Все повече деца отключват диабет в ранна възраст

В световен мащаб има двоен ръст на заболелите деца
27 авг 2021 08:55, Ния Христова
36
Двоен ръст на децата с диабет в световен мащаб. Това показва ново американско изследване.
 
"У нас децата с диабет не са се увеличили двойно, но е налице тенденция за нарастване. Играят роля различни вирусни инфекции, стресови ситуации. Не е за пренебрегване това, че животът на диабетиците Тип 1 се увеличава и се увеличава възможността за репродукция. Не е задължителна наследствеността при Тип 1 диабет, но тя съществува", коментира детският ендокринолог доц. Калинка Коприварова пред Bulgaria ON AIR
 
Диабетът се отключва най-често в пубертетна възраст и около 6-годишна възраст. От думите й стана още ясно, че последните години вторият пик, около 6 години, се увеличава.
 
"Първите признаци - детето започва да слабее без видима причина, без съществена промяна в апетита, започва да пие много вода. Едно дете, което на 4-5 г. вече е спряло да се напикава, изведнъж започва да се изпуска. Ставането през нощта при големите, ходенето до тоалетната, това трябва да направи впечатление, че нещо не е наред", обясни доц. Коприварова.
 
Тя изтъкна, че детският диабет трябва да бъде диагностициран до един месец, тъй като след това настъпва диабетна кетоацидоза и кома.
 
"Трябва да се познават признаците, включително и от личните лекари, които понякога търсят инфекция на пикочните пътища и вниманието от диабета се отклонява. Най-често вирусната инфекция отключва диабета, но отключване означава изява на клиничната картина. Не може да проведем профилактика и да търсим преддиабет Тип 1", разясни още доц. Коприварова. 
 
И бе категорична, че у на няма проблеми с лечението на захарен диабет Тип 1, тъй като разполагаме с всички видове инсулин, който представлява основното лечение и е безплатен.
 
Думите й потвърди и председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова. Тя посочи, че вчера се е взело решение хора с диабет Тип 1 да могат да използват сензори за измерване на кръвната захар. Нещо, което е липсвало в България.
 
В България броят на децата с диабет се върти около 2000. След навършването на 18 години децата с диабет минават в групата на възрастните.
 
"В последните години възрастта, в която се отключва диабет, все повече пада. Имаме и бебета с диабет, което е много притеснително. В наши дни има много информация. Донякъде родителите са подготвени и сами разбират, че при детето е настъпило някакво притеснение", заяви Котова.
 
Гледайте цялата дискусия във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До tzveti8 В много голяма степен плодовете и зеленчуците са изградени от вода :) И после са захарите, а имат и фибри, витамини, аминокиселини и минерали, а авокадото има и мазнини. Изключая белтъчините/аминокиселините и мазнините, могат да доставят достатъчно от другото, защото по принцип не ни трябва много от тях. И на Вас казвам, сравних плодовете със захарните изделия, понеже става дума за диабет. Иначе си яжте и друго. Плодовете са непривлекателни, защото децата първо са свикнали с бялата за
30
1
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 2 години
Диабет тип 1 е невъзможност да се секретира инсулин, причината може да бъде автоимунно, но не е задължително. Диабет тип 2 е резистентност към инсулин, която е причинена от прекомерната употреба на въглехидрати. Поне провери, преди да пишеш на прима виста.
29
3
 
2
 
! Отговори
до 30 от славянин преди 2 години
Захарите не са причина за диабета, причината за него е увреждането на имунната система до степен да не може да разграничава чужди от свои протеини и атакува всичко наред! Затова и диабетът се нарича ''автоимунно заболяване''!
28
2
 
2
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Това е съвсем нормално, нали ваксините за това са създадени - да предизвикват пандемия от автоимунни и онкологични заболявания!? И пандемията от тях е налице!
27
1
 
