Експерт: Защо се появиха проблемите със системата за преброяване?

Мерките за защита на НСИ, които са приложени, сработват
9 сеп 2021 09:03, Елка Василева
128
Експерт: Защо се появиха проблемите със системата за преброяване?
Кадър: Нова тв

„Наблюдаваме как мерките за защита на НСИ, които са приложени, сработват. Когато имаме масирана волуметрична атака - отказ от услуга, получавате на екраните облачетата, които хората споделят в социалните мрежи. Причината не е, че системата е хакната, а че до сървъра няма достъп”. Това обясни експертът по киберсигурност Спас Иванов пред Нова тв.

Той допълни, че системата на НСИ е комплексна услуга, която на заден фон използва различни регистри. „Тя проверява автоматично вашето ЕГН, номер на лична карта, адрес и професия. Ако си въведете имената и ЕГН-то, ще ви извади работодателя, професията, без да ги попълвате вие. Тоест, системата на НСИ е свързана с много други. Ако отпадне една от тези връзки, дори за малко, целият процес стартира отначало”, посочи Иванов.

Още по темата

Веригата от събития и масираните атаки от последните дни водят до затрудненията със системата, уточни експертът. „Представете си, че наемете 200 човека статисти, които само трябва да се редят пред едно районно управление на МВР на опашка. Нищо друго - не трябва да влизат вътре, не трябва да си подават документи, обаче стоят на опашка по цял ден. Хората, които реално имат нужда да си свършат работата, не могат да стигнат до гишетата поради това, че там винаги чака някой”, даде пример той.

Иванов обясни, че целта да се блокира системата най-често е политическа. По думите му идеята на това е да се внуши недоверие в дадена услуга или държавна инициатива. Вече обаче се вземат мерки: „Има две решения по този казус - едното вече беше пробвано за малко. Да се ограничи достъпът до сайта на НСИ само от България. Така изолираме останалата част от света да не може да се бомбардират сайтовете на Статистиката с фалшиви заявки от Китай, Русия и Аржентина. В голяма степен идват от там”, каза още експертът по киберсигурност.

По думите му НСИ има една от най-модерните системи в страната. „Истината обаче е, че когато има голям интерес за кратко време, дори да няма хакерски атаки, е възможно да си съсипем системата”, каза още той.  
 


128
Още от Общество
Преброяването - моментна снимка на хората и условията им на живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
Проблема с преброяването е само 1. Държавата я мързи да попита себе си за всичко което я интересува! Цялата информация я има, ама трябва някой да си мръдне мързеливата трътка!
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Проблемите се появиха защото киберите в гдбоп не осигуриха системата
112
0
 
4
 
! Отговори
Смях преди 2 седмици
Проблемите са си на НСИ и системата им за електронно преброяване. Как си мислите, че ще пусна в дома си / фирмата си абсолютно непознати хора. Там са ми парите, печатите на фирмите и други важни документи. Като са толкова нагли, че дори и глоби предвиждат, да си свършат работата в общините. Там ги има данните, които ги интересуват.
111
0
 
6
 
! Отговори
хахахаха преди 2 седмици
много смешни оправдания,които би ги предвидило дете в трети клас,а вие какво очаквахте, да влиза по един човек на ден и всички да се преброят онлайн,пак задачка за трети клас,колко години ще са нужни?
110
0
 
6
 
! Отговори
кофти , МНОО КОФТИ преди 2 седмици
В България положението с БРОЯ в администрацията на служителите,е плачевно, ЗАЩО:Сутрина отидох за да платя здравна осигуровка на самоусигуряващо се лице , в ЕН-ската община!Много добре е измислено,защото с карта се заплаща веднага, НО ! За да платиш трябва да те обслужи служител-КА,зад банката имаше 5 стола за 5/ пет/служителки,които ме гледаха като някакъв НАВЛЕК ,който им разваля рахатлъка,едната си пилеше ноктите , и ме препращаха към следващата , и така платих трудно, не 50% а70%съкращения
109
0
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 2 седмици
Ами като давате 1 седмица и един министър горещто препоръчва на всички да се преброят онлайн, Вие лично колко човека очаквате да се възползват, а?? Много или малко? И колко е много според Вас? Може би трябва да се договорим по колко човека в кои часове и дни да влизаме в системата. Това ли е което предлагате. АМИ СМЕШНИ СТЕ С ТЕЗИ ОБЯСНЕНИЯ.
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"...фалшиви заявки от Китай, Русия и Аржентина..."Допълни де, защо се срамиш - и от Швеция, а и други ЕС страни...Колкото до Аржентина и Русия - има ли представа смешкото, колко българи живеят там?
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма лошо да се преброим, няма лошо да е електронно, но това, че е организирано изключително некадърно е ЛОШО! Въобще няма да споменавам за подсигуряването
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ИзвинетИ , амЪ:Явно защото 2019 година ГЕРБ са гласували закон да стане сега и от тогава насам самите те не са го променили(до 4.2021), а другите не са и имали толкова време в народно събрание да стигнат до него. А законите, добри или не, трябва да се спазват.
105
0
 
