Договори за пътища за 1.5 млрд. лв. отиват към прокуратурата

Кутев прати в Банкя протестиращите за заплати от "Автомагистрали - Черно море"
116
Договори за пътища за 1.5 млрд. лв. отиват към прокуратурата
Снимка: БГНЕС

До понеделник всички сигнали за реализираните за 1,5 млрд. лв. договори за ремонт и поддръжка на пътища ще бъдат изпратени до прокуратурата. Това съобщи пред журналисти в парламента говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Още по темата
По думите му парите за ремонт на пътища не могат и не трябва да бъдат осигурявани през актуализация на бюджета.

Антон Кутев, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, коментираха протеста на работещите в "Автомагистрали-Черно море" АД. По-рано днес работници на дружеството блокираха пътища и протестираха пред сградата на Министерския съвет и на места в страната заради неизплатени заплати.

Кутев бе категоричен, че парите за ремонт на пътища е трябвало да бъдат осигурени в текущия бюджет. "Тези пари не могат и не трябва да бъдат осигурявани през актуализация на бюджета, защото тези договори са сключвани тогава, когато се е правил предишният бюджет. Смятам, че всички, които протестират сега, трябва да отидат на определен адрес в Банкя", каза още той.

Комитова припомни, че парите за ремонти по бюджет и документи от миналата година са в размер на 382 млн. лв. и посочи, че предишните ръководители на АПИ, "Автомагистрали" ЕАД и МРРБ са допуснали договори за милиард и половина, предаде БТА.

Антон Кутев коментира, че когато се подписват договори за над един милиард, които са необезпечени в бюджета, освен че противоречи на закона представлява и "форма на измама". "Когато обещаеш на някого един милиард лева, които очевидно не можеш да ги платиш, защото ги няма в бюджета, ти не си предвидил тези пари в бюджета, а си накарал хората да свършат работа за този един милиард, ти очевидно мамиш. Мамиш този, на който си обещал, мамиш работниците, които не могат да си получат заплатите, мамиш гражданите, на които си обещал пътища, които няма как да станат, защото нямаш парите", коментира Кутев.

Петя Аврамова пита защо ги няма в актуализацията, а защо ги няма в бюджета, добави той. "Това е измама. В Закона за бюджета изрично има текст, че нямаш право да подписваш договори, които не са финансово обезпечени. Ще подадем всички възможни сигнали", заяви Кутев.

Относно практиката за подписването на договори с прогнозна стойност, министър Комитова поясни, че такива са се подписвали през 2018 г. чрез обществени поръчки, но впоследствие е имало санкция от Агенцията за обществени поръчки, която по думите на министъра била, че не можеш да играеш на търг за обществена поръчка и да няма цена на договора.

"Затова от 2019 г. предишното ръководство на АПИ са подписвали договори за ремонт и поддръжка с точно определена стойност", посочи служебният министър.

"Договорите, които намерихме от предишното правителство, с обещания за милиард и половина за ремонти на пътища, ги няма нито в предишния бюджет, нито в сегашната актуализация", коментира Комитова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е правил лотове Радев, ама прехвърли 450 млн предвидени за Хемус за борба с Ковид, дето според него го нямало.Защо правителството на Румен Радев взе тези пари от Магистрали АД?Защо по същото време си купи къща във Виена в квартала Ной Вийн?
54
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това се очакваше! Службогонското правителство гепи едни милиарди и обвини предишното!!! Но на следващите избори, когато Бойко отново спечели, ще разследват и ще докажат кой ги открадна!!!
53
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма друг начин освен да се нахлуе в президенството и да се хване за врата мръсният гнусен канален плъх Румен Радев дето с ега се спотайва и се крие от протестиращите.Той е отговорен за тази анархия в държавата той краде парите от строителите, ресторантьорите, лекарите, той мачка всеки ден бизнеса с нови данъци такси, проверки.
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква прокуратура?! Тя умряла, ***!
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те за това ли почнаха да асфалтират улици в Плевен като никога и по интересното е че асфалтират центъра където асфалта беше равен и без дупки , режат здраво участък и го правят на ново по неравен от преди , по кварталите ще ти паднат колелетата там не го пипат щот не се вижда.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен строителите са прави, но трябва да са по напористи. Трябва да се изградят барикади по магистралите и пътните възли, трябва да се струва земна маса, да се натрупат гуми и да се запалят. Трябва денонощни постове и охрана. Трябва и да се призове населението да се включи в Барабата срещу комунистическото служебно правителство, защото ясно се вижда , е България върви към хиперинфлация и фалит на банките, фирмите, домакиснствата.Трябва се вземат мерки сега срещу Радев и военната му хунта!
49
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е виновен!
48
3
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Ограбиха държавата!
47
11
 
