БХРА: Губим квалифицирани работници заради нехайство

Служителите в бранша си сменят попрището
32
БХРА: Губим квалифицирани работници заради нехайство
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Туристическият бизнес е напът да остане без работници, а служителите да сменят попрището заради нехайството и бездействието на управляващите. За това алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Проблемът съществува от години, постоянно акцентираме върху него в поредица от писма и разговори и въпреки това държавата не взима никакво отношение и продължава да бездейства, категорични са от БХРА.

От организацията припомнят, че близо две трети от работниците в туристическия сектор са сезонни работници. Техните интереси продължавата да не са защитени и затова голяма част от тези служители напускат и има риск никога повече да не се върнат в индустрията. Това са хора с квалификация, които владеят по няколко чужди езика и имат опит, но са обречени заради бездействие от страна на държавата. И всъщото време тези работници не могат да ползват потребителски кредити, защото банките приемат туристическия бизнес за рисков отрасъл и отказват да отпускат заеми на служителите в сектора. По проучване на БХРА близо 60 на сто от тези, които смениха сектора, са го направили именно защото имат да обслужват потребителски кредити, които не могат да рефинансират или не могат да получат нови заеми, ако останат да работят в туризма.

След края на сезона тези, обикновено млади хора, които търсят препитание за себе си и своите семейства, не могат да взимат обезщетения на трудовата борса защото не покриват изискванията за необходимия трудов стаж от Агенцията по заетостта. Работодателите им очевидно не могат да им плащат осигуровки и заплати 12 месеца, при условие, че работят по 2-3 месеца на година в сезонните обекти, подчертават за пореден път от БХРА.

Въпреки настояванията на БХРА за социална мярка, чрез която да се подпомогнат тези служители, както и за дългосрочна програма за запазване на сезонните работници в туризма, управляващите не са направили абсолютно нищо, за да защитят кадрите в сектора. В резултат на тяхното бездействие и незаинтересованост, редица работници напускат сектора и те никога няма да се върнат в туризма, обезкървявайки един от стратегическите отрасли на икономиката.

Неколкократно от БХРА са предлагали да се промени нормативната база, така че работещите в туризма да получат право на обезщетение от Бюрата по труда след 5 месеца трудов стаж. Ако това не се приема от държавата, да се помисли върху варианта персоналът да работи във фирмите според натовареността на обектите, а през останалите месеци за трудов стаж, необходим за получаване на обезщетение за безработица, да се организират курсове, финансирани от социалното министерство. Належащо е да се помисли за финансиране на мерки за квалификация и преквалификация на служителите, категорични са от БХРА.

Как правим бизнес без тези хора, питат от Изпълнителното бюро на БХРА. Как оцеляват те след сезона и как ние оцеляваме следващият сезон без тях, интересуват се риторично от организацията, подчертавайки че с тези искания се неглижират, а парите за сезонните работници, които са осигурени, се харчат не в интерес на бизнеса. Като не можем да измислим сами как да осигурим тези служители да гледаме практика на западните страни, посочва председателят на БХРА Георги Щерев. И даде за пример Германия, в която сезонните работници плащат всеки месец данъци, но ако през годината не достигнат доходи колкото е необлагаемият минимум в страната, им връщат обратно всички платени данъци, за да им осигурят минимални финансови доходи за нормално съществуване.

Освен това е крайно време служебният кабинет да започне да гарантира равнопоставеност на здравните мерки спрямо различните сектори на икономиката. Не бива туристическият сектор и в частност нощните заведения винаги да са първите, чиято дейност се прекратява, а в същото време струпването на големи групи от хора да продължава в търговските центрове и обекти например, посочват от БХРА. Вече близо месец колегите ни, работещи и управляващи нощни заведения, не могат да работят заради наложените забрани. Никой обаче не мисли откъде тези хора ще вземат пари, за да си гарантират съществуването. Вече е ясно и доказано от практиката, че не нощните заведения са ядра на заразата с КОВИД-19. Тези заведения не работят вече близо месец, а в същото време няма спад на случаите на вируса. Защо тогава именно нощните заведения са първия бизнес, чиято работа бе прекратена, питат от БХРА.

От организацията за пореден път подчертават, че здравето на служителите, клиентите и ползвателите на туристическите дейности е на първо място, но не може винаги цената на взетите мерки да се плаща, при това необосновано, от туристическия сектор и в частност от нощните заведения, както е в настоящия момент. Здравните мерки, когато е наложително да бъдат предприети такива, трябва да са придружени задължително с икономически и социални такива, за пореден път подчертават от БХРА.

Поведението на управляващите, които и да са те, включително и на сегашния служебен кабинет, поставя под въпрос оцеляването на един важен стратегически отрасъл за българската икономика – туристическия сектор. Именно това бездействие и незаинтересованост от страна на държавата към съдбата на хилядите работещи и инвеститори в туризма принуди бизнесът да се обедини за първи път от десетилетия, а двете най-големи организации в туризма – Алиансът на българската туристическа индустрия (АТИБ) и Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) да създадат Национален кризисен щаб за спасяване на туризма в България. За съжаление въпреки многобройните ни покани и писма до премиер, президент и ресорни министри, бяха нужни 4 месеца, за да бъдат поканени представителите на туризма на среща при премиера, подчертават от БХРА. Чак след като започнахме ефективни протестни действия. За пореден път от действията на управляващите става очевидно, че и за този кабинет туризмът не е приоритет, категорични са от организацията.

От БХРА настояваме служебният кабинет да предприеме реални и ефективни действия за оцеляване на бранша. Надяваме се, че това, което каза премиерът, че туризмът е важен отрасъл на икономиката и трябва да работи, ще бъде превърнато от думи в дела и ще се предприемат реални действия за оцеляване и оздравяване на индустрията, подчертават от БХРА. Като за начало предлагаме да се отдели сериозна сума, която да осигури нормален жизнен стандарт на персонала от затворените нощни заведения и сезонните работници, ако искаме да имаме персонал, с който да посрещнем туристи.


