРНИ изменници...
64
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИЗВЪРШИ ОГРОМЕН ГРАБЕЖ ЧРЕЗ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ -Василев ,психото К.Петков и Спецов .!!!!Прехвърляни са стотици милиони към други външни структури . КТБ ще ви се стори детска игра !!!!!.
63
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банкя свърши, вие сте на ход и може и скоро вече няма да минавате за временно правителство
62
10
 
18
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Чакай бе, на ли опуления финансов министър се изцепи , че има несъбрани 10 милиарда лева данъци ? Защо не ги е събрал досега ???? Какво чака ??? Или може да се изцепваш , но работа за 2 стотинки не можеш да сършиш!!!!! Жалки некадърници !!! За вас - камъни и прътове
61
4
 
4
 
! Отговори
Колко МЛРД дълг. преди 2 години
Е имала Б-я преди 11 г и колко е сега ? И колко дължи държавата за разни сключени в последния миг договори с цел набутване на новите и осигуряване на лапачка за 1-2 г на старите наши хора ? Колко МЛРД. са влезнали от ЕС и колко се предполага че чрез разни схеми са заминали по чекмеджета или са се върна;и обратно за тенкю. Като гледам как треперят онези сакън някой да не го подкара към съда ,почвам да се съмнявам във възможни колаборации и на много високо ниво .
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Договорите са перфектни.
59
8
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Трябва да се изградят барикади по магистралите и пътните възли, трябва да се струва земна маса, да се натрупат гуми и да се запалят. ---///---- И до това ще се стигне. Ту лупа неслучайно даваше поръчки на Такива като бандита Иво Ториното, собственик на фирма с камиони за "преместване на земни маси". Виж как хубаво си запознат с терминологията.
58
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на тези нали са им платили предварително какви пари искат пак...ай гиди крадци неояли се,сега Баце требва да отвори шкафчето и той да плаща...нали е имало кихане към шкафчетата...
57
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колко само се е крало по боковско бедна ви е фантазията , 12 години тва зло граби като турчин из село и има още зомбита дето си ги подържат , избори до дупка , който и да е само дебелата мутра да не се връща.
56
10
 
12
 
! Отговори
ХАХА преди 2 години
Прокуратура...хаххс!Главен-Гешев..хахха!Без нужното образование и без ценз сложен там от Мутрата да змита кражбите им!Хаха!Прокуратура!Тя е само за незначителните робове!