Радев: Пагубно е да се концентрират средства в регионалните центрове

Президентът призова за внимание към по-малките населени места
100
Радев: Пагубно е да се концентрират средства в регионалните центрове
Снимка: Президентство

Концентрацията на финанси и инвестиции в регионалните центрове и намаляването на вниманието към по-малките населени места е пагубно за България. Голямата задача е да се преборим с огромните дисбаланси в регионалното развитие. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с кмета на Тополовград Божин Божинов и представители на неговия екип.
 
Представителите на местната власт призоваха за премахването на субективния фактор при разпределянето на правителствените субсидии към общините, както и да бъдат отчитани техните реални и специфични  характеристики. Финансовата децентрализация на общините ще ги освободи от недобросъвестен натиск от страна на изпълнителната власт, подчерта от своя страна президентът.

По думите на държавния глава независимото финансиране на общините от централния бюджет ще улесни инициативността и ефективните решения на местно ниво.
 
Като съществен проблем за общината представителите на местната власт откроиха здравеопазването. В Тополовград има само един спешен екип, който отговаря за всички населени места, някои от които са разположени на десетки километри едно от друго. Отправен бе и призив за по-бързото въвеждане на системата за спешна медицинска помощ по въздуха, която е включена в Националния план за възстановяване и устойчивост.
 
На въпрос на журналисти след края на срещата президентът коментира, че Община Болярово, която посети по-рано днес, и Община Тополовград като погранични общини имат опит и участват активно в опазването на границата. По думите на държавния глава с нарастването на мигрантския натиск държавата адаптира и предвидените мерки.

"Средства за това са осигурени в резерва, който служебното правителство успя да събере, но от парламента зависи да се актуализира бюджетът, така че да могат да се разпределят по най-добрия начин тези ресурси+, посочи още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 години
Здраствуйте Паляци!!Еб,ах ли ви *** мицата?!Шоуто на тримата баджанаци,начело с мен Рузкия аватар!!Не можах да съботирам добре в началото закупуването на Ф16 и това ме вбеси!*** как някакъв си Борисов и някакви си от ГЕРБ ще ми казват на мен великия генерал от Славяново,Ямболско,какви самолети да си напазарувам,колко пъти да се женя и за кого,какви пари да плащам на любовницата си!!Те сега съм се развихрил,ошетах изчегъртах и ос рах всичко ,което можеше!Сега ме чака 2ри мандат да ви доразплача!!
62
5
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До Отговор. Ти може да си преживял, но явно не си си извадил изводи. Кое му е хубавото на герб? Спряха източването на социалното министерство от индивидите от маалите ли? Оправиха прилагането на закона и махнаха вратичките в законите за да не е възможно престъпници като извършат престъпление да са на свобода? Прага раздаването на държавни поръчки към приближени фирми? Завършиха качествено един проект? Вкараха електронно правителство? Какво точно? Кажи едно хубаво нещо?
61
0
 
9
 
! Отговори
Независим преди 2 години
Спокойно бе, хора.Без излишни нерви.Всичко е ясно. Положението вместо да се влошава, става тргично. Ние затова сме независими, защото нищо не зависи от нас. Дано всички да разберат най-накрая, че българинът е мързелив, с ниска култура и без капка уважение към другите. Е, с този материал толкоз, След следващите 30 години няма да съм жив за да видя как пак сме се овъртяли като патета в калчища.
60
2
 
12
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Радослава, има за какво да защитавам ГЕРБ! Най-доброто управление за последните 30 години! Аз съм преживял и Луканова зима,и Виденова зима, и Костовска приватизация, и заменки за милиарди,обири на банки,инфлация...! Знам им всичките номера за такива като Радев, и ДС-сектата зад гърба му!
59
3
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Но е забавно когато червенокнижко и фен на младежкото БКП обвинява другите, че са комунисти или псевдо десни. Чак се чудя къде ви изравят такива и силно се надявам по някакъв начин да си в лапачката на герб, че поне да имаш основателна причина да ги защитаваш!
58
3
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До Отговор.Да видим, масово са бивши БКП-ци, имат култ към личността като БКП, вожда им се държи като Тодор Живков, от същото потекло и мозъчен капацитет е, също като него се е издигнал благодарение на партийния билет, създават още и още държавни институции в които да назначават роднини, колко и некадърен да е някой от техните го местят от министерството в министерство само и само да е в лапачката, водят лява политика. До сега 1 разлика не съм видял между герб и БКП освен цвета на знамението!
57
4
 
18
 
! Отговори
факт преди 2 години
абе фигурант , твоето лично правителство нищо не е събрало , харчите парите които Борисов остави в хазната . пагубно ше бъде ти да останеш да седиш на президентския стол !
56
2
 
18
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Радослава, стига с тая "опорка" ГЕРБ-комунисти! Псевдо-десните ли я пускате? Пияницата Рашков не чегърта "комунисти"!
55
11
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 65.Ти имаш ли представа колко производства в провинцията централите им се изместиха в София защото на шефовете не им се разхожда през 2 дена за една хартия А4 и д апътуват по 600-700км за тази бумащина? А колко лизингови коли, фирмени коли с регистрация София и плащащи данъци в София не стъпват там? Преди да изръсиш поредната комунистическа глупост поне се консултирайте с централата на младежко БКП (герб)! ПП: комунистите са основно в герб!И не е нужно да си комунист за да се дразниш на герб
54
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е президентаЗа сметка на останалите региони Граждани за Евразийско развитие на България вече години наред дундуркат своето гевезе -Бургас.За сметка на този град напрактика унищожиха цели региони на Северозапад и Североизток.
53
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, къде са парите????
52
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са двата милиарда от нашите данъци, изхарчени от лице, което сте назначили незаконно в служебния ви кабинет, както и неговите авери и настоящи министри в същия този ваш служебен кабинет, авери от все още действаща фондация?
51
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка, съд и затвор за Румен Радев!
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РадославТова за централите са комунистически глупости на некадърниците като теб!
49
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма е, за два месеца изтребителят изкраде 2 млрд лв и иска още.
48
6
 
27
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Радослав пРезидентът е виновен за огромният хаос, завладял държавата. И не е негова работа да се прави на загрижен държавник, какъвто не е. Той не е част от изпълнителната власт, а само едно ***. Най-правилното нещо, което трябва да направи парламентът е да го импийчне незабавно, заради десетките груби погазвания на конституцията.
47
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма е разликата между пожарна и самолет изтребител
46
4
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
2 лева са се завъртяли през Х хора. Понеже Х в София е повече от У в Пловдив, затова София има повече БВП, но тези 2 лева си остават два лева, не стават 2000! Износа е най важен защото това е вкарване на пари от чужбина в България, а не въртене на едни и същи два лева през хиляда ръце!
45
23
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Драги гербери:1. Какво е виновен президента, че никоя партия не успява да убеди повече от 10% от населението да гласува за тях и, че не успяват да се разберат помежду си за да формират правителство, че да го изкарвате него виновен за поредните избори?2. София генерира най много БВП по 3 причини: масово европроекти се печелят от фирми с централа София. Това е заради причина 2, масово фирмите са задължени да имат централа в София заради централизацията на министерства и БВП е мерило колко пъти
44
6
 
26
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Фигурантът Радев пак се набутва, където никой не го избирал! Няма ли кой да му обясни, че по Конституция на президента не са му вменени права да се занимава с икономика! И това е от времето, когато БСП отрязаха правата заради Желю Желев! А пък на служебните единствената задача е да осигурят нормално избори!