Влекачи ще изтеглят заседналия кораб, горивото е източено

Акцията по разтоварването на азотния тор е спряна тази сутрин
28 сеп 2021 12:58, Анисия Иванова
46
Влекачи ще изтеглят заседналия кораб, горивото е източено
Снимка: БГНЕС

Акцията по претоварването на заседналия товарен кораб "Vera Su" край местността "Яйлата" е временно прекратена. Машината за пакетирането на азотния тор се е развалила, след което пренасянето на уреята е продължило чрез щипката на крана, като кадри, заснети през нощта, показват, че голяма част от опасния за екосистемата в морето товар се изсипва във водата.

Баржата, която трябва да събира претоварения товар и да го извозва до пристанището във Варна, сутринта също е закъсала, впоследствие е била освободена. За щастие горивото на кораба е било източено.

Още по темата

Попадналият в морето азотен тор според специалистите е опасен, тъй като се отразява негативно на младото поколение риби, като причинява изсъхване на техните хриле, освен това торът предизвиква и цъфтене на фитопланктоните, което от своя страна може да доведе до заблатяване на морската вода и липса на кислород.

В следобедните часове се очаква силата на вятъра в района да достигне 20 метра в секунда, което създава възможност корабът да бъде разбит в скалите.

Още два влекача са тръгнали от пристанището във Варна към заседналия кораб. Целта е да се направи опит заедно с другия влекач, който е на място, да изтеглят от скалите плавателния съд, съобщи БНР.

Тази нощ акцията по претоварването на кораба е започнала, но днес сутринта беше прекратена, след като стана ясно, че голяма част от азотния тор при пренасянето му се изсипва в морето.

Според maritime.bg вероятно е използвана погрешната кофа за претоварването му, тъй като тази е за инертни материали, а азотният тор е на малки гранули.

От морската администрация във Варна потвърдиха включването на още 2 влекача в опита за изтегляне на заседналия кораб. Според изпълнителния директор Живко Петров азотните торове, изпуснати в морето, са малко количество и няма да доведат до сериозно замърсяване.

Причината за използването на крана е повреда в машината за пакетиране на товара и авария на друго устройство заради камъните в района. Операцията по пренасянето на товара е прекратена заради неблагоприятното време.

Близо 200 тона от товара се превозват към Варна, а опит за изтегляне ще бъде направен преди обед.


46
Още от Страната
Майки с колички слаломират заради паркирали коли по тротоара
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
До разбирач преди 2 седмици
До Анонимен 41: "В такива условия"? А предната седмица времето беше почти като за плаж. А морската администрация не се освести нито кран да докара, нито машина за пакетиране. И накрая, като ги докараха, машината не работи а кранът сипе половината тор в морето. Тези хора са там само кафе да пият и рушвет да прибират, за друго не стават. Заслужават да ги уволнят всички до един.
42
0
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 седмици
Ние сме пишман-морска държава. БМФ е приватизирана от Домусчиев, а него не го е грижа за техника за справяне с подобни аварии. Държавата купи на старо две или три фрегати за да демонстрира готовност за учения и дотук. Не сме готови за никакви аварийни ситуации. Иначе морска администрация и адмирали не ни липсват. Е, сега се видя, че трябва и техника да се купува и учения за справяне с аварии да се правят.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
понеже много дървени философи всестранни разбирачи пишат, да ви кажа, потърсена е помощ техника от Румъния, Констанца и Мангалия са на хвърлей място но и те нямат подходящи средства за разтоватване в такива условия. И там ли Радев е виновен че нямат.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ситуацията е от глупав - по-глупав. Кораб се блъснал, машината разлива товара във водата, баржата за товара закъсала
39
0
 
2
 
! Отговори
до Тошо преди 2 седмици
то много работи има по света ама за който може да си го позволи. И в Германия взимат заплати ама по 5000 евра не по 500 като в Бг то. Като искаш да има пари за учители докторя и пенсионери , пари за магистрала Хемус, ей за такива работи няма да има и ще разчита държавата на часници разгеле си купят. Те пък не си купуват.
38
1
 
