Над 7 млн. тона пшеница добив това лято в България

Средният добив е със 150 кг повече от 2020 г.
5 сеп 2021 10:16, Елка Василева
57
Над 7 млн. тона пшеница добив това лято в България
Снимка: архив, БГНЕС

Над 7 000 000 тона пшеница е ожъната това лято в България, като това е най-голямото количество за последните години.

Според  браншовата организация на зърнопроизводителите поне от две десетилетия в пазарната статистика не е регистриран толкова висок среден добив при толкова висока изкупна цена на зърното, предаде БНР.

Над 560 килограма от декар е средният добив за цялата страна тази година, което е със 150 килограма повече от реколтата през 2020 г.

„При 12 милиона декара пшеница излиза рекордна реколта в страната – над 7 милиона тона“, каза производителят Илия Проданов.

Зърното е борсова стока и тази година се продава на добри цени.

„Но това не значи, че ще направим печалби, защото инфлацията удря много, и в цена на товарите и в цена на препаратите, и горивата“, каза Проданов.

Той не пропусна да коментира и публикациите, че добрата реколта ще позволи на зърнопроизводителите да подновят луксозния автопарк, с който от години се асоциират след конфликта си с бивш финансов министър.

„Аз съм готов с всеки един, който мисли в тази насока, да дойде с мен един ден и да жъне цял ден с мен. Няма никакъв проблем тогава да караме бентлита вече,“ каза Проданов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонименАнонимко, никъв протеин не се гледа. Два са косвените показателя на хлебопекарните свойства - Добив на мокър глутен и число на хлебопекарната сила. Показателят ДОБИВ НА МОКЪР ГЛУТЕН осигурява, от една страна, белтъчното съдържание и хранителната стойноста от друга гарантира съответно количество на глутен в брашната. Показателят ЧИСЛО НА ХЛЕБОПЕКАРНАТА СИЛА осигурява равнището на хлебопекарното качество - обемен добив на хляб, с добра формоустойчивост. Нищо не разбираш, бегай от тука.
26
5
 
7
 
! Отговори
Земеделец преди 2 години
Рентата за 2020 г. ще е голяма за собствениците на ниви и земеделски земи. Да му мислят безимотните и малоимотните граждани като Бойко Борисов и останалите политически лидери на България. Талибаните съставиха правителство, а те не могат. Честито на банкерите и финансистите от банките в България !
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВЪПРОС Много просто . Субсидиите са 32 лева на декар , а рентата средно 70 лева . Спрат ли субсидиите рентата става 50 лева , цената на хляба се вдига с 5 % и печалбата е пак същата . Когато на хората не им се работи в земеделието , земеделците ще имат добри доходи , за да може да има хляб в града .
24
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново грешно заглавие ! Трябва да се чете :"Над 7 млн. тона пшеница това лято ще бъде изнесена от България !" А ще бъде внесена фуражна такава ,щото тогава печалбата е двойна !
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ме грее мене това а и останалите потребители ? Хляба няма да поевтинее а ще се увеличи даже. Грее ги само евросубсидираните зърнари от мойте данъци.
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм готов с всеки един, който мисли в тази насока, да дойде с мен един ден и да жъне цял ден с мен. Няма никакъв проблем тогава да караме бентлита вече, каза Проданов -----////----- Проданов, ако дойда да жъна един ден с тебе, ще ми платиш ли колкото струва половин ново бентли? Каквото кажеш мога - трактор, комбайн, гондола? Ти си се самозабравил бе! Ха! Умник! :)))
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам, защо гражданите толкова се вълнуват от темата? Аз познавам хора, които не знаят че хляба се прави от зърно и мислят, че Лидл и Била го внасят от някъде. Първо мислех, че се майтапят, но после видях че и други неща са пропуснали в 1-4 клас. А цената на хляба е съвсем друго нещо и знаете ли колко много се хвърля и бракува
20
4
 
20
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Трябва България да спре субсидията за зърното - те имат огромна печалба - парите да се насочат към дребните стопани и пенсионерите . Това което каза този човек е глупост - ще си купя Бентли защото съм работил на нивата - всъщност парите му идват от нашите Данъци и Осигуровки - този Модел на Кражба трябва да се спре .
19
3
 
10
 
! Отговори
Зърнар преди 2 години
Ще сменя Ламбото на сина че ме крънка от пролетта!!
18
4
 
18
 
! Отговори
БРАВО! преди 2 години
Цялото произведено жито на България отива на ферибота във Варна, за българите се внася от чужбина фуражно жито и гмо-жито. Всичко е до време.
17
2
 
9
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Таз инфлация удря тия с парите само тия с 500лв не ги удря а
16
4
 
22
 
! Отговори
Край преди 2 години
Тоя бизнес храни 2-3 хиляди мултимилионери с бентлита и ламборгинита. Тия същите изкупихА и земята та имат вече латифундии от по 100 Хил декара.Резултата е че земя която може да храни 20 милиона население храни 5-6 и то зле.
15
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 15Не мисля, че ще разбереш нещо, ако започна да ти говоря за показатели, които се гледат при определянето на пшеницата дали е хлебна или фуражна. Само ще кажа, че осносвно се гледа протеин, който да е над 12,5, за да има хлебопекарни качества. Тази година почти всичката пшеница е такава. Такива показатели се получават при добро изхранено зърно и жътва при оптимални условия(липса на проливни дъждове). Във Франция и Германия се чудят как да ожънат, цял август не е спирало да вали.
14
5
 
16
 
! Отговори
Край преди 2 години
Субсидират мултимилионери.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На декар засята площ получават по 50 лева субсидия, а после изнасят житото купуват си скъпи коли и яхти и дгд.
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При рекордна реколта пшеница, вдигнаха хляба с 20%. Благодарете на зеления чорап и хунтата.
11
2
 
20
 
! Отговори
българин преди 2 години
Аз да попитам само. А колко зърно изнесоха през пристанище Варна?
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен13 А бе ти кат разбираш толкова, я ми кажи колко тона ХЛЕБНА пшеница са добили тази година? Щото тия 7 млн. тона, това е ФУРАЖНА пшеница. Сиреч - храна за жиотни. Нищо че я карат по мелниците и правят брашно от нея и след това пекарните правят тестени изделия и най-вече хляб за хората. С това качество, което е много добре но за храна за ЖИВОТНИ, хлябът трябва да е 40 стотинки а не 2 лева. Разбираш ли за ко иде реч или още ще се правиш на философ?
9
2
 
1
 
! Отговори
Четящ преди 2 години
Хора погледнете ютуб канала Canadian Prepper - собственик на онлайн магазин ,който казва интересни неща за стоките.
8
13
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Много ми е смешно как някои коментират каква щяла да е цената на хляба, при положение, че едното няма никаква връзка с другото. Вие имате ли земя, трактори и произвели ли сте и 1кг пшеница, че ще давате мнение колко да е цената? Все едно аз да определям колко пари да ми взима докторът за преглед или адвокатът за консултация.