2
 
! Отговори
tzveti8 преди 2 години
До антиваксърВ много голяма степен плодовете и зеленчуцита са изградени от захар, мазнините и аминокиселините в тях са в минимални количества, и чрез тези храни няма как да се набавят в необходимите за организма количества. Друг е въпросът, че ако трябва да избирам дали да дам на децата си плодове или вафли, е повече от лигично да избера плодовете. Само че въпреки полезността си те не са достатъчно атрактивни и самото дете не ги иска. Ето тук е големият проблем- маркетингът и печалбата.
26
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
В същото време гликолентичките вече не са безплатни.
25
1
 
1
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До до 24 Аз сравних плодовете и зеленчуците със захарните изделия, не казвам нищо против протеините и мазнините. Макар че и при тях важи същото - зависи как си ги набавяте. Много витамини, ензими и аминокиселини идват от плодовете и зеленчуците, а те също са градивни елементи. Не знам в подробности случая на Стив Джобс, не мога да коментирам.
24
2
 
1
 
! Отговори
ACAB преди 2 години
Вакцината ще ги спаси и от диабет
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето това е притеснително, а не коронавируса ви смотан.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами някъде да продават вкусни български зеленчуци? Дори през 2015 си купих домат "биволско сърце" малко над 900 гр, и го ядох просто нарязан без никакви подправки. Хайде кажете ми къде се продават сега такива домати? Всяко по-нормално нещо струва майка си и баща си,акоможешда го намериш. Децата плюскат само сладкарски изделия и шоколади и затова са станали такива пл0ндири. Дори мафиозите вече ядат в МакДоналдс, защото винаги могат да се скрият зад някое дебело дете при атентат.
21
1
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Градивни елементи за тялото ти са протеини и мазнини. Захарта се използва само за гориво. Стийв Джобс беше на плодова диета и умря от рак на панкреаса. Сам си направи изводите. Тялото е така остроено, че протеин ти трябва, а мазнините са много по стабилен източник на енергия, отколкото захарта. Мазнините не предизвикват пикове в секретирането на инсулин, за разлика от захарта. Най- богатата на витамини храна е черния дроб.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да храната е ***,а ваксините поставени в новородените отключват всичко като предиспозиция,влияят и ментално.Знаете ли как се гоят гъски?Така гоят и гоите.
19
2
 
8
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Виждам, че по този много важен проблем няма "загрижени" тро.ло.ве :) Храненето е ключово, както и за всичко друго. Без пресни, сурови плодове и зеленчуци в организма не постъпват необходимите градивни елементи, а готовите захарни изделия и напитки, освен много бяла захар, струпват и много допълнителни отрови.
18
1
 
5
 
! Отговори
Еми преди 2 години
щото ни тъпчат с всевъзможни гадости, че да изкарат някой лев. Не е от Ковид! Помня по господари на ефира даваха един склад с изтекли срокове където ги преетикират и трябваше ТВ предаване да забележи с дрон, че има още една постройка и да се намерят всички храни. Институциите ни са жалка картинка, възрастни хора, без желание за нищо друго освен да си потопят краката в топла вода с морска сол и да гледат телевизия.
17
1
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
От месо не може да направиш диабет.
16
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ами като изяждат купища сладки неща и снаксове за деня , всякакви *** ! Когато аз бях дете ме изпращаха на село при баба лятото . В нейните манджи рядко имаше месо ( ако заколи пиле , имаше няколко ). Допълнително през деня хапвах някоя филия с масло и чубрица и това беше ! В сладкарницата имаше само боза и обикновени вафли .
15
1
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 2 години
Говориш митове и легенди.
14
5
 
6
 
! Отговори
Бил Гей преди 2 години
Само Фазер и Модерна ще оправят децата. После ще са бронирани! Хайде, по-бързичко ги надупчете, че да може само по-тъмните им наборчета да останат. Те ще са бъдещият суверен на Славчу, дон Тиквун и другата про-западна гмеж. Нормалните българи нямате право да живеете и да се размножавате. Аз казах, ХАУ.
13
1
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Храните,които ядем са най-голямата отрова.Особено сладките и пакетираните хрупкалки.
12
1
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Не! Генетиката играе най- голяма роля. След това е всичко, което вреди на панкреаса и надбъбречните жлези.