Шефът на БНБ: Неспазването на санкциите води до тежки последствия

Банките били добре подготвени за ситуации като тази със списъка "Магнитски"
24 авг 2021 16:45,
18
Шефът на БНБ: Неспазването на санкциите води до тежки последствия
Снимка: БГНЕС

„Неспазването на санкциите може да имат тежки последствия за банковата система“, заяви по време на изслушването си в комисията „Магнитски“ управителят на БНБ Димитър Радев.

Той увери, че националната банка и търговските банки са били добре подготвени за подобни ситуации като тази със списъка „Магнитски“.

„Превантивните мерки, взети далеч преди публикуването на списъка, включваха текстове, които във вътрешните правила на банките, бяха еднозначни, че при налагане на санкции от САЩ банките ще се придържат към тези санкции и ще ги прилагат“, каза още Радев, цитиран от БГНЕС.

Той припомни че на 13 февруари САЩ са включили в списъка латвийска банка. Причината – финансовата институция не спазвала американските санкции, свързани със Северна Корея. “

Още по темата
В рамките на 10 дни на 24 февруари 2018 банката беше обявена в несъстоятелност. Това е пример за тежки санкции, които не могат да бъдат по възможностите на нашите банки. Това е основната причина да се приемат тези превантивни мерки. Мерките работеха дори преди обявяването на списъка „Магнитски”, а размерът на кредитите и депозитите на засегнатите лица, е незначителен в сравнение с кредитното портфолио на банките. Кредитите на лицата общо в двата списъка възлизат на 11,2 млн. лева като общият размер на кредитите на физическите лица в банковата система са 65 млрд. лева, това е дял от 0,017 %. Привлечените средства от двата списъка са 28 млн. лева, тук делът е 0.029%”, обясни шефът на БНБ.

„Искам да кажа, че в резултат на приетите превантивни мерки от гледна точка от депозитите и кредитите, няма материален проблем, свързан със списъка „Магнитски”. Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не прилага санкциите може да бъде включена в санкционния режим и тогава последствията може да са тежки за цялата банкова система", подчерта Радев.

“Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да изчакат политически или други действия и не могат да чакат, забавянето може да им струва скъпо, затова са взети и такива мерки”, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Я преди 2 години
калинките на фигуранта не спират да ръсят бисери ,поспрете се ***:))))
13
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
До Анонимен: Ако САЩ бяха наистина обективни - щяха да санкционират не само приближените олигарси на Боко и Пеевски, ами и тези, които крадат от страна на олигарха Иво Прокопиев!
12
1
 
0
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 2 години
До Анонимен 13Естественно че има независими държави на този свят и са повече от две на брой!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За не разбралите защо е тази врява - САЩ подготвят нови санкции срещу българската олигархия приближена на ГЕРБ. Очаквайте развитие в идните месеци... защото идват избори... ще трябва да се бръкнат за пари надзиравани от щатите.... и ще им се случи случка бръквайки в касата
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В глобалния свят, няма независими държави.
9
2
 
3
 
! Отговори
До Боко Османлията преди 2 години
Ами ако ти чак сега си го разбрал, в света има само няколко полунезависими държави и това са великите сили всеки друг си има батко.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, Бойко загуби половината от заработеното през всичките му мандати. Добре поне че купи къща в Барселона, някой друг пистолет, малко злато и кеш.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига ривахте бе правителството е право! Какъв ЕС, ако сме щат на Америка ще живееме като царе и никой копче няма да смее да ни каже! На запад има само една държава и това е Сащ, другите са въздух под налягане! Фон дер лайн днеска от Испания е предложила ОТКРИТО ПОДКУП ЗА ДЪРЖАВИТЕ- ЧЛЕНКИ!!! НЕЧУВАН СКАНДАЛ- " ПОДСЛОНИ " БЯГАЩИ" АФГАНЦИ И ВЗЕМИ КЕШ..." АЛОООНЕ СИ ВМЕНЯЕМА *** ДЕР ЛАЙЕН ИЛИ ТАМ КАКВАТО СИ! БЕСНИ СА ЧЕ НЯМА ДА ИМА КЛАНЕ В АФГАН И НЯМА МИГРАНТИ!!!
6
4
 
9
 
! Отговори
Боко Османлията преди 2 години
Официално ли признаха, че не сме независима държава? Тая зависимост от фащ как така стана нещо нормално? Защо не си вземат демокрацията "народните" ни представители и да си я занесат към фащ без повече да поглеждат назад към България. 30г демокрация и сега все едно бомби са падали в селата и малките градове. Всичките в сф за въжето.
5
3
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Не могат да го обявят публично тъй като в Конституцията на САЩ има алинея, забраняваща да се оповестяват имената на хора които са купували самолети или други едри стоки от САЩ.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То хубаво ама кой ще плаща обезщетения на фирмите от този списък щото има заведени дела
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това на снимката не е ли Гешев.Тия гербо-милиционери изглеждат по един и същи начин.
2
8
 
7
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Кога - сащ ще обяви , висшият корумпиран политик за да бьде санкциониран и тои заедно с другите гербаджии , не би било честно спрямо останалите санкционирани - сащ да бави топката
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно от 12 май 2021г. ЕС няма значение за България. Това е първата и засега единствена тема - новина за нещо касаещо отношенията България - ЕС. Негласно ни вадят от съюза. А после?