Застаряването - най-значимата демографска тенденция за България

Значително намаляване на детската смъртност е положителната
Обновена: 5 ное 2021 12:02 | 5 ное 2021 11:03, Елка Василева
122
Застаряването - най-значимата демографска тенденция за България
Снимка: архив, БГНЕС

Застаряването е най-значимата демографска тенденция за България, а положителната е значителното намаляване на детската смъртност. Това показва отчетът за изпълнението на Националната демографска стратегия за 2020 година. Проследяват се измененията на основни параметри за състоянието на населението спрямо година по-рано, предаде БНР.

Още по темата
През 2020 г. в страната са регистрирани 59 440 родени деца, което е 4% по-малко спрямо предишната година.

Миналата година в страната са починали 301 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е 5 промила при 5,6 през 2019-а и 14,4 през 2005 г.

Средната възраст на жените при раждане на първо дете през 2020-а се увеличава с два месеца спрямо година по-рано и е 27 години и 5 месеца.

Извънбрачните раждания са почти 60% от всички. За 80 на сто от извънбрачните раждания има данни за бащата, което означава, че тези деца най-вероятно се отглеждат в семейна среда от родители, живеещи в съжителство без брак.

Броят на жените във фертилна възраст е 1,452 милиона, като намалява с 13 хиляди спрямо година по-рано.

Сключените бракове са 22 000 – със 7 000 по-малко спрямо 2019-а.

Разводите са 9 000, като отбелязват спад от близо 1900.

Починалите са 124 700, което е ръст от 15 на сто спрямо предходната година.
 


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
6
 
! Отговори
Момчето преди 4 седмици
На всякъде се говори за женските права,за мъжките права не съм чувал,при такава ситуация мъжа дали е властен???
107
3
 
0
 
! Отговори
До 101, 102, 103,104 преди 4 седмици
Женомразецо, познахме те. Стана банален.
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Горката журналистка - само се напъва и пак не познава! Най-значимата демографска тенденция за България е ТЕРМИНАЛ 2 и главно т.н. departure!
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абортите са убийство. а сега да видим колко аборта са направени за последните 30 години. статистика дали има? 1 милион минимум. веротятно от 3 до 5. замислете се. възпитанието ни е калпаво, последните 30 години родителите смачкани от мизерия и борба за оценяване, малко време с децата, всичко самотек, телевизорът главният възпитател. резултатите са на лице. албанците немат този проблем въпреки мизерията и войните.
104
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ONQ ETNOS MLADEEE A BYLGARKITE OBICHAT SAMO SEKS
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само ромките, но и повечето българки раждат дете без брак, но като цяло българките са еманципирани, а за дете/деца и брак много трудно се съгласяват. Ромките да раждат, докато еманципираните българки правят аборти, или не се съгласяват за второ дете.
102
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 102: Така е! Такава е цялостната политика, жените да бъдат превилигировани във всичко, те да са силният пол, съответно такива са и последствията. Резултатът - очевиден! Ниска раждаемост!
101
2
 
8
 
! Отговори
До 101 преди 1 месец
В България явно жените са "силния" пол, бг филмите и сериалите по НОВА показват това, там няма мъже с главни герои, но "главни" героини има!
100
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е, че масово българките са златотърсачки. Българката - най-малко раждащата жена в света! "Да живее феминизмът"!
99
0
 
6
 
! Отговори
село ЛЕШКО преди 1 месец
БЛАГОЕВГРАДСКИ ОКРЪГ > ДО ГРАНИЦАТА С МАКЕДОНИЯ >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 г. > 1 400 ЖИТЕЛИ >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>НА 10 НОЕМВРИ 1989 г. > САМО 400 ЖИТЕЛИ >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>2011 г. > САМО 200 ЖИТЕЛИ > КОЛКО СА СЕГА НЕ ЗНАМ
98
0
 