2
 
! Отговори
до 101 преди 2 седмици
за какво не съм прав че гробарите в хор ревяха, тоеа правителство трябва само за изборите да отговаря. Черно на бяло даже цветно го има записано, за това казвам хайде разберете се като върши някох нещо не лайтв по него. Както казваше Дянков с постната пица ,като са ти оставили само брашно и доматен сос няма как да направиш пица четири сезона с четири сирена.
37
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 седмици
То този кораб е на един хвърлей от брега. Да бяхте го дали на зърнарите от региона. До сега щяха да са отишли с ***, всичко да е в чували и изнесено на брега с гумени лодки. Даже и кораба можеше да е нарязан за скраб.
36
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 седмици
Дам нема да има наказание за виновните
35
1
 
9
 
! Отговори
Тошо преди 2 седмици
При 3000 т са взети 200 и то с грешната кофа! Абе хора от М. администация, вие не сте ли чували за помпи с които се засмукват гранулите под високо налягане и се вкарват в хамбарите на друг голям кораб...и това става за 24 часа и всичко ще е прехвърлено, толкова ли нямате елементарна система или схема за подобни инциденти, ами така има риск да се замърси морето не за 100 г., не за 1000 г., а завинаги !Дано времето е с нас, че иначе .............ще потънем в безвремие!
34
0
 
3
 
! Отговори
2 преди 2 седмици
Истината е, че всички виновни до тук с действие и бездействие са си за екзекуция, но живеем във времена, в които не се гледа с добро око на този иначе доста добър метод за поемане на отговорност. Все пак по едни 15-20 години затвор за виновните пак биха били от полза. Но за съжаление и това няма да се случи.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много ми е чудно какво ще стане ако вземат от онези чували с които вадят потъналите кораби. Ако опънат колани под кораба и закачат такива чували и ги напълнят с въздух дали няма да успеят да вдигнат кораба 10-20 см колкото му трябва да се отлепи от дъното и да го издърпат. Щом цели потънали кораби и подводници от дъното вадят по този начин какво пречи да се използва метода да надигне кораба малко колкото да се освободи.
32
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
Заслужавате си съдбата , вярвайте му на радев
31
4
 
5
 
! Отговори
Хой преди 2 седмици
Сега Радев управлява и съветниците му , подмениха на всякъде ръководния състав и да от радевите калинки зависят решенията. Колко лесно се завзема власта като има мнозинство овцедушни хора
30
0
 
2
 
! Отговори
101 преди 2 седмици
До до 22Не си прав. Всяко правителство има задължението да се справи в такива ситуации. А това гледаме да се прави прилича кофти анимационен филм. Дали дори някой се е надявал да издърпат с два влекача заседнал в скалите кораб, па неразтоварен при това.
29
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
Да замърсява навътре , че до брега се вижда , жалки сте
28
2
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 2 седмици
*** какви команди и кой ги дава. Свикан е кризисен щаб в морския спадително кординационен център във варна. Събрани са експерти от различни морски фирми и ведомства, оценява се обстановката, налични списобности и техника и на тая база се взима решение, те не попълват там ТОТО фишове за бързина.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пожарникарите гасят огъня в гората с кирки и лопати. Тук ако се разцепи петролен танкер ще дадат на персонала кофи да изгребват петрола от морето. Толкова сме изостанали,че го осъзнаваме само като се случи нещо такова и виждаме как се действа после. И така ще бъде докато на всеки държавен пост седи някоя братовчедка посещавала лекции по психология и е назначена на пост от който нищо не разбира.
26
0
 
2
 
! Отговори
Gorskio преди 2 седмици
Пълни ***. Просто нямам думи.
25
3
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 2 седмици
понеже го обърна на политика я се разберете, веднъж казвате това правителство имс за задача единствено и само да организира и проведе изборите. И в следващия момент, Ама те що не направили това или онова. Трябваше новоя министър на транспорта на уволни цялата морска администрация ли бе абдал. И сега и това нямаше да има. Не може нещо заеббанно с деситилетия да казваш че е виновен за него кохто няма и 4 месеца престой във властта.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То може и да сме имали подходящ кораб с кран,но Домуса дето купи БМФ и наряза почти всички кораби въпреки всички подписани договори да не го прави и с помощта на държавата в лицето на Борисов който си затвори очите за това престъпление и вече няма такива кораби.