Над 7 млн. тона пшеница добив това лято в България

Средният добив е със 150 кг повече от 2020 г.
5 сеп 2021 10:16, Елка Василева
57
Над 7 млн. тона пшеница добив това лято в България
Снимка: архив, БГНЕС

Над 7 000 000 тона пшеница е ожъната това лято в България, като това е най-голямото количество за последните години.

Според  браншовата организация на зърнопроизводителите поне от две десетилетия в пазарната статистика не е регистриран толкова висок среден добив при толкова висока изкупна цена на зърното, предаде БНР.

Над 560 килограма от декар е средният добив за цялата страна тази година, което е със 150 килограма повече от реколтата през 2020 г.

„При 12 милиона декара пшеница излиза рекордна реколта в страната – над 7 милиона тона“, каза производителят Илия Проданов.

Зърното е борсова стока и тази година се продава на добри цени.

„Но това не значи, че ще направим печалби, защото инфлацията удря много, и в цена на товарите и в цена на препаратите, и горивата“, каза Проданов.

Той не пропусна да коментира и публикациите, че добрата реколта ще позволи на зърнопроизводителите да подновят луксозния автопарк, с който от години се асоциират след конфликта си с бивш финансов министър.

„Аз съм готов с всеки един, който мисли в тази насока, да дойде с мен един ден и да жъне цял ден с мен. Няма никакъв проблем тогава да караме бентлита вече,“ каза Проданов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Много е хубаво, когато има добра година и гледаш как всичките безделници хленчат, все едно някой е длъжен да им произвежда за без пари храна. Замислете се, че всеки яде по 3 пъти на ден, а е свикнал да му се предоставя изобилие от храна, кажи-речи на безценица. Добре е да разберете, че зърнопроизводството е отрасъл, в който са наляти милиони и никой никога няма да ви подари нищо, на нито един производител не му дреме дали олиото ще е 10лв или хлябът 5. Всеки се труди и работи за печалба.
46
2
 
5
 
! Отговори
както винаги преди 2 години
Качествената пшеница се изнася внасят се трици без пари за хляб с нова по висока цена.
45
1
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
Браво, Пясъчна лисицо! Добре казано, не уважавам много никнейма ти, но всеки с вкуса си. На средностатистическия потребител на днес.бг, няма нещо което да му хареса то е ясно. Ако новината беше че не произвеждаме нищо и са намалели колечествата - рев, ако са увеличени- рев, всеки разбира, казва че не е качествено, а те единственото което правят е да се разтоварят сутрин, да ядът и пият и да изтъркват копчетата от писане. Мързели!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се вдига цената на хляба. Високият добив, както ниския е добър мотив. Олиото е на тоя принцип.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХОРАТА С БЕНТЛИТАТА ДА НЕ СЕ ОПЛАКВАТ КАТО НАДАРЕНИТЕ СВАИ! КАМПАНИЯТА ПО ЗАСЯВАНЕ ПОЧВА И ДА НИ ПОКАНЯТ ДА ПРОВЕРИМ ПО КОЛКО ДЕКАРА ОРАТ И ЗАСЯВАТ НА ДЕН И КОЛКО ИМ Е ТЕЖКО. А ДОКАТО ОРАТ ДА НИ ПРОСВЕТЛЯТ ПО КОЛКО ЗРЪНЦА ИМА В ЖИТНИЯТ КЛАС - 24, 32, 48 ИЛИ 64?! АХ, КАКВИ АЛТРУИСТИ - ОЩЕ МАЛКО И ПЛАЩАЛИ ЗА ДА НЕ ОСТАНЕМ БЕЗ ХЛЯБ. БРЕЙ,БРЕЙ!!! КАКВА ЖЕРТВОГОТОВНОСТ! АМИ ДА ИМ НАПРАВИМ ПАМЕТНИК!!!
42
3
 
1
 
! Отговори
Кат преди 2 години
Пшеница, пръскана със сто отрови. Да, вкусен хляб, но никаква хранителна стойност... Количество, но никакво качество
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНикакъв среден добив не е 150 кг на декар - добива миналата година беше 320 кг. сега е 650 кг. Дубъл е, пара бол, миналата година цената на горивата е както сегашната. Техника и инвентар никой не е сменял скоро, още повече миналата година когато ревяха че са на загуби. Със същата техника, със същия брой хора, със същите разходи за посеви и прибиране на реколтата. Миналата година казваха - поне разходите избихме. Сега е дубъл, ако имаш 3 клас, ще се оправиш с математика и ще ти е ясно.
40
0
 
5
 
! Отговори
До земеделец преди 2 години
Рентата ще е голяма, ама някой друг път. Договорите се подписват предварително за година напред.25 лв. за декар в Тополовградския регион с гллламммавото селско население, че "без ич по не бива". Арендаторите са отдавна добре охранени с любезното съдействие на тия, дето им дават баницата.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добра реколта, ама на сортове които без подобрите ли не става за хляб. А цената е нагоре заради скъпите машини за прибиране на почти удвоените добиви. Параграф 22 дами и господа. Скъпо и не качествено.
38
0
 
4
 
! Отговори
Ст@м@т преди 2 години
Добра реколта -цената нагоре!Слаба реколта -цената нагоре!Пазарната икономика.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лъжци Защо н-р в съседна Гърция която внася пшеница и от България цената на хляба не е мръднала от години?
36
9
 
5
 
! Отговори
Ервин Ромел преди 2 години
Първо: Зърнопроизводителите в България НЕ взимат и стотинка от държавата. Получават около 30 лв на декар евросубсидия(най-малката в ЕС). Второ: Тези с бентлита и ламборгините са 50-60 човека от червените другари, озовали се през 90-те с по 100хил декара земя. Трето: Ако някой от компетентните, които плюят земеделците са наясно: 21 век сме, всичко е отворено!!! Хващайте и гледайте земя, никой не ви спира, нали??? Давайте!! Мрънкачи и мързеливци!!!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Среден добив 150 кг повече от декар от миналата година и 20 стотинки цената на хляба повече от по ниският добив и по ниската цена на хляба през миналата година. Зърното пак се изнесе и заради това може да се очаква още по нова цена на хляба.
34
0
 
4
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
До ГеоргиГледай, да не гушнеш букета !
33
2
 
8
 
! Отговори
Лъжци преди 2 години
Това бе добив на ечемик,а на житото е поне 900 килограма на Декар.държата защо ги подпомага,те са частници,ааа да им пълни гушите.мафия е в България,и сега ще увеличат хляба на какво основание, получават субсидии,лъжат държавата и нас.еххх да се върне Тодор Живков,ще ви управи на минутата.лъжци сте и ограбихте народа.
32
4
 
1
 
! Отговори
Георги преди 2 години
И цената по борсите е добра. Тая година ще гушна по стотачка от декар рента.
31
4
 
6
 
! Отговори
Злобар преди 2 години
Заради това хлйба поскъпна.
30
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
И 7 милиона прасета за суджуци :)))
29
5
 
5
 
! Отговори
Зърнар милионер преди 2 години
Дрътите *** искат ляба да е 26 стотинки...*** нема....тая зима ще е 260 стотинки..
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добър повод до вдигнат цената както винаги. Богата и добра реколта --> цената нагоре!