В пандемията - сериозен ръст на изоставени домашни любимци

Броят на осиновените кучета с ръст от 22.5% за година
13
В пандемията - сериозен ръст на изоставени домашни любимци
Снимка: БГНЕС

В условията на разпространение на пандемията от COVID-19, за изминалата година се забелязва сериозен ръст в броят на изоставените домашни любимци, предимно кучета и котки.

Това показва приетият от кабинета днес Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България за периода януари-декември 2020 г.

С 22,5% се е увеличил броят на осиновените безстопанствени кучета през 2020 г. спрямо 2019 г. и с над 30% спрямо 2018 г.

Броят на регистрираните приюти за безстопанствени кучета е 54.

При изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета в страната са заловени 20 432 броя кучета, от които 5 553 са осиновени. Най-голям процент кучета с нов дом са в областите Бургас, Габрово, Перник, София град, Силистра, Стара Загора и Русе, съобщиха от правителствената пресслужба.

Отчита се положителна тенденция за осиновяване на български животни и в чужбина. С цел прилагането на единен подход, гарантиращ спазването на разпоредбите на действащото европейско и национално законодателство, е разработена Стандартна оперативна процедура за сертифициране при транспортиране на домашни любимци с търговска цел, която е публикувана и достъпна на сайта на Българската агенция по безопасност на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: осиновени кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако стопаните им са умрели.....
4
4
 
9
 
! Отговори
Miss Kobylkina преди 2 години
Аз моето коте не съм си изоставила! Мъърр!
3
2
 
24
 
! Отговори
Тони преди 2 години
Тази година гледам 3 котета изоставени от майка им. В момента са страшни сладури. Много са мили и умни. Големи са вече и са ячки топурлачета защото ги храня редовно. Душички :)
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами трябва си политика като в другите държави, с регистрации, чипиране, плащане на данък, места за бездомни и т.н. И аз храня едно бездомно "семейство" котки. Беше една, преди година се окоти с едно, а тази година с две, а започна да идва и бащата на двете. Отделно пристигат още няколко, но по-рядко. Явно са оцелели досега, защото са страхливи и не дават никой да ги докосне. Просто няма как всички да се кастрират дори и Полиграф Полиграфович Собаков, да живееше тук.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко утре като ни затворят,една от уважителните причини да си покажеш носът навън ще е разходката на домашният любимец!