32
Още по темата: хотелиресторантьори
Още от Коронавирус
Богдан Кирилов: При малко хора не се получава имунен отговор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ха ха ако не сте разбрали още стратегията на правителството е да умори от глад възможно най много де били, едни много богати чичковци които се наричат елит са решили че сме прекалено много а случайно нашите политяги са се продали от много време за жълти стотинки и сега трябва да следват световната политика и да разиграват разни сценарии водещи до хаос и ужас за мър шата:)
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сезонните работници са си грижа на дебеловратите бизнесмени, а не на държавата, т.е. на всички нас.
28
0
 
6
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 3 седмици
ОЩЕ ЛИ ВЕРВАТЕ НА ТИЯ ДЗИФТАРИИ НЕГОДНИЦИ....?ЩЕ ГУБЯТ РАБОТНИЦИ, ЗАЩОТО ИСКАТ ДА ЛОВЯТ МАЙМУНИ С ТРИЦИ......
27
0
 
6
 
! Отговори
Сосидж преди 3 седмици
Да, сигурно държавата е виновна за мизерните заплати, които дават на сервитьорите, но украинците са по- лесна плачка. Ама видиш ли и те се усетиха, че 500 лева са жълти стотинки за този труд. Нехайството е при вас, драги ми работодатели.
26
0
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 3 седмици
Тези всяка година търсят нови работници защото старите никога не се връщат.Цялата работа е че са ги измамили със заплатата
25
0
 
9
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 3 седмици
Не знам за вас, но аз чета следното между редовете: "Имаме толкова много опитни хора, които владеят чужди езици, на минимална работна заплата и половин щат! Почти нищо не ни струват и за това не искаме да им даваме нито договори нито някакъв по-дълготраен ангажимент! Сега бягат и си търсят по-добро бъдеще! Ами ние? Къде да търсим хора с опит и езици които да работят срещу правата си? Държавата трябва да помага... Не на тях, на нас... Вижте колко зле оставаме тако си тръгнат!" - Нямам думи...
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чакай сега - дръжавата виновна, че не плаща 9 месеца на някакъв роботник, за да може после те да го наемат за 3 месеца и на ниска заплата? Че плащайте му вие 12 месеца бе. Или му плащайте 3 месеца така, че после 9 да лежи. То не може да му плащаш 2к месечно, ама 3 месеца и после да се сърдиш че си намерил друга работа за 1200, ама постоянна...
23
2
 
6
 
! Отговори
Местанчев преди 3 седмици
шЪ местя за келнерите и барманите!!!
22
0
 
19
 
! Отговори
факт преди 3 седмици
Борисов им намали ддс то,държавата загуби милиони а те не свалиха цените и не повишиха заплатите?!милионите потънаха в джоба на чорбаджиите който сега пищят....за щяло и не щяло.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И къ де ги губите. Мина времетод когато хиляди млади и не чак толкова млади хора ви робуваха в кръчмите и хотелите. Време е и собствениците да готвят и сервират да видят Как се вади келепира.
20
0
 
22
 
! Отговори
Поредните смешни преди 3 седмици
"бизнесмени""Работодателите им очевидно не могат да им плащат осигуровки и заплати 12 месеца, при условие, че работят по 2-3 месеца на година в сезонните обекти, подчертават за пореден път от БХРА." Коригирайте го - не искат!След 15 години в туризма, на ръководни функции, 4 западни езика - напуснах това фиаско! Няма нормален човек, който да издържи да се подиграват с труда му! Седи и ти обеснява, че няма пари... а мутресата му кара нов модел! Не държавата ВИЕ си подредете къщичката!
19
1
 
8
 
! Отговори
На кмето зето преди 3 седмици
Споко бе , то ако е многу арно при вазе, они пак че се върнат.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Англичаните решиха проблема с липсата на работна ръка, като внесоха роби от Африка за плантациите.........Ние по-глупави ли сме от англичаните? Само робски, принудителен труд може да реши проблема на бизнеса.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хитрият частник иска да ползва 2 месеца, държавата да плаща 10 месеца на работника му......................Хитри са! Андрешковци големи са.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фалит и събаряйте семейният мафиотски бизнес. Не ривете на държавата! Повтаряйте: Ка-пи-та-ли-зъм! Фа-лит!
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е супер идея. И аз искам да работя 5 месеца, а останалите 7 държавата да ме издържа. Ако излязат на улицата и аз ще се присъединя.
14
0
 
15
 
! Отговори
Милите те преди 3 седмици
Най-сивият сектор, не спря да мрънка... Не стига почти всички не осигуряват работниците на реалното заплащане, водят ги на 4ч. А реално бачкат 12-18ч. Клиента им плаща 20%ДДС, те внасят само 9% в бюджета и пак наглеят... Никой не им е виновен, че спряха да перат през тях и бизнесите са им на кредити...
13
0
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 3 седмици
Ами избрали са си да се "квалифицират" в сервитьорство..кой им е виновен?Да си берат гайлето като са се квалифицирали за сезонна работа!Ако се бяха квалифицирали за стругари,шофьори,трактористи,зидаромазачи и други работи щяха да работят целогодишно!Аз така правя и не ща с данъците си да плащам на лентяи пушещи по цял ден цигари облегнати на бара!
12
1
 
14
 
! Отговори
а преди 3 седмици
Като наливаха бетона не реваха, сега що ревът?
11
1
 
10
 
! Отговори
... преди 3 седмици
Много преди ковид си внасяхте молдовци, украинци и др. Защо?