Виолета Комитова: Раздадени са огромни аванси на строителни фирми

В бюджета няма целеви пари за "Тракия"
Обновена: 25 авг 2021 22:36 | 25 авг 2021 22:05, Веселина Йорданова
139

Каква е причината да няма средства за пътищата? И ще се намерят ли пари за протестиращите фирми?

"Трябва да разделим дейностите на няколко вида. Едно е строителството на АМ "Хемус", където има достатъчно осигурени целево пари. Там няма проблем с парите, освен това има раздадени предварително огромни аванси на фирмите, които биха участвали и участват в това строителство. Друго е за текущ ремонт и поддръжка на 28 области на цялата територия на страната. Третата тема е ремонтът на АМ "Тракия" в отсечката между Чирпан и Стара Загора", заяви служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова в студиото на "Денят ON AIR".

Регионалният министър посочи, че при ремонта на АМ "Тракия" в отсечката между Чирпан и Стара Загора са участвали четири фирми, една от които е "Автомагистрали - Черно море". По думите ѝ през 2020 г. целево са отпуснати 90 млн. именно за тази отсечка.

"Тези пари в края на миналата година са били похарчени за други цели и за това има документи", коментира арх. Комитова.

Служебният министър на регионалното развитие каза, че всички 4 фирми, които са участвали в ремонта, са получили аванси.

"От "Автомагистрали - Черно море" в момента претендират за 36 млн. доплащане. Ясно е, че в нашия бюджет за 2021 г. няма целеви пари за "Тракия". Тези, които са били определени, са били похарчени миналата година", уточни още Виолета Комитова. И изтъкна, че в момента съществуват сериозни затруднения, както и че се обмислят варианти с плащания на по-малки суми.

По думите ѝ те са станали жертва на един договор, от едната страна на който стои бившият шеф на "Автомагистрали", а от другата-шефът на "Автомагистрали - Черно море".

"Ако ние не успеем да уредим парите, те имат право по съдебен ред да си търсят правата. Тези фирми са станали жертва на един договор, който не е бил обезпечен финансово", добави Комитова и уточни, че останалите три фирми не протестират, което може да означава, че те са получили от големите аванси, които са били раздадени за "Хемус".

А относно актуализацията на бюджета, тя сподели, че предвижда малки размествания на пари от едно към друго министерство.

"Тя е свързана с възможностите на държавата и с нуждите, които са възникнали сега, в момента. Тази актуализация не може да обхване всички задължения на АПИ и "Автомагистрали", защото те са огромни", коментира още Комитова пред Bulgaria ON AIR.

Относно авансите за "Хемус", служебният министър на регионалното развитие каза, че са раздадени огромни суми.

"Имаме фирми със 100 млн. лв. аванс раздаден, с 50 млн., с 60 млн. - за строителство, което ще се случи в следващите години, за доставка на материали, за наемане на техника. Тези огромни аванси на стойност около 1 млрд. лв. са обезпечени със застраховки. Именно тези застраховки са слабото място в тези договори", уточни Комитова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: МРРБВиолета Комитова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
2
 
! Отговори
Илия преди 2 години
При Бойко живееха добре ограничен кръг хора. Другите само подсмърчаха. Характерен пример Севдито-получи много за кратко време. Такива много..
110
1
 
1
 
! Отговори
Хайдутова преди 2 години
Тази сама си признава: Проблема са застрахованите суми. С други думи, ако не ги плати, ще я съдят, тъй като са застраховани, а щом е така значи сумитеса налични, но не могат да не се платят или с други думи да се пренасочат и откраднат.
109
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
комитова се скъсва да плаче и вие: раздадени са пари авансово, и ние не може да ги откраднем, както откраднахме 2 милиарда....след като спряхме строителството на пътища и магистрали. комитова е крадлива и некадърна твар избрана от фигурант краднев по негов образ и подобие...
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СМЕХ... Правилното във всяка нормална държава е първо да има разследване на договорите и при нужда съд. Тогава вече да се платят. Подписалите ги са знаели, че пари няма и сами си казват, че са очаквали като винаги досега да се нареди плащане въпреки явно незаконния договор и прескачането на бюджета и законовите процедури с обявяване на поръчки. Ти би ли платил от касата на фирмата, в която работиш, нещо заради бивш колега или шеф, който е подписал договор с авери да гепнат едни пари?
107
4
 
