Токът в Европа поскъпва главно заради природния газ

На 1 януари предстои актуализиране на цените за домакинствата
20 сеп 2021 17:23, Елка Василева
78
Токът в Европа поскъпва главно заради природния газ
Снимка: архив, БГНЕС

Природният газ е основната причина за поскъпването на тока в Европа, но това се дължи на дългосрочни процеси. Не се инвестира в проучванията, търсенето и добива му. Европа дълго време си мислеше, че ВЕИ-тата могат лесно да заменят природния газ и въглищата. В момента виждаме, че не могат. Това заяви енергийният експерт Боян Рашев пред bTV.

„Факторите, които покачват цената на тока, са общоевропейски. В края на юли имаше проблеми на наша територия, тогава си имаше наш пик. След това ТЕЦ „Марица изток 2“ тръгна и нещата се нормализираха“, добави той.

Още по темата

Според енергийния експерт с тези цени на тока Европа не е място, където може да се произвежда каквото и да е. Тя става абсолютно неконкурентна и за всички ще бъде много скъпо.

„Свързаният електроенергиен пазар на ЕС ще се разпадане и отделните държави ще си защитават икономиките. Цените на въглеродните квоти трябва да се свалят. Има много механизми, ЕК може да го направи“, обясни той.

Рашев обясни, че огромна част от енергията на АЕЦ „Козлодуй“ отива на регулирания пазар, за да се държи ниска цената за домакинствата.

„На 1 януари, когато се актуализират цените за домакинствата, който и да е на власт, на следващия ден ще падне от нея“, смята експертът.
 


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Чочо преди 4 седмици
До АпокалипсисСъветска... Къде отиваш ти бе? Тенденцията в световен мащаб е покачване на консумацията. А нещата ще отидат на съвсем друго ниво, ако автомобилния транспорт започне масово да се електрифицира. И всичко това на фона на затваряне на въглищни централи. Както виждаш ВЕИ-тата се оказаха до голяма степен балон. И познай кой ще е в най-изгодната позиция. Ами този, който притежава ядрени мощности. Останалото е евтина демагогия. А ти да се благодариш, че имаме поне два реактора.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Маркетинговото проучване на специалисти от HSBC доказа ... " -- то е съчинено специално за магарета като тебе, на полето край банкя.
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако доходите не пораснат заедно с цените,скоро ще има перки и слънчеви панели по къщите бг *** знае две и двеста,но не всеки ще се реши все още,само ако има далавера
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
дпг-гроб окупираха ВЕИ, десетки години лапаха от изгодните договори само за "богоизбрани".. и сега не работят на 100%, което води до дефицит.
72
3
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
До Апокалипсис Ако не е тока от АЕЦ,няма да можеш да чукаш глу=пости на клавиатурата.Ако не се построи АЕЦ Белене или още реактори в Козлодуй ще внасяме скъп ток.Тогава не се знае дали ще можеш да си позволиш да си включиш компютъра.
71
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 седмици
ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ТЕЖКА ЗИМА.И МНОГО ПРОТЕСТИ. ПИСАХ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ЛЯТО. ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ ИДВАТ ЛОШИ ГОДИНИ ! ЗАПАСЕТЕ СЕ С ТРАЙНА ХРАНА . НЕ ХАРЧЕТЕ ПАРИ ЗА ГЛУПОСТИ. КОЙТО ЧЕЛ И РАЗБРАЛ ДОБРЕ ! ДРУГИТЕ ДА СЕ СЪРДЯТ НА СЕБЕ СИ !
70
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 4 седмици
До Анонимен9 Така де как беше тая Вола рие ама на врата му пада еле па полския вол
69
1
 
0
 
! Отговори
Бавареца преди 4 седмици
От 1. ноември ми повишиха цената на газта с 17,5% въпреки СП2.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Американската армия се освободи за война с Китай. Женската мода в Афганистан вече не ги интересува.
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вярно е. Китай и Русия са виновни. САЩ, Великобритания и Австралия вече усещат, че обедняват от липсата на война и санкции към Русия и Китай.
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Войните и санкциите срещу Русия не са безплатни, те винаги накрая идват да си приберат полагаемото и трябва да се плаща, че и народен съд за виновниците също трябва да има.
65
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 4 седмици
ЕС който казва, че конкуренцията определя цените на пазара купува газ от монополиста Газпром :))
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тока поскъпва щото ЕС иска ,,пазара ,, да определя цената на газа . Заради ЕС поскъпва всичко.
63
2
 
11
 
! Отговори
хх преди 4 седмици
Спрете зеленият рекет, само АЕЦ"Козлодуй" !!
62
12
 
5
 
! Отговори
Енергетик преди 4 седмици
А токът в България поскъпва единствено заради неркадърността на служебното правителство ! Некадърници като Киро Харварда и Кокорчо ще си напълнят гушките и ще духнат нанякъде преди да ги линчуваме за идиотиите ,които почнаха и продължават да правят ! Кой им го позволи ????????
61
4
 
11
 
! Отговори
СС преди 4 седмици
Еврозелките и Тиквата затвориха 2 реактора,а Белене стои недостроена !!! Зелена енергия рекета за бедните и глупави българи !!!
60
10
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 седмици
РАДЕВИСТИТЕ ВИ ЛЪЖАТ И ТО В ОЧИТЕ! ТОКА НЯМА НИЩО ОБЩО С ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ!
59
2
 
10
 
! Отговори
Шах преди 4 седмици
Ток ,природен газ и всичко поскъпва защото ЕЦБ иска да поскъпне.
58
12
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Аха, ясно. Значи сега за цената на тока не е виновен Фигуранта и некадърното му правителство, а Европа. Колко удобно само :))) Е, да, ама не. Виновен е точно той, защото Фигуранта освободи пазара. Преди това цените бяха регламентирани с договор. Борисов така ги беше направил нещата, сега обаче дрогарете от БСП като Кадиев от милионери, ще станат милиардери
57
14
 
1
 
! Отговори
Апокалипсис преди 4 седмици
До пена --- не само швабите, но и франсетата имат 50 и кусур ядрени реактора, които могат да снабдяват с електроенергия цяла Европа. Дреме им за въшкавия съветски путински газ.