Въпросът без отговор: Как се озовава корабът край Камен бряг?

България няма капацитета да се справи със случаи на морско спасяване
28 сеп 2021 16:30, Анисия Иванова
52
Въпросът без отговор: Как се озовава корабът край Камен бряг?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Забавянето на действия, свързани с освобождаването на кораба, който е заседнал край Камен бряг, са предизвикани от това, че в закона няма дефиниран срок, при който държавата да се намеси. Всичко е оставено в ръцете на специализираните органи, които трябва да вземат съответното решение. Всичко това води до прекалено голямо забавяне. Това заявиха председателят на Българската морска камара к.д.п. Богдан Богданов, както и Свилен Крайчев, главен секретар на Българска морска камара и председател на Българската асоциация на корабните брокери и агенти, в ефира на предаването “Бизнес старт с водещ Живка Попатанасова.

Корабът, който плава под панамски флаг, заседна край местността "Яйлата" на 20 септември.

“Изгубиха се много благоприятни дни...една от версиите е, че няма текст в закона, в който да се казва в какъв срок от време собственикът да заяви какви мерки ще предприеме.”, потвърди к.д.п. Богданов.

Той допълни, че България е член на Международната конвенция за търсене и спасяване по море. В нея се казва, че в случай, при който има корабно произшествие в крайбрежието на дадена страна, то тази държава има право да предприеме мерки, чрез които да не допусне замърсяване на крайбрежните води. Тази конвенция не противоречи на никое законодателство и на базата на нейните текстове е можело да се предприемат много по-скорошни мерки.

Още по темата

"Много е интересен и въпросът, който все още няма отговор, как се озовава корабът на това място?”, допълни той.

Богдан Богданов посочи, че България има една от най-добрите системи за следене на морския трафик. Проблемът, който се е появил по време на плаването на кораба е, че никой от палубата не е отговорил на опитите на трафик контрола и гранична полиция да се свържат, за да предупредят за предстоящото засядане.

“В някои страни има практиката да се изготвя мореплавателен план (sailing plan), който се изпраща на пристанищата, на които ще акостира плавателното средство. В България тази практика все още не е приета, но ако имахме данните от такъв план, много по-лесно щяхме да видим, че курсът на кораба ще доведе до произшествие.”

И капитан Богдан Богданов и главен секретар Свилен Крайчев не са били извикани, за да дадат експертното си мнение. Въпреки това и двамата са отишли на мястото на заседналия кораб край Каварна, защото “като организация имат такъв дълг”. И двамата морски експерти изразиха мнението, че България от години няма морско спасяване и нищо не се прави по въпроса.

"Нямаме техническа възможност за изпълняване на спасяване. Корабът след установяване на повредата е пътувал 2 часа към брега и двете най-технически обезпечени морски служби не реагират. Да, корабът "Перун" беше стар, бракуваха го, но нищо не дойде на негово място."

Последната технически съществуваща инстанция на българското морско спасяване бе корабът “Перун”, който през февруари 2020 г. бе продаден на търг за 280 000 лв.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


52
Още от Общество
Ще продължат ли цените на основните храни да скачат?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
Безхаберие, безпомощност, незаинтересованост, апатия, нехайство - сбирщина от корумпирани, престъпни и пропаднали индивиди!!!! Самолет разбихте, кораб оставихте да заседне, а заплатите си текат!!! Срам и позор!!!
48
0
 
0
 
! Отговори
void преди 2 седмици
Айде стига, разбрахме че всеки се опитва да докаже, че предишните управляващи са винони, ама за кое - за безхаберието на сегашните ли? или за това че половин година по-късно пияният екипаж на търговски кораб го засилва в скалите на Яйлата ли? Ми аз също съм капитан и ви уверявам, че дори да искам но мога да изкарам този кораб на скалите и ще заседна още по пътя. Бреговата охрана: "Движите се по опасен курс право срещу брега"; Вера Су: "Ой, мороз, мороз, nе морозь меня".. Кви чекмеджета и пачки?!
47
0
 
