Сакскобургготски осъди България заради мораториума от 2009 г.

Той забраняваше на царският наследник да се разпорежда с имотите си
7 сеп 2021 13:08, Нели Христова
335
Сакскобургготски осъди България заради мораториума от 2009 г.
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски осъди България в Страсбург заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпорежда с имотите си и да ги експлоатира. Европейският съд по правата на човека обяви решението си днес, предаде Lex.bg. Пълното решение на съда можете да видите ТУК.

През декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото на царските наследници да се разпореждат с върнатите им имоти. Мораториумът трябваше да е временен - "до приемането на специален закон", но действа и досега. Затова бившият премиер заведе дело в Страсбург през 2010 г. По-късно заведе още три дела, с които оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Сарагъол" да са държавни. За тях регионалното министерство (МРРБ) спечели дела на три инстанции.

През 2017 г. се разбра, че правителството на Бойко Борисов е готово да се споразумее с бившия премиер и царски наследник, като изтъргува делата за имотите му с четирите иска, които той е подал срещу България в съда в Страсбург. Според юристи Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата в Европейския съд по правата на човека и да му бъде присъдено огромно обезщетение. Юристи обясниха, че оттеглянето на иска пред Страсбург обикновено е достатъчно, за да бъде прекратено дадено дело. В изключителни случаи съдът може да прецени, че казусът повдига общ въпрос за защита на права, което налага разглеждането на жалбата.

Въпросът с т.нар. царски имоти е висящ от 1998 г. Тогава с Решение №12 Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Конституционните решения обаче нямат реституционен ефект. Правните последици от обявените за противоконституционни актове трябва да се уредят от органа, който ги е постановил, т.е. от парламента.

Въпреки това, когато Сакскобургготски, сестра му и братовчедите им предявиха претенции за именията "Кричим", "Царска Бистрица", "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол", гори в Рила и земи край софийското с. Лозен, си ги получиха. Дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол" им бяха върнати през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а областният управител Олимпи Кътев, който по-късно стана депутат от НДСВ, ги деактува. Дворецът "Врана" бе върнат от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Имението "Кричим" им бе отказано, а след това и съдът прие, че собственик е държавата.

На две инстанции МРРБ спечели делото за "Царска Бистрица". После обаче върховният съд присъди "Царска Бистрица" на Сакскобургготски. Именно тогава ВКС обърна практиката, след като преди това дъpжaвaтa беше призната за собственик на “Kpичим”, “Ситняково” и “Саръгьол” и нa бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO кpaй "Bpaнa". Неотдавна Софийският апелативен съд като втора инстанция призна, че Симеон Сакскобургготски и сестра му са собственици на парка и двореца "Врана". Според съдебното решение МРРБ дължи на двамата общо 160 хил. лв. за разноски по делото на две инстанции.

Образуваното през 2011 г. дело за 16 500 дка гори в Рила все още виси на първа инстанция в Софийския окръжен съд. Поредното му заседание е насрочено за октомври.

През 2018 г. ЕСПЧ отхвърли претенциите на Сакскобургготски и сестра му срещу действията на държавата по отношение на двореца "Кричим", но продължи да разглежда делото по отношение на наложения от парламента мораториум.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
30
 
! Отговори
Отвратен преди 2 години
Един от "спасителите", който се кълнеше, че не иска нищо, а само да ни оправи за ... 800 дни, днес осъди България! Възмутително и нагло. Династията няма имоти. Имотите са на интендантството. Кобургите отново показаха своята същност. Никак не е случайно, че са ги изгонили от страната.
146
4
 
20
 
! Отговори
67809те преди 2 години
Подлец! Крадец!Измамник.Срам е тоя ,срам.Покерджия нищо друго,влачи от бедните българи,срамота.Никаква доблест,нищо царско в тоя няма.
145
1
 
14
 
! Отговори
Когато сме се преди 2 години
освободили от турско робство,липсата на изявени наши политици(и враждата между наличните)води до това,под давлението на Великите сили,да поканим обеднели треторазрядни немски благородници и да ги направим царе.Това е вървяло с последващото овеществяване на положението им с много имоти,подарени им от държавата.Сега положението е подобно,люта омраза между политиците и поява на спасители от чужбина(е,с българо-чуждестранен произход).Дайте да ги правим царе и им напълним гушките.
144
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даваме му окупираните земи в Гърция, Турция, Сърбия. Да събира частни войски и да ги освобождава. Така са правели царете. Той иска наготово да краде.
143
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато умре този Крадлив Дедо, ще ни сложат нов цар. Ще направят коронация на някой от синовете му. И пак ще кажат, че има цар. Те никога не си отиват, както знаят руснаците.
142
2
 
17
 
! Отговори
Симо Измамника преди 2 години
Тоя какъв *** е! Излъга хората за 800 дни, направи от охранителя си Бойко генерал и главен секретар на МВР, изсече гори за дървесина, а сега иска и сума ти имоти, за които не си е мръднал пръста. Този е по-лош от всички измамници българи взети заедно. ***!
141
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадлив Дедо осъдил България.
140
3
 
16
 
! Отговори
Дедовия преди 2 години
Какъв " цар" е мадридския комарджия бе ***?? Не е бил никога коронясван!! Когато се закле в Републиканската Конституция той и фактически и юридически е АБДИКИРАЛ МОНАРХ!! Схващаш ли бе тикво??
139
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кобурготски да плати на европейските династии и да направи нещо Германия Англия и Холандия моментално да обявят война и да завземат и анексират България.Комунистите в скотобойните на силаж и гранулат.
138
3
 
9
 
! Отговори
кофти преди 2 години
,... ''Осъди България'' , след което бе изгонен от България с ---КАМЪНИЕ И ДРЪВЪЕ !
137
4
 
18
 
! Отговори
Паметлив дедо преди 2 години
Какъв " цар" е мадридския комарджия Сакскобурга?? Неговата династия въвлече България в две национални катастрофи!! Тоя " цар" никога не е бил коронясван!! Тоя " цар" се закле в Републиканска Конституция с единствената цел да ПРИСВОИ ДЪРЖАВНИ ИМОТИ;;
136
5
 
33
 
! Отговори
СС преди 2 години
България не дължи нищо на Симо крадеца !!!Фердинад е пристигнал в България с един куфар !!! Симо окраде България като "оправи" българите за 800 дни !!
135
18
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Царо президент!!! Ще смачка Рундю на първи тур :)))))))))))))))))))))))))))))
134
32
 
8
 
! Отговори
Димо преди 2 години
Докато го има Н.В Царя , ще има и България.После не се знае.
133
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистическа държава сме си ,след като не си почитаме последния ни и то жив Цар.
132
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 159 къв Фердинанд и Съединение ве хаха
131
8
 
10
 
! Отговори
До 153 преди 2 години
Не е точно така.Фердинад обявява Съединението,след дълги преговори БГе независима държава.А цар Борис е Царя Обединител.Да ,участвали сме във войните за национално обединение за което са бленували предците.А не трябваше ли?Втората съпруга на Фердинад царица Елеонора участва във войните в помощ на ранените ,накрая се заразява от малария и умира.Тя спасява и Боянската църква със собствени средства,гроба й е там.При комунистическия режим се набляга превратно на войните ,защото така е било изгодно.
130
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неговия дядо мека китка докара България до Национална катастрофа
129
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По тази логика сега внуците на Тодор Живков да поискат резиденция Банкя, Бояна, НДК и всичко построено от дядо им!
128
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** се опитаха да го мачкат но не успяха.Да е жив и здрав Царя!