Преброяването започва на 7 септември, какви данни ще попълваме в е-картата?

Вижте подробности
92
Преброяването започва на 7 септември, какви данни ще попълваме в е-картата?
Снимка: БГНЕС

Електронната преброителна карта съдържа въпроси в четири основни раздела – адрес, жилище, домакинство и население. Петият раздел – временно присъстващи лица, се попълва единствено в случай, че по време на преброяването в жилището има хора, които обичайно не живеят там – например гости за няколко дни.

Образец на картата в хартиения й вариант можете да видите на следния линк тук. Електронната карта съдържа същите въпроси, с изключение на информацията за сградата.

С една преброителна карта се брои едно жилище и всички хора, които обичайно живеят в него. Повечето въпроси са затворени – отбелязва се само верният отговор.

Събират се данни какво е жилището – държавно, общинско или частно, колко е неговата площ и колко стаи има, дали има изолация и енергоспестяваща дограма, достъпно ли е за хора, които са трудно подвижни и т.н. Разделът за жилището се попълва без значение дали сте негов собственик, наемател или ползвател.

В следващия раздел се попълва информация за броя на лицата и домакинствата, които обитават жилището. Домакинство може да бъде едно лице, което живее само или повече лица, които живеят заедно и имат общ бюджет. В едно жилище може да има повече от едно домакинство, например двама студенти, които живеят в един апартамент, но нямат общи разходи.

Трябва да попълните данни и за всяко едно лице в жилището. Добре е да започнете с главата на домакинството или друго пълнолетно лице. Попълват се имената на хората и техните ЕГН, трябва да се определят отношенията на всеки към всеки в рамките на домакинството  – напр. ако в едно жилище живеят семейство с две деца и баба, и ако глава на домакинството е мъжът, отношението на жена му към него е съпруга, на децата – син/дъщеря, на бабата – родител (ако му е майка) или друго неродствено лице (ако му е тъща).

Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език, религия. При отговорите на тези въпроси човек се самоопределя. Има и възможност да посочи „не мога да определя“ или „не желая да отговоря“. В този раздел е и информацията дали учите и работите, къде и какво работите, как се придвижвате до училището или работното си място.

Всички данни, които попълвате в преброителната карта, са защитени и по закон могат да се използват само за статистически цели, не се предоставят на други институции и не могат да бъдат използвани за доказателство в съда.

Как да попълните сам електронната карта, можете да видите във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде работя? - НАП и НОИ много добре знаят къде работя, имам си трудов договор и внасям осигуровки по него. На кого е жилището и колко кв. е? - Има си кадастър и в общината има план на населеното място и на моята къща - т.е. който трябва да знае, има го и го знае. Дали имам кола - в общината го знаят, нали плащам данъци. В КАТ знаят, нали карам и има камери - снимат ГО, ВИнетка, рег. табели. Т.е. който трябва - знае дали имам кола. Данни НЕ ДАВАМ на никой онлайн или дошъл на вратата ми.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"160 лв. глоба ако не сме се преброили онлайн или изгоним анкетьор" - тва по БТВ са го говорили оня ден. Ама окей, аз ще платя 160 лв. и вече ще съм преброен, но лични данни не давам на никой. Само като ме глобят, ще искам и касова бележка какво точно съм платил и на кого.
77
0
 
5
 
! Отговори
Уважението преди 2 години
между държавата и нейните граждани е взаимен процес. Бил го казал Бисмарк, знам ли?Но след два провалени парламента, некадърност и хулиганско поведение на най-високо равнище, ИЧ НЕ МЕ ТЪРСЕТЕ ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ!А такива административни процедури ги е имало още от рождението на Христа
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никви данни не попълвам електронно. Никакви данни не давам на никой, дошъл на вратата ми. Къде работя, как живея и къде, на кого е жилището, имам ли кола или нямам... си е лично моя работа. Щом плащам данъци, значи съм жив и така да ме броят че съм в държавата. Точка по въпроса.
75
1
 
15
 
! Отговори
Златка преди 2 години
Това са абсурдни въпроси! За какво искат егн , адреси, къде работиш! Не мисля , че при предното проброяване имаше такива въпроси! Това определено е предпоставка за измами особено на възрастни хора
74
7
 