5
 
! Отговори
до карачанаков преди 2 години
"У"; "***", типично просташки език на мутренският ви гуру.Даже нямаш капацитет да се опиташ да опровергаеш министърката,с "У","***" живяхме вече 12 г.,на трезвомислещият българин вече това е отвращавящо...
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До карачанаков __ КАРАМУЧАНОВ ОДИ ДА ЛАЕШ У ДРУГИОТ ДВОРОТ!!!
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... а на "батко и братко" ли да ги раздават ... ама заслужавате с часове да се точите по околовръстното и да се трепате по хемус
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СМЕХ... __ СТРОИТЕЛИТЕ НА ПЪТИЩА СА НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ ПОХАРЧИЛИТЕ ПАРИТЕ ЗА ДРУГО ФИРМИ!!! АКО БЕШЕ ЖИВ КОЛЬО ФИЧЕТО, ЩЕШЕ ДА ГИ НАЛАГА С ДЮЛГЕРСКИЯТ МЕТЪР ОТТУК ДО АМИНА!!!
103
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що ми се струва че Киро Канадеца даде авансово едни 34млн. държавни пари на една фирма в Ловеч, дето уж щяла да прави ел.автомобили????Г-жо министърке Комитова,нещо да знаете по въпроса?
102
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЩО САМО ДРЪНКАШ ***.. __ САМО ОЛИГО_ФРЕНИТЕ НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ БУДА ВЗИМАШЕ ПАРИТЕ ОТ НАШИТЕ ДЖОБОВЕ, А ГИ РАЗДАВАШЕ НА ПРИЯТЕЛСКИТЕ ФИРМИ!!!
101
3
 
6
 
! Отговори
джо преди 2 години
Не обиждайте жената, а крадливите фирми да връщат парите за несвършената работа. Иначе, конфискация и глоби до дупка. Българина по друг начин не разбира. Тез дето реват тука що не платят на някого по един милион , а работата да я свърши тоя дето е бзел парите, когато си иска?
100
5
 
15
 
! Отговори
ЩО САМО ДРЪНКАШ МА.. преди 2 години
ХОДИ ПОНЕ ДА ПИТАШ БОЙКО ОТ КЪДЕ ВЗИМАШЕ ПАРИТЕ ...ЗА ДА ПРАВИ ПЪТИЩАТА , *** КРАВО ДЪРТА И РОГАТА......КВО САМО РЕВЕШ, КАТО *** ..ЗА БИК??!
99
0
 
7
 
! Отговори
куку преди 2 години
До ?110 Кажи кога последните тридесет години сме били на друго място в Европа че нещо не помня
98
9
 
10
 
! Отговори
красива преди 2 години
жена с красив ум,образована ,интелигентна,знаеща -де да имаше още такива-БРАВО
97
9
 
12
 
! Отговори
Баба Гошка преди 2 години
Да си ходи, като не се справя или като каза Бойко:Да дойдат да ме питат, от къде да вземат пари :-)
96
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е,че при Борисов се строеше,а при теб всичко спря некадърницеее,само устата ти голяма.
95
6
 
13
 
! Отговори
До 107 преди 2 години
Уважаеми господине, можем да четем, но за разлика от вас не приемаме за чиста монета всчико казано от госпожата. Ако има толкова нарушения защо за 3 месеца не се заведоха дела, а само думи. То скоро няма да има нужда от съд, щом някой служебен министър е казал нещо, то не подлежи на доказване и ще се кълнем в него. То и през комунизма ни казваха нещо, пък после се указа друго. Толкова мразите, че искате да чувате това което ви казват и да вярвате в него дори да не е така.
94
9
 
14
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Тая няма ли да смени плочата, че три месеца слушам едни и същи реплики. Айде спрете да говорите и свършете нещо госпожо. Щом гербаджиите са намирали и са строили, намерете и вие. Или сте там само да говорите, защото нищо не можете да свършите. Магистрали с "изчегъртване" не се строят, а ние от думи полза нямаме.
93
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да тръгнеш от 3 долара пенсии и да си стигнал много далече, не става.
92
14
 
13
 
! Отговори
българин преди 2 години
нали знаете,за такива корупционни престъпления на управляващи в Китай,какво е наказанието-куршум в тила на площада,пред хората,за да не си помисли никой,никога да краде от народните пари.А тук лъсна цялата престъпна спема на банканския престъпник,и накои продължават да го поддържат.Луд народ.