Цената на олиото няма да пада, замразена заради скъпия ток

Очакванията бяха от този момент олиото да започне да поевтинява
10 окт 2021 13:10,
145
Цената на олиото няма да пада, замразена заради скъпия ток
Снимка: БГНЕС

Олиото няма да поевтинява. Причината е скъпият ток. Така очакванията за по-ниски цени на продукта през есента няма да се сбъднат, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Очакванията бяха, че цената на олиото ще започне да пада от 3,10-3,20 на литър от този момент и ще достигне до около 2 лева за литър при излизането на новата реколта от слънчоглед, пише „Телеграф“.

Заради ръста на цените на тока обаче това намаление се отлага. Иванов коментира още, че в момента единствено конкуренцията у нас задържа цените на храните да не се вдигнат заради поскъпването на тока. Има увеличение при колбасите и кашкавала, но то е в рамките на 10 на сто вследствие на по-големите разходи за ел. енергия на предприятията.

Междувременно стана ясно, че световните цени на храните са достигнали 10-годишен максимум заради поскъпването при зърнените храни и растителните масла. Това съобщиха от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO), цитирана от Ройтерс. Оттам прогнозираха и рекордно производство на зърнени храни в света през 2021 година, но се очаква потреблението да е по-малко.

Още по темата
Индексът на ФАО, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище от 130 пункта, най-високото от септември 2011 година. На годишна основа цените са нараснали с 32,8 процента през септември, отчитат от ФАО.

Индексът на ФАО за зърнените храни се е повишил с 2 процента през септември спрямо предходния месец. Това се дължи най-вече на увеличението с близо 4 процента при цените на пшеницата, което ФАО обяснява със затягането на експортните наличности на фона на силното търсене. Индексът за растителните масла е нараснал с 1,7 процента на месечна основа и е отчел увеличение от около 60 процента на годишна основа, тъй като цените на палмовото олио са скочили заради силното търсене и опасенията от недостиг на работна сила в Малайзия.

Индексът за цените на захарта се е повишил с 0,5 процента през септември заради опасенията за слаба реколта във водещия износител Бразилия, която е била частично компенсирана от забавянето в търсенето на внос и благоприятните перспективи за реколтата в Индия и Тайланд, според ФАО.

Организацията на ООН прогнозира рекордна реколта от 2,800 милиарда тона при зърнените храни през 2021 година, което е леко увеличение спрямо очакваните преди месец 2,788 милиарда тона. Това ще е по-малко от световната консумация на зърнени храни, която е 2,811 милиарда тона. Тази прогноза бе увеличена с 2,7 милиона тона спрямо предходния месец и отразява основно по-голямата употреба на пшеница за хранене на животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
7
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
Крайният капитализъм се оказа комунизъм. Крайнят комунизъм иска да се превърне в капитализъм. А демокрацията, приятели, както и свободата, са на върха на меча и са много кратки. Ако ни се отдаде случай да ги постигнем някога, трябва да сме много разумни в използването им, преди някой да ни ги грабне.
92
1
 
14
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
Капитализмът винаги е имал нужда да е близо до хората, за да им смуче парите чрез пазарната икономика (най-гнусният инструмент на света, който гласи, че всичко струва толкова, колкото ти е нужно, а не колкото е стойността му). Сега след като капитализмът успя да изсмуче на практика всички пари и вече хората не са му нужни, е време да си покаже истинското лице, а то не щеш ли - КОМУНИЗЪМ!!!! Честито на всички загубили. Нашите не са виновни. Виновен е целият свят, че го допусна.
91
8
 
5
 
! Отговори
пецата преди 2 години
12 г герберастки калинки узурпираха администрацията и бизнеса, нормално е те да надуват цените защото си искат капо ди тути капи на власт, но аз въпреки това няма да гласувам за тях , на пук ако ще олиото да стане 50 лв знам че това се прави нарочно от герберски фирми, това с цените е само и единствено герберастка тактика нищо друго на тях не им дреме за народа ,*** всики в пангото тр да влязат
90
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой от служебното правителство не коментира скока на цените на хранителните стоки у нас. Разни експерти се оправдават с цените на световните борси и поскъпване на нока и горивата. Господа, тази реколта основно бе произведена с доста по ниски цени на горивата и тока. На тази реколта държавата дава и субсидии.
89
5
 