5
 
! Отговори
При Борисов -- преди 2 години
--имаше всичко само за гербаджиите колкото по нагоре в иерархията толкова повече всичко имаше ! И затова сега само като чуят за власт и почват да им се стичат слюнките ,ама дано им преседне !
46
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 млрд няма такива заеми, виж сайта на БНБ, бе червен профан Амн от празноглави опоркаджии на Радев.
45
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вие с Радев колко Лота на Хемус направихте, че не ги виждам вашите велики постижение?Щяхте да преборите корупцията, а Кирил Петков раздаде 200 милиона лв необезпечени кредити на приятели и роднини от ББР. Това ли е борбата с корупцията.Или празната нива, дето я наричаше завод за електроколи,Къде са електроколите, къде е завода?
44
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЯ ТУКА , ДЕТО ИМАЛО ПАРИ ПРИ ТИКВАТА - ВРЪЩАЙ ТИ 30Г ЗАЕМ ОТ 9МЛДР, ДЕТО ГО ТЕГЛИ ТИКВАТА, КАТО МНОГО ЗНАЕШ! ЕТО ОТКЪДЕ ИМАШЕ ПАРИ!
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше пари за държавните чиновници ако си от тях!Сега отвсякъде лъсват кражбите и квичите кат настъпани съсли!Панелна мишко)
42
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАФИОТИТЕ КРЪЧМАРИ, СТРОИТЕЛИ И ЛЕКАРИ ПОЧНАХА КООРДИНИРАНА АТАКА СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА - ПРАЩАТ ПО БЛОКАДИ И ПРОТЕСТИ РОБИТЕ СИ ДА ЧУПЯТ ДЪРЖАВАТА, ПРЕВРАТАДЖИИТЕ!
41
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КоментарПри Бай Тиквин имаше пари, моето момче, не ни будалкай, Дойдохте вие червените и веднага спряхте парите.
40
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е виновен!
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами излез, ама и ни е този път излизаме и тогава ще се биете с яки здрави строители,а няма фа ви пазят от жандармерията, както миналото лято.Защото като му размазаха физиономията в Безистена на оня студента веднага приплака на сутринта по БТВ.Кой се беше наакал от страх,а?Видя ли му протата мутра как беше разкрасена?
38
4
 
12
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Бай Тиквун пари никога не е давал с само ви будалкаше и обещаваше като на голяма цг..ромска сватба а колкото е дал ги откраднаха!Какво се прайте на неразбрали *** гепаджайски?
37
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кюлчетатата на бюрото на Радев те откъде мислиш, че са. От сорените пари за магистрали.Защо заграбихте 450 милиона лева предвидени за Хемус?Кой ви разреши, бе червени кауни?
36
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЗ НЕ ИСКАМ ОТ ДАНЪЦИТЕ МИ ДА СЕ ПЛАЩАТ НА ТИЯ МАФИОТИ! ПРОТЕСТИРАЛИ БИЛИ! АЙДЕ ДА НЕ ИЗЛЕЗЕМ НИЕ ДА ПРОТЕСТИРАМЕ ПАК СРЕЩУ МУТРИТЕ! ЧЕ ЗАБРАВИХТЕ МИНАЛОТО ЛЯТО КА СЕ БЯХТЕ НА А КАЛИ ОТ СТРАХ!