Застаряването - най-значимата демографска тенденция за България

Значително намаляване на детската смъртност е положителната
Обновена: 5 ное 2021 12:02 | 5 ное 2021 11:03, Елка Василева
122
Застаряването - най-значимата демографска тенденция за България
Снимка: архив, БГНЕС

Застаряването е най-значимата демографска тенденция за България, а положителната е значителното намаляване на детската смъртност. Това показва отчетът за изпълнението на Националната демографска стратегия за 2020 година. Проследяват се измененията на основни параметри за състоянието на населението спрямо година по-рано, предаде БНР.

Още по темата
През 2020 г. в страната са регистрирани 59 440 родени деца, което е 4% по-малко спрямо предишната година.

Миналата година в страната са починали 301 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е 5 промила при 5,6 през 2019-а и 14,4 през 2005 г.

Средната възраст на жените при раждане на първо дете през 2020-а се увеличава с два месеца спрямо година по-рано и е 27 години и 5 месеца.

Извънбрачните раждания са почти 60% от всички. За 80 на сто от извънбрачните раждания има данни за бащата, което означава, че тези деца най-вероятно се отглеждат в семейна среда от родители, живеещи в съжителство без брак.

Броят на жените във фертилна възраст е 1,452 милиона, като намалява с 13 хиляди спрямо година по-рано.

Сключените бракове са 22 000 – със 7 000 по-малко спрямо 2019-а.

Разводите са 9 000, като отбелязват спад от близо 1900.

Починалите са 124 700, което е ръст от 15 на сто спрямо предходната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
7
 
! Отговори
Момчето преди 2 години
На всякъде се говори за женските права,за мъжките права не съм чувал,при такава ситуация мъжа дали е властен???
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горката журналистка - само се напъва и пак не познава! Най-значимата демографска тенденция за България е ТЕРМИНАЛ 2 и главно т.н. departure!
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абортите са убийство. а сега да видим колко аборта са направени за последните 30 години. статистика дали има? 1 милион минимум. веротятно от 3 до 5. замислете се. възпитанието ни е калпаво, последните 30 години родителите смачкани от мизерия и борба за оценяване, малко време с децата, всичко самотек, телевизорът главният възпитател. резултатите са на лице. албанците немат този проблем въпреки мизерията и войните.
85
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ONQ ETNOS MLADEEE A BYLGARKITE OBICHAT SAMO SEKS
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само ромките, но и повечето българки раждат дете без брак, но като цяло българките са еманципирани, а за дете/деца и брак много трудно се съгласяват. Ромките да раждат, докато еманципираните българки правят аборти, или не се съгласяват за второ дете.
83
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 102: Така е! Такава е цялостната политика, жените да бъдат превилигировани във всичко, те да са силният пол, съответно такива са и последствията. Резултатът - очевиден! Ниска раждаемост!
82
2
 
8
 
! Отговори
До 101 преди 2 години
В България явно жените са "силния" пол, бг филмите и сериалите по НОВА показват това, там няма мъже с главни герои, но "главни" героини има!
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че масово българките са златотърсачки. Българката - най-малко раждащата жена в света! "Да живее феминизмът"!
80
0
 
11
 
! Отговори
До Второ продължение преди 2 години
Има жени, които по собствено желание не искат брак, предпочитат да живеят на семейни начала и да раждат без брак дете/деца, такива също не възприемат своя партнор за баща, а за оплодител, което е обидно. Не всички мъже са ***, има и такива, които ги е грижа за своите деца.
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Констатацията не е вярна - при Боко , дванадесет години , само млади беха в управлението и администрацията ..КАЛИНКИ де , ама все пак младееха не мой с неточни даднни да оборвате Вождо, има едни млади дет бегаха по чузбината ,ама они от охолство , а не че тука е лошо
78
1
 
2
 
! Отговори
активист на БСП преди 2 години
Лошо се справяте ,другари!Обещали сте на другарката Кондулиза Райс да останат 4 милиона и чак тогава ще ни запрат у резервата и ще ни показват на Германските туристи да видят,че може и по зле да е!
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниската раждаемост започна 9 месеца след промяната през 1989 година. Хората изведнъж изпаднаха в мизерия и спряха да се раждат деца. Вече над 31 години това е основния проблем в България - мизерията и демографската катастрофа като следствие от мизерията. За съжаление политиците са заети да крадат и не обръщат внимание на катастрофата в България, особено през последните 12 години.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има двойки, които са с или без репродуктивни проблеми, които се мъчат с години наред да се сдобият с дете/деца.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов 87....раждат се германчета, американчета, британчета. Само некадърниците като тебе, дето не могат да се интегрират, раждат българчета като .....Да де, раждат се българчета с истинско гражданство като германско, френско, английско и тн а не с такова от БКП_Трашария!:)))))))))))))))))))))))))
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъжна и трудна тема. Много са причините за изключителната ниска раждаемост сред българите. Волен Сидеров с притеснение от екрана попита не толкова за броя на умрелите от ковид, колкот за броя колко неродни деца, абортирани/ убити по време на "пандемията" 2020 година, та и до сега, броят на абортирани деца в България е стряскащ.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитат: " Починалите са 124 700, което е ръст от 15 на сто спрямо предходната година. " +++ Това превишение е заради ноември и декември.
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тодор Живков 85.....Против застаряване най убаво е банани и бегайте свободно на запад да берете ягоди и аспержи......Но на запад се раждат над 250 хиляди българчета годишно! Е, нямат си корекоми в Рубли но пък има заместители! :))))))))))))))))))
71
5
 
5
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Против застаряване най убаво е банани и бегайте свободно на запад да берете ягоди и аспержи.
70
1
 
9
 
! Отговори
хп преди 2 години
Песимиста: Не ми пука, след мен и потоп!!! Оптимиста: Немъ страшно, все някъде из джунглите, пустините или тундрите шъ остане по едно племе за разплод.
69
6
 
2
 
! Отговори
Практичност преди 2 години
Жената като да роди от някой си няма значение ПОСЛЕ важното е да си намери група мъже, които да я издържат нея и детето. Така майката и детето са осигурени с доходи от другите мъже, които те пък няма да имат свои деца, а ще се грижат за общото чуждото.