Българите зад граница пращат 7 пъти по-малко пари на близките си

Липсата на допълващия доход се отразява на семейните бюджети
126
Българите зад граница пращат 7 пъти по-малко пари на близките си
Снимка: Dnes.bg, архив

Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на близките си в България. За първите 7 месеца на годината те са превели едва 98 милиона евро, сочат данните на БНБ. За сравнение през 2019 година българите зад граница са изпратили вкъщи рекордните над 1 милиард евро.

“Това, което е важно е ролята, които тези пари „играят“. Едно много често правено погрешно сравнение е с потоците на чуждестранни инвестиции, които най-често се инвестират в капитал – сгради, машини и т.н. Докато емигрантските пари играят една доста по-друга роля – на допълващ доход за много домакинства, особено по-бедните. Те най-често биват харчени за храна, за гориво, за покупка на дребна техника. Тяхното свиване в хода на кризата е не толкова удар в системата в икономиката, колкото върху домакинските бюджети. Този допълващ доход изчезва и това води след себе си разширяване на разликата в доходите на бедни и богати“, коментира пред Радио Благоевград Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според него тези пари трудно биха могли да бъдат компенсирани по друг начин, защото и в момента не е ясно къде точно отиват тези пари, които влизат от чужбина.

„Това което може да се случи е семейства, които преди са разчитали  на такъв доход сега ще се обърнат към социалната система. Като инструменти като помощи за отопление и този тип схеми за по-популярна защита. Това, което е по-интересно да се проследи е колко хора са се върнали от чужбина във входа на самата криза. Те се явяват и потенциална нова работна сила, ако останат в България.“, поясни още Николов.

Най- много пари на своите близки са изпратили работещите българи в Америка, Германия и Испания.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: чужбинабългарипари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което е останало да пълзи около анадолските граници се задави от лакомия... затри белия генофонд. Скоро ще си учи родния си арабски език.
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма значение дали Австрия, Швейцария, Франция, Италия, Холандия , Англия...Най скъпото мляко навсякъде го копувам 0.80 цента. А кой е виждал Европа само на карта лъже че е повече. Хляба почва от 0.55 цента в цяла Западна Европа. В Полша и Чехия даже е по евтин.
104
2
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Литър прясно мляко в Швейцария - 2.2 евро за литър . Говориме за прясно . Не за картонена кутия с срок 6 месеца .
103
1
 
1
 
! Отговори
пепи преди 2 години
Хляб и мляко се мерят . Литър мляко или килограм хляб . Това което гледате за Швейцария и Швеция навярно са по 100 грама . Пак сте се объркали нещо . Има интернет и много лесно се проверява всичко.
102
2
 
1
 
! Отговори
Интернационал преди 2 години
И хляба в Швейцария е по евтин от българия. Нищо че взимат 5 000 франка..
101
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо 1 л. Мляко в Швейцария е по евтино от българия???
100
1
 
2
 
! Отговори
Някой ще ми обясни л преди 2 години
как във Финландия литър мляко струва по малко от България????
99
1
 
3
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 2 години
До РеволютСКЪПИ СЪГРАЖДАНИ РАБОТЕЩИ И БЪХТЕЩИ В ЧУЖБИНА: НЕ СИ ИНВЕСТИРАЙТЕ ЗАРАБОТЕНИТЕ ПАРИ С КРЪВ И ПОТ В МАФИОТСКИ СТРОИТЕЛНИ СХЕМИ!! НЕ КУПУВАЙТЕ ИМОТИ В ***!!! СПЕСТЕТЕ СИ ПАРИ ЗА КЪЩИЧКА В АНГЛИЯ/ГЕРМАНИЯ/ФРАНЦИЯ ИЛИ КЪДЕТО ТАМ СИ РАБОТИТЕ!!! НЕКА МУТРОФАШИСТИТЕ ФАЛИРАТ СЕГА!!!
98
2
 
4
 
! Отговори
Револют преди 2 години
Ало, от 1 година българите в чужбина пращат пари по различни пътища, които банковата система и другите му там Уестърн Юниън и Мъни Грам не отчита, парите вече са под друга форма - Скрил, Револют и дори по приятели, които си идват на ръка. На никой не му се пращат пари по банка, където таксата е вече по 10-12 лева еднократно. Живеем в дигитален свят - всичко е онлайн без да се видят от НСИ и банките у нас...
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеално, значи ще намалят покупките на апартаменти и ще се намали презастрояването, а ако Артекс и Тобо фалират ще е най добре.
96
0
 
3
 
! Отговори
До 102 преди 2 години
Всъщност до 1944 година доста малък брой хора са се осигурявали. През 1942 година са изплащани пенсии на 53702 човека.
95
3
 
4
 
! Отговори
Интернационал преди 2 години
За какво да пращат? Хиперинфлация Няма никъде! Това е обир. Навсякъде държавите плащат тока, наема, здравни, социалните, детски, майчинство, и за гледане на стари хора. Имат социална политика, а не антисоциално гро.ще и племе сг.н
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе шефче, нали си на ясно , че берачите на малини няма да дойдат в твоята фирма , а ще са берачи или сервитьори и в Бг няма как да вземаш и да те осигуряват на 2 000лв .
93
1
 
6
 
! Отговори
Интернационал преди 2 години
Край на подаръците! Сега какво ще папкат тия дето седяха в диваните 30 г???
92
2
 
3
 
! Отговори
До 98 преди 2 години
Още преди съветското робство сме на системата на Бисмарк, но преди това е имало натрупване защото работещите са били повече от получаващите. Но още 1946 фонда е заграбен, после още 5-6 пъти, последния е при боко 1, когато Дянков грабна сребърния фонд.
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В западна Европа държавата като се оплеска плаща, тока си е на същата цена. Няма информация
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо сбъркано има. Около мен има стотина човека с деца в чужбина и нито един не получава пари от тях. Обратното е често срещано - родителите от България изпращат пари на децата си в чужбина. Тази статистика хваща само големите преводи, а такива правят сутеньори, наркотрафиканти, трафиканти на хора и т.н.
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като разберат, че България е загубена кауза, съвсем ще спрат да пращат и още ще избягат. Да чакаш 30 години реформи и още да няма, ще доведе до край на България.
88
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Тая зима като ни затрият в глад, студ и с ваксини, наистина няма да има на кой да пращат.
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България пенсионната система е немската система на Бисмарк - работещите със осигуровките си изплащат пенсиите на пенсионерите. Тук фонд няма, за да се източи. Системата си е много добра, ако няма демографска катастрофа, каквато има в България след 1989 година и ако няма такъв огромен дял на сивата икономика, какъвто има в България. Затова в България пенсиите са мизерни и се твърди, че някои пращали пари от чужбина на родителите си, но на практика такива няма. Тези пари се изпращат за изпиране.