Фалшивите новини у нас набират все по-голяма сила

Експерти смятат, че България е част от глобална схема за дезинформация
2 ное 2021 11:31, Ния Христова
84
Фалшивите новини у нас набират все по-голяма сила
Снимка: Pixabay
Разпространителите на фалшиви новини в световен мащаб достига до все повече хора в световен мащаб. Това каза в ефира на Нова тв бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. 
 
Според него България не е конкретна цел на тези атаки, но е част от по-мащабни схеми. 
 
"Виждаме, че социалните мрежи излизат извън контрол. Разпространението на фалшивите новини става все по-голямо, а темата за ваксините е само малка част от пъзела. Безспорно основен виновник за масовата дезинформация е Русия, която следва своите интереси на Балканите, а примерите за това са много", обясни той. 
 
ПР експертът Георги Малчев коментира, че в днешно време отделни групи без проблем могат да създават проблеми в дигиталния свят. Съществуващите алгоритми на социалните мрежи в повечето случаи пък подкрепят това. 
 
"Видяхте колко време отне например видеата на групировката "Ислямска държава" да бъдат премахнати от интернет пространството. Костваше много усилия това да се случи", обясни още той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
5
 
! Отговори
НИКО ТРАВЕРТИНО преди 2 години
ВСЕ ВИ Е РУСИЯ В ГЛАВИТЕ ДА ВИ ,,,,, ...... КОГАТО ИЗБУХНЕ БОМБА В САЩ пак ли русия ще ви е виновна защото глобален свят няма и не може да има запомнете го
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алтерниращия вагенист, за немския народ ли говориш? Прав си пич. Видяхме какво се случи като един смахват им каза, че са най-умните, най-красивите и чистокръвни. Видяхме последиците от тази вяра. То за това като чуем пак същите да ни убеждават как с нещо си ще станем най-умни и красиви, че даже и безсмъртни и се снишаваме.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина, руският фейк нюз е вреден за ума. Аз се старая да чета фейк нюз само от BBC, CNN, DW и Jerusalem Post!
24
4
 
9
 
! Отговори
ФИГУРАНТ преди 2 години
след като президентът на Република България излъга в ефир, че намаляват цената на газа, а се оказа, че всъщност се увеличава... НЯМАМ ДУМИ за фалшиви новини, за другите радевчета просто няма нужда се споменава, но например Дончева кърти, а Мая довършва, бабикян си е професионален лжжец
23
2
 
7
 
! Отговори
До25 преди 2 години
Четирите Китайски ваксини които се използват по цял свят къде СА?И кое фалшивото в случая след като се говори,че сертификат само с поставени "правилните"ваксини ще бъде признаван?Хайде мислете малко с тия глави,те все пак не са ви само за украшение!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не знам какви новини какво набират, но за една година се оказа, че конспираторите познаха всяка стъпка на висшестаящите. Та ако има фейк нюз, те май излизат от най-висше държавно ниво. На там вървят доказателствата.
21
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
пик държи първото място по лъжи и сплетни затова не може да се коментирапри тях
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До16 /21 "Самият факт,че при наличието на поне една дузина ваксини по света ЕМА и FDA ограничиха използването им и разрешиха на само три и то "правилните"би трябвало да ти говори достатъчно!" Ето такива постове трябва да бъдат директно трити. ЕМА не е "ограничила" нищо. Руснаците отказаха да минат през процеса на одобрение, както всички останали ваксини, които бяха одобрени. Разпространяваш фалшива информация.
19
3
 
4
 
! Отговори
Прочети Важно е преди 2 години
Това че от МВР и ДАНС използват психотроника за смачкване на хора и това ли е суеверие! ДС са пеленачета пред тези!?
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СС Американците ли са виновни, че лъжете за това дали Кунчев е влизал в болница?
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да напълно съм съгласен ,че фалшивите новини последните две седмици придобиват аритметична прогресия .Справка -бтв,нова ,он еър,дневник ,пик ,блиц ,днес да не изброявам.Добре ,че все повече хора се пробуждат и мейнстрийма паника ги тресе.
16
2
 
6
 
! Отговори
До16 преди 2 години
Самият факт,че при наличието на поне една дузина ваксини по света ЕМА и FDA ограничиха използването им и разрешиха на само три и то "правилните"би трябвало да ти говори достатъчно!
15
4
 
9
 
! Отговори
СС преди 2 години
И кой определя фалшивите новини, Американците и посолството на САЩ каквото кажат то е вярно всичко друго е фалшиво, ша *** извинявате ама я си и........ майката......
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слухове и фалш е имало винаги,лошото е че голяма част от нас ги приемат за истина,нещо което говори,че сме съвсем оглозгани умствено!
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11 "Относно слуховете и ваксините,който продава най много ваксини в света,логично е да търсим и най голямото разпространение на слухове оттам,а това в никакъв случай не е Русия!" Аз не съм чел коментари които да казват, махенте всички останали ваксини, ваксинирайте се с западна ваксина Х, но съм чел това нещо за Спутник, тъй че пробвай нещо друго.
12
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо народът вярва на фалшивите данни за ваксините и конспирациите? Такова му е нивото. Най-глупавите в Европа излязохме.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да е друго в държава, в която процентът на обслужващата класа е най-висок в цял ЕС, редом с Румъния. 98% от емигрантите- берачи, миячи, болногледачи, шофьори. У нас- масово неквалифициран персонал навсякъде. Добре, че един ИТ сектор и западните компании и тези 200-300к души с доход над 10к лв. месечно, че да крепят икономиката, както и останалите със сносни заплати над максималния праг. Та, простоватият вярва на мемето на Фейсбук и на баба Цура от третия етаж, но не и на науката.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, коментарите под статиите са красносречиво доказателство, но само с констатации не става. Когато един потребител напише "Къде е Кунчев, вече излезе ли от болницата, спаси ли го третата бустерна доза", а Кунчев въобще не е влизал в болница, някой трябва да направи нещо за този коментар, но нищо такова не се случва.
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Относно слуховете и ваксините,който продава най много ваксини в света,логично е да търсим и най голямото разпространение на слухове оттам,а това в никакъв случай не е Русия!
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А фалшивите новини тук някой изчисли ли колко са?