5
 
! Отговори
USA преди 2 години
БАЦО СА МАЖЕ ЛЕСНО ШО Е МАЗЕН ! ФЪРЛЕТЕ ФАФЛИТЕ И ЗЕМЕТЕ ГЕРЖИКОФ ЗА ДЕСЕРТ ! ОН Е КОТУ ТОРТА !
88
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ползвайте генералска натовска мас.
87
2
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Виновни са СССР, 9ти септември, активните борци от политбюро и ДС.
86
0
 
12
 
! Отговори
Продължаваме преди 2 години
Промяната, докато не ги изморим от студ и глад, венсеремос
85
6
 
3
 
! Отговори
USA преди 2 години
ОЛИО ЗА МАЗАНЕ НА ТИКВАТА ! МАСТИК БЕГИ ЗА ОЛИО !
84
9
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
комунистите на радеф ще ни принудят да купуваме евтино румънско олио от рапица
83
13
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Така, така. Нищо не трябва да пада, даже трябва да се качи още. Всичкото комунист дето е трябва да измре от глад и студ, защото те поискаха Фигуранта да ги управлява. Ако сега ГЕРБ си бяха на власт се хващам на бас, че Боко щеше да намери начин да компенсира покачването и олиото пак щеше да си е 1,80, колкото си беше 12 години под негово ръководство. Тези непрокопсаници 1 кораб не могат да извадят цял месец, вие искате да управляват цените и държавата
82
6
 
11
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
АМА , ЗАЩО ОЩЕ НЕ СТЕ ДОВОЛНИ ОТ "ПРОМЯНАТА",БЕ.......5-лв. ЗА ШИШЕ ОЛИО--ИЗОБЩО НЕ Е "ИМАГИНЕРЕН РЕЗУЛТАТ"--НАПРОТИВ "АБСОЛЮТНО РЕАЛЕН Е.."...ХА,ХА,ХААААА...И С ТОКА И С ПАРНОТО И ВОДАТА ЩЕ Е ТАКА !ТОВА "РЕАЛНАТА ПРОМЯНА " ЗА КОЯТО ВИ ГОВОРИ РАДЕВ , МАЯМАТА , КИРЧО И КОКОРЧО ..И РЕД ДРУГИ ЧЕРВЕНИ ШАМАНИ НА БКП/БСП!..НЕМА ЛАБАВО!СВИКВАЙТЕ!
81
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та колко електроенергия използвате за производството на литър олио,че се наложи да вдигнете цената ДВА пъти?Жива спекула си е това ама,след като има село без кучета така ще е!
80
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То направо ми иде да изключа телевизора, да спра да чета и да хвана горите Тилилейски, бах то'о живот дето се задава...
79
0
 
29
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
Риба ловят в мътна вода. Стиснете пръстите и не кУпувайте известно време, докато не се проясни какво става и не се задействат някакви поне регулаторни механизми. Внимавайте да не си похарчите спестяванията в тази дупка, коят се отваря в момента. Това е целта: да се приберат едни пари от инерцията на купуване. Спрете да купувате веднага!!! Само най-необходимото. После ще консумирате пак. Сега е важно да не си загубите парите. От много страни ще се опитат да ви ги дръпнат. ПАЗЕТЕ СИ ПАРИТЕ!!!
78
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямо реване... по 5+ лв за цигари на ден и по 10 лева за литър ракия ви са вижда нормално, пък 1 литър олио за 2 месеца дето отива ви са струва скъпо. Пиете ли го това олио. На мене 1 бутилка ми стига а 2 месеца.
77
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радевата зима се усеща отсега- няма парно, няма топла вода, спекулативно надути цени, икономическа, финансова, социална, енергийна и ковид кризи. Нищо добро не ни чака оттук нататък. Бог да пази България
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме промяната....докато не стигнем хиперинфлация.
75
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със всеки изминал ден се убеждавам,че ние по време на СОЦА и бай Тошо сме живели в един рай!Няма да изброявам,споря с никой де.-бил.30г.разруха,бедност,развъждане на ромелите,права,трети полове и сие ,болести,вируси,гмо,радиация,кемтрейлси и болни мозъци да решават съдбата ни а ние като овце да им вярваме и особено на медиите и зомбивизора.Искам си СОЦА,искам си онова време."Станете и те ще паднат" Фидел Кастро!Точка!
74
4
 
11
 
! Отговори
замразен преди 2 години
Всички положителни очаквания при Радев НЯМА да се сбъднат.