3
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
Данните ви са резултат от фатални грешки: акаунти из мутробук и другите социално-сексуални 'медии', не ползвате защитени компютри и браузъри, логвате се с вашите оригинални имена, не скривате АйПи адресите и НЕ рандомизирате отпечатъците на компютъра си, а после се чудите кой ви е хакнал, влизал в мейлите или гепил данните от банковите ви акаунти. Знанието е ГОЛЯМА сила, подобно простотията, но в реверсивна дестинация.
73
3
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
А мен как ще ме преброят като съм политически имигрант в братска Франция? Някой турчин ли ще впишат вместо мен или некой задnuк от Изсраел?
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на 7 септември ще лъcне гoлoтo теме на прапагандата която тръби че населението в градовете се увеличавало .
71
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой без прокурорска заповед за обиск не може да стъпи в дома ви или ако стъпи веднага викайте полиция и претендирайте ,че примерно 350 000 лв са ви откраднати от непознато лице анкетьор.
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки анкетьор Име адрес фамилия роднини близки и тогава пращам в ХЕИ за контактно лице .Щото съм с КОВИД.Не са сънували в какъв филм ще ги вкарам
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква информация не давам, как не ви е срам не можете една SQL заявка по адрес да си направите и ме карате да попълвам.
68
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последният път всички наркодилъри и наркомани в квартала и регистрирани за Едри и тежки престъпления бяха преброители и анкетьори половината даже в Изборните комисии взимаха личните карти. Вече бая народ се е ослушаш с нои кредити които не е теглил.
67
2
 
19
 
! Отговори
666 преди 2 години
Не допускайте никакви мърлшляцццииий в домовете си които не са си направили 8 часа преди това НЯМАТ ОТРИЦАТЕЛЕН PCR TEST Нямат Ваксинационен Зелен Ковид Сертификат и са с вид на бавноразвиващи.В Ковид ще пускам инфантилнобезумни който сноват наред д ами докарат зараза марш счупвам ви ръце и крака. На втратата слагам табела ВНИМАНИЕ бУЛГЕРИЕР ако нямаш сертификат Ковид и Отриц PCR Пускам БУлтериера и маминка ти жална.
66
5
 
10
 
! Отговори
Пренебрегват Конвенц преди 2 години
Истанбулската конвенция КЪДЕ СА ВЪПРОСЧЕТАТА за СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ и 33 вида полове???
65
2
 
32
 
! Отговори
1-н преди 2 години
тия на кво основание събират лични данни?не пускам съгледвачи на крадци дома
64
2
 
19
 
! Отговори
ДАЛАВЕРКА преди 2 години
Преброителите МОГАТ да копират формулярите попълнени на хартия и да ги продават с всички ЛИЧНИ ДАННИ ВЪТРЕ. По интернет ХАКЕРИ ще крадат и ЩЕ ВИ ЗАПИСВАТ IP адреси.
63
0
 
30
 
! Отговори
Хакери АТАКА преди 2 години
Златна мина както разбиха търговският регистър така ще окрадат и данни от преброяването. Разни мошеници могат да картографират, кои жилища могат да бъдат ограбени и стари и самотни хора, които да бъдат набелязани за жертви.
62
1
 
20
 
! Отговори
ДА БЕ ДА преди 2 години
УЖ НЕ СЕ заспивали ЕГН-та и лични данни АМА в АНКЕТАТА ВЪТРЕ СЕ ПИШАТ И ПОПЪЛВАТ лични данни, които минават през системата на чуждестранна фирма придоставяща софтуера.
61
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е тоя МАЙЧИН ЕЗИК в анкетата ??? а и Религия ???Езика ни е БЪЛГАРСКИ !!! Ако на някой езика му е друг, нека се маха от БЪлгария !!!Тия, на които майчиния им език е РАЗЛИЧЕН от българския, ги уб.иваме от 1400 години, за да я има БЪлгария.
60
2
 
14
 
! Отговори
Фирмата преди 2 години
Която е направила софтуера за преброяването е американско еврейска. Правете сметка къде ще отидат всички наши данни. ЕГН-та адреси, месторабота, професия, деца, роднини всичко. САМО СА ПРОПУСНАЛИ СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ КОЕТО Е ОГРОМЕН ПРОООПУСК.