6
 
! Отговори
ИзвинетИ , амЪ: преди 2 седмици
Какъв е тоя ЗОР за преброяване , НА СРЕД ПАНДЕМИЯ И ДРУГИ МНОГО ПОВАЖНИ НЕЩА ?Не може ли да се изчака поне 1 година , АМА ЯВНО ЗОР ЗА ПА-РИ-ТЕ , ....има ''някакви'' пари за при-СВОЯВАНЕ , та за тВА !
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Експерт пегасов! Ама пак по-добре го обясни отколкото разни други ***
103
1
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 седмици
Нищо няма да излезе от това. Ако примерно преброяването свърши за месец починали 3 000 души. Сметката пак е невярна. А родените кой ще ги знае колко са.
102
2
 
7
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 седмици
ИМА ДОСТА ПРОБЛЕМИ , ЗАТОВА , ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ТРЯБВА И ВИНОВНИ , ЗАТОВА ИЗМИСЛИХА ---ХАКЕРИ !Абе хакерите са виновни !!!Калинките се множат , това е истината , и сред упраляващите , ВСЕКИ 2-ри е НЕГРАМОТЕН !
101
1
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 2 седмици
Преброяване по време на чума.Няма желаещи преброителя да са срещат на вратата с вируса.Маята съпруга не ме послуша , писа се преброител и сега във Враца са с един по малко. Почина от вируса.
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
гробаджии, радев ли купува инженеринг сампъл процесори и ги представя пред държава на цени като за релийз. ето така се правят далавери.само, че това, че модела, коровете и скоростта на процесорите са едни и същи не означава, че работят по един и същ начин при много клиенти. защото тогава е важно процесора колко лейнс слотове подържа, с инженеринг сампълите от ибей за 2000 лв имат малка бройка ленс.само, че това не го пише отгоре на чипа и държавата плаща за модерни сървъри, а вътре е боклу
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до кога ще купувате инженеринг сампъли ксеони за 1000 лв с ограничен брой ленс слотове? до кога ще лъжете държавата? в ebay xeon gold 128 cores 2000 usd. Същия процесор само, че не е QS струва 10 000 usd
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Електоратът на ГЕРП в България трябва да се пази! А бе откъде ги взехте тези IT-та бе? Но защо се учудваме, така е всичко което специалистите пипнат!
97
1
 
8
 
! Отговори
А.Е. преди 2 седмици
Всъщност се оказва, че тези 250Гб идвали от мигрантите от Афганистан дето щурмуват границата. Всеки си носел по една флашка с нея искали да се преброяват и те. Динкоооо, къде си???????
96
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
.......комплексна услуга, която на заден фон използва различни регистри. Тя проверява автоматично....да не може да се бомбардират сайтовете на Статистиката с фалшиви заявки.......се бомбардират сайтовете на Статистиката с фалшиви заявки......АЛОУУУ!!! ЧЕ КАКВА ИЗОБЩО РАБОТА СТЕ СВЪРШИЛИ ВИЕ, БРЕ, НЕГРАМОТНИЦИ! ЩОМ НЕ СТЕ ПРЕДВИДИЛИ ТОЛКОВА ЕЛЕМЕНТАРЕН ПРОБЛЕМ, ПРИ НАЛИЧИЕТО НА КОЙТО НЕ 200 ДУШИ ОТ КИТАЙ, , А 20 ТИЙНЕЙДЖЪРА ОТ СОФИЯ МОГАТ ДА ВИ СРИНАТ СИСТЕМАТА!
95
0
 
17
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 седмици
Преброяване на дивите зайци 2 - Екшън! Май новата кинопродукция на НСИ няма да се събере в отредения от някой срок.