11
 
! Отговори
До Второ продължение преди 1 месец
Има жени, които по собствено желание не искат брак, предпочитат да живеят на семейни начала и да раждат без брак дете/деца, такива също не възприемат своя партнор за баща, а за оплодител, което е обидно. Не всички мъже са ***, има и такива, които ги е грижа за своите деца.
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Констатацията не е вярна - при Боко , дванадесет години , само млади беха в управлението и администрацията ..КАЛИНКИ де , ама все пак младееха не мой с неточни даднни да оборвате Вождо, има едни млади дет бегаха по чузбината ,ама они от охолство , а не че тука е лошо
96
4
 
10
 
! Отговори
Алооо, Анонимен 92 преди 1 месец
Отрицателният прираст започва от 1985 г. От 50-те години на 20-и век раждаемостта постепенно спада. Този процес започва с масовата миграция към градовете заради мизерните надници в ТКЗС. В резултат, в градовете следва ужасяваща квартирна криза, хора живеят и по мазета. Това налага ударното строене на панелни блокове, но до края на соца в големите градове жилищна криза има. Тази криза и ниските заплати на младите хора са причина за безбрачие, за късни бракове и за раждане само на 1-2 деца.
95
1
 
2
 
! Отговори
активист на БСП преди 1 месец
Лошо се справяте ,другари!Обещали сте на другарката Кондулиза Райс да останат 4 милиона и чак тогава ще ни запрат у резервата и ще ни показват на Германските туристи да видят,че може и по зле да е!
94
4
 
7
 
! Отговори
Второ продължение преди 1 месец
Така че, повечето от българките, които се решават да бъдат самотни майки, или живеят на сем.начала с бащата на детето, или раждат за да не останат без дете, ако не са срещнали подходящ за брак човек или са били лъгани и изоставени от някого. Може ли някой да ги обвини? Създала е потомство, въпреки рисковете, които крие самотното родителство. Тези басни, че по 7 любовника издържат подобни жени са плод на нощните копнежи, възникнали след мокрите сънища на пубери и на мъже без съпруги и без приятел
93
1
 
5
 
! Отговори
Продължението ... преди 1 месец
Предишните две поколения са си позволявали предбрачен секс, което е напълно нормално в съвременни общества, в които хората първо получават образование и професия, а после създават семейство. Смешно е да се иска пълно сексуално въздържане до 25 г. за жените и до 28-30 г. за мъжете. Само не ми казвайте, че за мъжа е допустимо да има предбрачен секс, защото тогава ще ви попитам кои м.а.йки няма да имат нещо против този и онзи да спи с дъщерите им, ако от момичето се иска да е девствено до брака?
92
0
 
4
 
! Отговори
До Свободни деца, преди 1 месец
До Практичност и До Няма пари __ "Извънбрачните раждания са почти 60% от всички." От миналата година вече 50% от първолаците не са етнически българчета. Кои не сключват брак, за да се издържат от помощи? Знаеш кои. Какво показва простата сметка? Показв, че само около 10% от българките се решават да бъдат самотни майки. Вдига се голяма врява на тема "Днешните млади не се женят", но всъщност се има предвид живеенето на семейни начала, което днес могат да си позволят младите хора. Предишните две...
91
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ниската раждаемост започна 9 месеца след промяната през 1989 година. Хората изведнъж изпаднаха в мизерия и спряха да се раждат деца. Вече над 31 години това е основния проблем в България - мизерията и демографската катастрофа като следствие от мизерията. За съжаление политиците са заети да крадат и не обръщат внимание на катастрофата в България, особено през последните 12 години.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България има двойки, които са с или без репродуктивни проблеми, които се мъчат с години наред да се сдобият с дете/деца.
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов 87....раждат се германчета, американчета, британчета. Само некадърниците като тебе, дето не могат да се интегрират, раждат българчета като .....Да де, раждат се българчета с истинско гражданство като германско, френско, английско и тн а не с такова от БКП_Трашария!:)))))))))))))))))))))))))