Венелин Петков и Хекимян осъдиха Валери Симеонов за клевета

Той трябва да плати по 8000 лв. на всеки един от двамата журналисти
26 сеп 2021 17:10, Нели Христова
18
Венелин Петков и Хекимян осъдиха Валери Симеонов за клевета
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов за клевета срещу журналисти. Делото срещу него бе заведено от журналиста и водещ на сутрешния блок в бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков, бивш шеф на "Новини, актуални предавания и спорт" в бТВ, заради изказване на Валери Симеонов пред обществената телевизия, в което той обявява Хекимян и Петков за корумпирани.

През февруари 2020 година водещата тема в медиите беше делото срещу Васил Божков, неговото бягство в Дубай и одържавяването на лотарийния му бизнес. Водещ политически говорител на управляващата коалиция срещу Божков и лотарията му беше именно Валери Симеонов, а бТВ бе телевизия с остра позиция към управлението на кабинета "Борисов 3", напомня "Медиапул", съобщевайки за осъдителната присъда.

На 11 февруари 2020 г. тогавашният депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов гостува в сутрешния блок по БНТ. Водещата му задава въпроса дали може да излезе някой корумпиран политик от скандала, а Симеонов рязко обръща темата към телевизионните водещи. Журналистиката от БНТ го пита дали той знае за корумпиран телевизионен водещ в България, на който въпрос Симеонов отговоря с думите: "Ама наистина ли не знаете?" Следва обяснението му: "Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена говоря. Ето ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и в погледа ви говори: "Ма що казвате имена на мои колеги?"

Интервюто на Валери Симеонов получи сериозен отзвук в останалите медии, а Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха гражданско дело за непозволено увреждане срещу депутата, пишат от "24 часа".

Пред съда Сименов оспорва твърдението, че е казал по адрес на двамата, че са "корумпирани телевизионни водещи". Той обяснява, че не е изричал към тях фактически твърдения, а единствено своето лично оценъчно мнение. Симеонов се позовава на правото на свобода на изразяване, която е защитена от българската конституция и Европейската конвенция по правата на човека. Съдия Росен Димитров обаче смята, че лидерът на НФСБ е наклеветил журналистите, като им е приписал престъплението "корупция".

"За съда е категоричен изводът, че с тези си изказвания ответникът е приписал престъпление на двамата журналисти, изразяващо се в това, че срещу лична полза или облага умишлено не са дали гласност на подаден им от трето лице сигнал за извършвани престъпления и не са сезирали прокуратурата за тази информация. По делото няма доказателства, а и твърдения в такава насока, ищците да са признати за виновни за извършване на корупционни действия или производства в тази връзка", се казва в съдебното решение.

Валери Симеонов е осъден да плати по 8000 лв. на всеки един от двамата журналисти. Решението може да се обжалва пред апелативния съд. В момента Антон Хекимян е шеф на новините на бТВ, а Венелин Петков бе отстранен от поста веднага след като телевизията смени собствеността си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо Симеонов преди 2 години
Е типичен представител на българската политическа класа. Хитрец, нагаждач и далавераджия, в същото време, пр.ост, нискоинтелитентен, невъзпитан и нахален. Силно се надявам той и онзи другия му себеподобен, ***.гарешки да не влязат повече в парламента. Апропо спомняте ли си как се джафкаха като крастави кучета и как изведнъж се "сдобриха за изборите. Типични байганьовци.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков и Хикимян отлични журналисти ,не се подмазваха и не си затваряха очите ,за това ги махнаха
14
0
 
0
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Издигнете Живко от Варна да управлява България и всичко ше бъди наред ! Не е вярно че няма хора, които всичко им е наред ! Има такива хора, на които всичко им е наред ! На Българското, за да му е всичко наред, значи трябва Живко Костадинов да бъди издигнат да управлява България !
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Валерко далаверко клевети на принципа крадеца вика дръжте крадеца.Ако беше още на власт,щеше да спечели делото,защото гербавите и техните патерици са свещените крави за Темида.
12
3
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
8 бона ядене и пиене на корем :)))
11
5
 
15
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Айде Винкел,плащай!!!
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво им прави в телевизията като мисли че са корумпирани? Нали има своя? Почти всяка тукашна медия е наклонена нанякъде и/или изпълнява поръчки. Обаче без доказателства си е клевета. При него има не малко бивши агенти поне да бе изровил нещо за медията. Свикнал да говори махленската, било свобода на словото да ръсиш простотии в ефир като длъжностно лице. Борисов също бе осъден за клевета от Йончева. От много акъл сигурно.
9
5
 
16
 
! Отговори
Жени колева. преди 2 години
Тоя е много мързелив и алчен ром,кражбата я няма за нищо,и лъжата.
8
6
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Браво.Значи понякога българският съд може да работи.
7
2
 
6
 
! Отговори
що не преди 2 години
на задна праша? тама ша *** праят за хевроценнусти??
6
2
 
21
 
! Отговори
Граничната ограда преди 2 години
Бачо Варели отдавна трябваше да е нарамил релсата и тича към моста за обещания скок.
5
2
 
4
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Спрете интернета на Живко и ще го направите щастлив.
4
5
 
1
 
! Отговори
Линче преди 2 години
Ти пък сигурно приличаш на чихуа-хуа,лесно се обижда,трудно се чете!Да не си Минекова мома!
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баш тая изтривалка Хекимян си баш дупедавец. А Валерката на втора инстанция ще отпадне. То ако всеки , който каже този е корумпиран то трябва и всички от протестите да са в зандана.
2
5
 
5
 
! Отговори
Реалист 11 преди 2 години
Издигнете Живко от Варна да управлява България и всичко ше бъди наред ! Не е вярно че няма хора, които всичко им е наред ! Има такива хора, на които всичко им е наред ! На Българското, за да му е всичко наред, значи трябва Живко Костадинов трябва да бъди издигнат да управлява България !
1
3
 
24
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Разбира се - невинни сте. Днес една с лице на питбул от бтв се възмути, че министъра на културата Минеков каза истината, че Герб не плащат наем за 2 ет в Ндк. Ясно е какви са. Къде е сега вертолинчо? А да - отпуск по майчинство.