Почина д-р Радислав Наков, осъдил МУ-София за дискриминация

Той подозираше, че не е станал асистент, тъй като е болен от рак
12 ное 2021 11:16, Нели Христова
39
Почина д-р Радислав Наков, осъдил МУ-София за дискриминация
Снимка: Facebook

Д-р Радислав Наков, който осъди  МУ-София за дискриминация, загуби битката с рака. Той страдаше от клетъчен лимфом, с който се бореше от няколко години.

Младият лекар бе определян за една от бъдещите надежди в гастроентерологията.

Още по темата

За кончината му става ясно от съболезнования на именити у нас лекари като проф. Ивайло Търнев и проф. Костадин Ангелов,  споделени в профилите им във Facebook.

Въпреки заболяването си, д-р Наков остана деен и активен и не спря да се развива в професионалния си път. Само преди седмици ръководен от него екип, разработил български проект за гайдлайн, спечели грант на UEG – United European Gastroenterology, а добрата новина сподели самият той в профила си във фейсбук. За постиженията си в областта на медицината пък тази година бе отличен и с почетния знак на президента.

Той създаде и разви единствената в България платформа, създадена от лекари за лекари - Medical News. Д-р Наков бе сред малкото медици с интереси в областта на болестта на Крон и улцерозен колит.

Името му стана по-известно в края на 2019 г., когато самият той в социалните мрежи сподели, че се явил на конкурс за асистент в Катедрата по гастроентерология към МУ-София, но изрази съмненията си, че не го е спечелил, защото е болен.

В личен пост в профила си във Facebook той разказа подробно цялата история, като посочи, че няколко пъти бил посъветван от членовете на изпитната комисия "да си гледа здравето" .

"В допълнение членове на журито са коментирали на рапорт и в лични разговори с колеги, че е недопустимо това, че съм си подал документите за конкурса, защото съм бил болен. На 31 октомври се проведе изпитът. По регламент е анонимен и бяхме четирима кандидати за три места. Един от кандидатите напусна изпита и не остана да чака резултатите, като останахме тримата кандидати за трите обявени места. По време на „анонимното“ проверяване на писмените работи доц. Пенчев извика поименно един от другите кандидати, за да разчете писмената си работа пред комисията под претекст, че не е достатъчно четлива. След това комисията ни повика всичките останали кандидати и съобщи, че за устен изпит продължава само извиканият да си разчете писмената работа колега, без да се обявят оценките с изтеглените предварително анонимни номера", разказа още той тогава.

След това повдигна обвинение, което Софийският администртативен съд прие и осъди Медицинския университет в София.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.