Сакскобургготски осъди България заради мораториума от 2009 г.

Той забраняваше на царският наследник да се разпорежда с имотите си
7 сеп 2021 13:08, Нели Христова
335
Сакскобургготски осъди България заради мораториума от 2009 г.
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски осъди България в Страсбург заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпорежда с имотите си и да ги експлоатира. Европейският съд по правата на човека обяви решението си днес, предаде Lex.bg. Пълното решение на съда можете да видите ТУК.

През декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото на царските наследници да се разпореждат с върнатите им имоти. Мораториумът трябваше да е временен - "до приемането на специален закон", но действа и досега. Затова бившият премиер заведе дело в Страсбург през 2010 г. По-късно заведе още три дела, с които оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Сарагъол" да са държавни. За тях регионалното министерство (МРРБ) спечели дела на три инстанции.

През 2017 г. се разбра, че правителството на Бойко Борисов е готово да се споразумее с бившия премиер и царски наследник, като изтъргува делата за имотите му с четирите иска, които той е подал срещу България в съда в Страсбург. Според юристи Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата в Европейския съд по правата на човека и да му бъде присъдено огромно обезщетение. Юристи обясниха, че оттеглянето на иска пред Страсбург обикновено е достатъчно, за да бъде прекратено дадено дело. В изключителни случаи съдът може да прецени, че казусът повдига общ въпрос за защита на права, което налага разглеждането на жалбата.

Въпросът с т.нар. царски имоти е висящ от 1998 г. Тогава с Решение №12 Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Конституционните решения обаче нямат реституционен ефект. Правните последици от обявените за противоконституционни актове трябва да се уредят от органа, който ги е постановил, т.е. от парламента.

Въпреки това, когато Сакскобургготски, сестра му и братовчедите им предявиха претенции за именията "Кричим", "Царска Бистрица", "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол", гори в Рила и земи край софийското с. Лозен, си ги получиха. Дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол" им бяха върнати през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а областният управител Олимпи Кътев, който по-късно стана депутат от НДСВ, ги деактува. Дворецът "Врана" бе върнат от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Имението "Кричим" им бе отказано, а след това и съдът прие, че собственик е държавата.

На две инстанции МРРБ спечели делото за "Царска Бистрица". После обаче върховният съд присъди "Царска Бистрица" на Сакскобургготски. Именно тогава ВКС обърна практиката, след като преди това дъpжaвaтa беше призната за собственик на “Kpичим”, “Ситняково” и “Саръгьол” и нa бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO кpaй "Bpaнa". Неотдавна Софийският апелативен съд като втора инстанция призна, че Симеон Сакскобургготски и сестра му са собственици на парка и двореца "Врана". Според съдебното решение МРРБ дължи на двамата общо 160 хил. лв. за разноски по делото на две инстанции.

Образуваното през 2011 г. дело за 16 500 дка гори в Рила все още виси на първа инстанция в Софийския окръжен съд. Поредното му заседание е насрочено за октомври.

През 2018 г. ЕСПЧ отхвърли претенциите на Сакскобургготски и сестра му срещу действията на държавата по отношение на двореца "Кричим", но продължи да разглежда делото по отношение на наложения от парламента мораториум.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Царя! Съд до дупка, докато се научат какво значат закони, как се спазват и защо трябва да се спазват. Поклон!
126
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Даа!Баща му като почина, тоест като се върна от Берлин и почина след като отказа на Хитлер да прати армия в СССР, направиха 6-годишния Симеон цар на България :))) Това трая до Септември 1944 г., до тогава Пешев и парламенто отблъскваха напъните да се намесим във войната :))) Въпреки това, Чърчил ни реши съдбата, язък за усилията.....хахахаха :)))
125
1
 
23
 
! Отговори
Симо Сакса преди 2 години
Цитат: "Ама, моля ви, аз да взема от България?! Никога!"
124
4
 
18
 
! Отговори
gio преди 2 години
алчен к този семейството му са най-голямото зло слчило се в историята на Третата българска държава довела до 2 национални катастрофи и отнела живота на стотици хиляди българи.
123
3
 
15
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Специално :Кога Симеон две , е бил ''цар'' на България ???Преди него е имало , но ''той'' ?
122
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МИ ЧЕ ТОЙ И РУМБАТА УТРЕ МОЖЕ ДА ИСКА ИМОТИ...
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЯНЕВ, НАРЕДИ ДА ГИ ЗАПАЛЯТ!
120
1
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Лабово няма,горите трябва да се изрежат,Царя примиер на България,ще оправи България за 800 дни.
119
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виж ся Симеончо, ти не си цар Борис III, щото за него беше най-важното да защити българите, докато се върна от Берлин и почина внезапно (има слухове че са го отровили нацистите през 43 г. ). Тъй че трай си комарджийче :))) Никой си за нас, требва да си заслужиш с дела титлата цар на българите, капиш :))))
118
7
 
4
 
! Отговори
Боико преди 2 години
Веднъж цар, винаги цар.
117
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фердинанд е проклятието на България ,а неотдавна имаше хора които искаха да върнат останките му тук !
116
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този индивид вместо да му дават имоти ,трябва да му заведат дело за двете национални катастрофи дело на дядо му ,довели до дълбокото разделение на българския народ до ден днешен .Щом като наследник ,ще трябва да отговаря за наследството оставено от дядо му !
115
1
 
10
 
! Отговори
Марксист преди 2 години
Ето защо БКП не признаваше монархията и като цяло рода на Симеончо...Забраняваха да се споменава името на Борис III и изобщо тази част от Историята на България, но още тогава марксистките историци трябваше да я заличат.
114
4
 
8
 
! Отговори
Та кой е преди 2 години
Последният жив съюзник на Адолф Хитлер през 1945 година като член на Сакскобурготите?Симеон 2 Сакскобурготски! Тоест вие какво правите господа?Легитимирате Третия райх ли?
113
2
 
6
 
! Отговори
Значи аз мисля преди 2 години
Че тези дела трябва да бъдат отменени защото са гледани от съд без юрисдикция и преразгледани във военния трибунал в Хага.Приготвяйте червения печат с надпис Отказани!
112
2
 
7
 
! Отговори
Ken преди 2 години
До 135 Сата НАТОИскаш да кажеш, че и магистралите са на Бойко ? Понеже казва "Аз направих".
111
3
 
4
 
! Отговори
Вие сте забравили преди 2 години
И не само това! Ако си беше купил някоя къщичка с премиерската му пенсия и не беше поискал тия имоти можеше и да мине напук на всичките му изтънчени методи на насилие. Имам въпрос Борис 3 умира, войната още не е свършила и Хитлер е още жив - кой слагат на трона - На Борис брат му Кирил ли беше като четвъртия му син като регент на кой? На Симеон 2. Но той е регент - управлява от негово име последния жив член на Третия райх - Симеон 2
110
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този да гори в деветте кръга на ада, *** крадлив, трябвало е още като малък да го посекат, преди да избяга.
109
3
 
15
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Народът му предоставя нещо за ползване в съответствие с положението и той си го иска за него само! Това са 90 процента от българите - с туби,гуми,плочки за знак "служебен абонамент". Нищо не го различава от тези из-ме-кяри!
108
7
 
4
 
! Отговори
Малък Тошко е прав : преди 2 години
--Върнете ми държавата !