Алибегов: Зеленият сертификат е прехвърляне на отговорност към бизнеса

До края на седмицата бързите тестове за COVID ще са безплатни
17 окт 2021 19:20, Нели Христова
118
Алибегов: Зеленият сертификат е  прехвърляне на отговорност към бизнеса
Снимка: БГНЕС

Ако останем в тази ситуация като последна в Европа по брой неваксинирани и ваксинираните са само 20%, туризмът ще претърпи страшни щети. Това предупреди председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред NOVA.

Хората са изключително притеснени, защото повечето туроператори вече дават анонси, че за догодина няма да проявяват голямо желание да пускат туристи към България, при положение, че ще останем на 20%, каза още Алибегов, който е и председател на Конфедерацията на туристическия бранш.

Според него държавата трябва да намери начин да стимулира ваксинацията. И даде за пример Гърция и Италия, където през лятото е имало парични стимули от държавата за ваксиниране до достигане на определен процент.

Навсякъде в Европа имаше обществени места за безплатно тестване до достигане на 80% ваксинация, даде пример той. И обясни, че искат да приложат същото и в България. Целта е правителството да получи време, за да може да си свърши работата, защото последното лято не се случи нищо и ние изоставаме. Европа вече води нормален живот, обясни Алибегов. Той разказа как върви организираната от заведенията ваксинация и изрази надежда до края на седмицата да бъде пусната обществена поръчка от държавата и тестовете да станат безплатни. А Министерството на здравеопазването да представи цялостен план какво се прави оттук-нататък.

Идеята за въвеждане на зелен сертификат за влизане навсякъде е прехвърляне на отговорност към бизнеса, каза Алибегов. Тези мерки се въведоха в Европа при достигане на 65-70% ваксинация. Държавата си върши работа и едва тогава отива при бизнеса и му налага мерки, а при нас ни казва, че ще се работи със сертификати, допълни той.

Той самият бил с много висок брой антитела и засега изчаквал с ваксинирането. А от служителите му 40% са се ваксинирали. Агитирал ги много трудно, защото недоверието в институциите било огромно.

Самият факт, че лекарите не са се ваксинирали в България... Поискахме държавата - като най-голям работодател да покаже как се прави, и да ваксинира държавната администрация, коментира той.

Според него държавата е трябвало да признае тестовете за антитела на хората, които са изкарали коронавируса вкъщи и не са се регистрирали. В България дялът на тези хора е изключително висок и това щеше много да отпуши икономиката, каза Алибегов.

Той отново настоя бързите тестове да станат безплатни за определен период от време, да се открият пунктове в цялата страна.

На 19 октомври излизаме на национален протест със синдикатите и браншовите организации за цената на тока. Притиснати сме - два пъти се е качил токът, през това време работим в условия на рестрикции към места и работно време, а в последните 6 месеца помощи не сме получавали, разказа Алибегов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пЪ не знае какво иска! Я, затворете ВЕДНАГА всички заведения, дневни, нощни - всички! Всеки келнер сега ще ми става мед.сестра и то на улицата..... Айде, нема нужда!
84
2
 
9
 
! Отговори
ТОЗИ... преди 2 години
ТОЗИ СЕ ПИШЕ НА МНОГО ЗАПОЗНАТ С МЕДИЦИНСКИТЕ НЕЩА ЩЯЛ ДА ИЗЛЕЗЕ НА ПРОТЕСТ ЗА ТОКА САМО ЧЕ ПРОТЕСТА ГО НАПРАВЕТЕ ПРЕД ЦЕНТРАЛАТА НА ГЕРБ АКО ИСКАТЕ В БАНКЯ ЗАЩОТО ЗА ТОКА ТЕ СА ВИНОВНИ И ВСИЧКИ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕТЕ НО СЕ ПРАВИТЕ НА ДРЪЖ МИ ШАПКАТА МЪЧИТЕ СЕ С ТЪПОТИЯТА СИ ДА ОБВИНЯВАТЕ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ДЕЦАТА ЗНАЯТ КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ТОКА
83
0
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Този откровено агитира за погазване на конституционно закрепените човешки права и задължителна ваксинация. Как така призовава държавата да насилва хората и да ги боде?
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До За нещо е прав "В ЕС ще наложат карантина на тези, които са били в България" --- и защо бе, смехурко? Нали са ваксинирани? Нали тях ваксината ги пази от заразяване? От какво да се притесняват? Какво стана? Те по-добре в ЕС да си навиват пак ръкавите, че само след няколко месеца ще им спрат сертификатчетата без нова доза!
81
2
 
4
 
! Отговори
За нещо е прав преди 2 години
В ЕС ще наложат карантина на тези, които са били в България и по този начин ще откажат туристите да идват, като по този начин ще подкрепят икономиките на страните където процента ваксинирани е висок! В България туристическия бранш ще иска помощ от държавата с обяснението че държавата не си е свършила работата по ваксинацията! Не изключвам да спрат и плана за възстановяване докато не стигнем 70% ваксинирани, както и европроектите за България и по този начин да принудят правителството да действа!
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Целта е правителството да получи време, за да може да си свърши работата, защото последното лято не се случи нищо и ние изоставаме." Ееее, Кацаров беше на море, как нищо да не се е случило? :))))
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами отказвай сертификатите сега, че иначе ще гладуваш! Хипохондриците са набодени и седят заключени вкъщи.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахаха това вече е някъква групова халюцинация хахахахах
77
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юрнах се да се ваксинирам, че да може следващото лято да дойде Ханс да пие евтина бира при Али БЕКОВ. Хахахх.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до #94. мис Пиги ли бе ? хахахахахахаха тая пали валяк с бутане ... по нанагорнище ...
75
0
 
10
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
Тоя Тарзан не бореше ли някаква мечка от гроб? Май онуй нагло плашило - бившата социална министърка. Явно по тази линия му дърпат конците. Лошото е, че един куп други собственици на заведения му се връзват на акъла и всички ще страдат!
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ренегат да си гледа себе си
73
0
 
14
 
! Отговори
7575 преди 2 години
Тоя сунгър всеки ден с нови прищевки - затворете ги за 2 месеца до Коледа и тогава пак да говори?
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този АлиБаба до колкото знам строи няколко кооперации на пъпа на София , между "Дондуков" и "Сливница" . Като фалират половината заведения дето му се връзвот на акъла заради неговите "договорки" , не знам каде ще алибега ...
71
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как мое ТОЯ да ми казва да се ваксинирам, бе! Доло мерките! Свобода!
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще може ли тая справка да се нарича сертификат от това,че инжектирали някаква течна смес неизвестна по название от какъв вид по изработка с предназначение за действие,въздействие и ползване,кат серум и др. видове течности производими за медицински хуманитарни и зоологически цели,освен под общо название ваксина в организма на човек несертифицирана по съдържание и детайлно описание на вложените елементи от съединения,компоненти по характеристики на действия с взаимовръзки до ниво комплектация
69
3
 
19
 
! Отговори
Анон и мен преди 2 години
Не вярвам нито на статистиката нито на правителството. Някой проверявал ли им е информацията? Преди време излезе статия, че журналистите не могат да разберат как кой събира тази статистика, кой им я подава, как може да се провери? Излиза един чичко по телевизора, чете от едно листче "иляда ора починаха". Или казват на някой младеж да ъпдейтне нещо в някакъв сайт "официален" за коронавируса.
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може толкова да плюете Асандукан
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на тоя ричард му сложете и трите дози, от ада няма как да агитира
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и тоя агитира за парични кампании, и резултата пак ще остане 20%