10
 
! Отговори
а кирето преди 2 седмици
А КАКВО КАЗВА КИРЕТО ГЕЛА, ДЕТО ДЪЛЖИ 52 МИЛИОНА ТОЧНО ЗАРАДИ ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ ДОГОВОР , С КОЙТО КУПИ БМФ ? КЪДЕ СА КОРАБИТЕ, ВКЛ. И ТЕЗИ ЗА МОРСКО СПАСЯВАНЕ? КАСКЕТА ЗАЩО НЕ ПРЕДПРИЕМА НИЩО ОТНОСНО ТОВА? ОТНОСНО ГОРАНОВ? ОТНОСНО ЦЕКИТЕ, ДЕГО СЕ ОКАЗА ЧЕ ДЪЛЖАТ МИЛИОНИ ТОЧНО СЪС СЪЩИЯ КАЗУС КАТО БОЖКОВ? НОВИТЕ" СПАСИТЕЛИ" ОТ ХАРВАРД ЩО МЪЛЧАТ ПО ТЕЗИ ВЪПРОСИ? РАДЕВ СЪЩО ЩО МЪЛЧИ? А "ОПОЗИЦИЯТА"?
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щот нямаме аварийна морска служба понеже на нас това не може да се случи и затриха всички влекачи и специалисти които могат да се справят сега се лашкат между вълните
45
1
 
12
 
! Отговори
Койчо преди 2 седмици
Дебелият шеф на морска администрация не е могъл да действа защото три дни е бил на масата да яде и пие по празниците.Казал да не го безпокоят
44
0
 
8
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 седмици
Карал е наркотици и се е приближил опасно да ги разтовари и заседнал....
43
1
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 2 седмици
Единствения вариант делфина да стане на курбан е, ако влезе в товарния отсег на кораба, започне да се въргаля в и яде азотния тор - колко е вероятно това според теб?
42
6
 
4
 
! Отговори
До 36 преди 2 седмици
Трябва да имаш 3-ти завършен клас и мозъчна дейност, за да си наясно, че с азотен тор няма как да замърсиш нищо! Най-много да се подхрани планктона и водораслите в района, но очевидно за зелените слабоумни алармисти това е голям проблем.
41
0
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 2 седмици
Контрабанда на цигари от време ОНО
40
1
 
15
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 седмици
Следващия път на Камен бряг ще акостира кораб с десетина хиляди афгански антиваксъри бойци и експертното мнение на пазачите на тоя разграден двор няма да е от кой знае какво значение.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди да заседне тоя кораб капитана е в бил в процес на ваксинация и от страничните ефекти му се замаяла главата и ето ти белята. Само не казват с каква марка ваксина се е самоваксинирал горкия. Дали със Смирновка или друга само може да гадаем.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
министрите на транспорта и екологията къде се чесаха до сега?... разбрахме, че предишните управляващи са виновни, ама все пак така не се управлява държава
37
0
 
9
 
! Отговори
Н1 преди 2 седмици
Имам книги от 60-те и по-късно, в които са описани десетки истории, действителни, за умишлено аварирали кораби с ценни товари за получаване на застраховки от фирмата собственик.Панамски кораб, а...едва ли ще види повече и Панама, и Панамския канал.
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще махат кораба, за да няма еко катастрофа, че ако се пробие коритото и ще изтече азотен тор в морето. Обаче - вижте как го разтоварват. Този тор е в насипно състояние и го разтоварват с нещо, дето докато се обърне и половината от грайфера е вече в морето. Насипно. Е няма такова чудо по целия свят. Така и така явно ще се замърси - връзвайте кораба и го извлачете в открито море. И го зарязвайте там да се оправя собственика му. Както го разтоварват - 40% ще разтоварят, останалите 60% - в морето.
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бреговата охрана спи. Пияния екипаж забива кораба в скалите и на сутринта.... и бреговата охрана и пияния екипаж в един глас "Ама ко стаа тука, как кораба се озова в скалите?" И после седят, гледат се и се чудят кой какво направил, кой какво пропуснал да направи, чешат се и недоумяват... Щом такъв голям кораб може да стигне необезпокояван до брега, не ми се мисли тия с лодчиците как си джиткат и прекарват каквото им душа сака. Хахаааааааааа.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма значение дали БСП и всичките и прокси партии ще спечелят изборите ако крайбрежието бъде замърсено и следващия туристически сезон бъде онищожен, заедно със улова на риба. Избираме ви да решавате проблемите не да се возите в скъпи лимозини залдо. Бойко досега да е решил проблема.
33
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А бреговата охрана къде бля?
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълно безхаберие и безпомощност на управляващите от всички партии. Сбирщина от корумпирани, престъпни и пропаднали индивиди паразитират над гражданите на РБ..
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи от 20 дни ги гледам и слушам как се кумят, защо и как бил попаднал кораба там. Досега, ако това нещо се беше случило в бяла държава, корабът 100 пъти да го бяха разкарали от нашето море. Че то онези на Суецкия канал по-бързо го вдигнаха онзи контейнеровоз ли беше. Накрая ще стане някоя беля и цялото ни море ще отиде на кино.
30
0
 
7
 
! Отговори
Наркотици преди 2 седмици
Е имало.