След крато боледуване си отиде журналистът Борислав Дионисиев

Той е една от легендите на прехода
6 сеп 2021 16:11, Нели Христова
35
След крато боледуване си отиде журналистът Борислав Дионисиев

Днес, след кратко боледуване е починал известният бизнесмен и журналист Борислав Дионисиев, става ясно от публикации на негови близки и приятели в социалните мрежи.

"Сбогом, Боре! Ще те помним дълго и с много добро! R.I.P.", написа Мааксим Бехар. "Сбогом, Боре! И животът сам си го избра, и датата, на която да го напуснеш. Ще ни липсваш", сбогува се с него Гергана Паси.

Борислав Дионисиев е една от легендите на прехода. Той е член е на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб "Възраждане" от основаването на сдруженията, съответно през 1993 и 2001.

Дионисиев е роден в София на 27 юли 1947 г. Възпитаник е на Английската гимназия в София. Завършва "Външна търговия" във Висшия икономически институт "Карл Маркс".

Започва кариерата си в Института за съвременни социални теории към АОНСУ, където е от 1975 до 1981 г. Специализира в Университета на Осло, Норвегия, през 1979 г. е журналист е в сп. "Отечество" от 1981 до 1989 г.

Докато е в Лондон и работи по статия, получава предложение от гръцкото семейство Вардиноянис, чието богатство се изчислява на $8 млрд., да представлява техните интереси в Източна Европа. Така от новото представителство на Вардиноянис във Виена Дионисиев представлява гръцката фамилия за страните от бившия СССР през 1989-1991 г.

В България участва в първия опит за приватизация на Булбанк, в който Вардиноянис не печели заради по-ниска оферта на първи кръг. Впоследствие търгът е отменен и Дионисиев се разделя с гръцката фамилна групировка.

Впоследствие Борислав Дионисиев се превръща в инвеститор в разни сектори на българската икономика. Намесва се в българския бизнес с дистрибуция на горива, първоначално работейки с държавната тогава "Петрол", а през 1992 създава собствена верига бензиностанции "Булвария холдинг". По различно време Дионисиев има дялове във "Варко", "Балкантурист", "Електроимпекс", "Елфарма", "Софарма", "Машиноекспорт", "Електромашинари холдинг" и "Булярд".

Член е на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб "Възраждане" от основаването на сдруженията (съотв. 1993 и 2001).

През януари 2005 г. той е назначен за почетен консул на Малдивите в България със седалище в София


35
Още от Общество
Преброяването - моментна снимка на хората и условията им на живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БЪЛГАРИЯ 1995Г/1997 Г БЕ ДЪРЖАВА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ- ХОРА КРЪГЛИ СИРАЦИ, БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ СЕ СЪБУДИХА МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ, НО ВСИЧКИ НОМЕНКЛАТУРНИ КАДРИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ- ЗАРАДИ ТАЯ ЧЕРВЕНА *** БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА СТЪПИ НА КРАКАТА СИ.
22
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Червен и в червата си комунист!!
21
0
 
1
 
! Отговори
равен летящ старт преди 2 седмици
Аз пак не разбрах кой за какво се бори,
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредният предател на България!
19
3
 
8
 
! Отговори
РАДЕВ Е В ТРАУР.. преди 2 седмици
ОЩЕ ЕДИН РУСКИ ШПИОНИН СЕ ОТТЕГЛИ........ РАБОТАТА НА РАДЕВ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ...
18
1
 
23
 
! Отговори
Койчо преди 2 седмици
Защо няма в биографията написано кой е баща му и какъв министър е бил при тодор живков.Този е бил с най много червени куфарчета с откраднати пари от народа
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДС си отива бавно но сигурно. Има още много милиционери. Доста от тях са в ГЕРБ
16
3
 
4
 
! Отговори
КОВИД или Ваксина преди 2 седмици
кое от 2-те?!
15
0
 
30
 
! Отговори
ЕРА преди 2 седмици
отиде си още един от спомахателите и активните участници в разграбването на държавата от зората на демокрацията. Надявам се си е взел всичко заграбено със него на ония свят да се чувства добре там.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
10 е описал нещата безпощадно.
13
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бог да прости Борето! Лека ти пръст, приятелю!
12
17
 
7
 
! Отговори
Анти-Пфайзер преди 2 седмици
Бил се боднал с Пфайзер.
11
0
 
25
 
! Отговори
шуробаджанак-комунис преди 2 седмици
Копи-пейст до край - БД е брат на Светла Дионисиева, театрална актриса, директорка на Българския културен институт в Лондон.От първия си брак има син Христо, бизнесмен, и дъщеря Светла, дизайнер, завършила и живееща в Австрия.БД ок. 1987 г. се оженва за Олга Щербицкая, дъщеря на първия секретар на Комунистическата партия на Украйна Владимир Шчербицки, от която има дъщеря РадаСлед развод влиза във връзка с Михаела Калайджиева, сестра на Гергана Паси, която 2014 г. му ражда син БД-младши
10
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Доносник на ДС, Враг на човешкия род....
9
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като прочетох кой тъжи за него - булка Паси и Максим Бехар - ми стана ясно каква е тази легенда.
8
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Почетен консул на Малдивите със седалище в София.....Е тва ако не е най-прецаканото работно място...хахах...
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Бизнесмен и журналист" лицето и опакото на прехода. Не говоря за човека,лека му пръст.
6
1
 
17
 
! Отговори
Асан преди 2 седмици
За сефте го чувам От какво е умрял
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ковид....кво да прайш..
4
1
 
69
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 седмици
Още един верноподаник на ДС гушна чемшира. Нямаше нито един "случаен човек" на запад преди 10.11.1989 г. А след това задължително "бизнесмен'. Нямам нищо против да почива в мир. А Бог не прощава на всекиго.