Сарафов: Категорично отхвърляме версията за терористичен акт на "Струма"

Няма свидетели на инцидента
Обновена: 25 ное 2021 14:26 | 25 ное 2021 11:22, Ерол Емилов
84
Сарафов: Категорично отхвърляме версията за терористичен акт на "Струма"
Снимка: БГНЕС

"Версията за терористичен акт е коректно изследвана от нас. Категорично я отхвърляме", заяви по време на брифинг заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Той даде подробности от разследването на тежката катастрофа на магистрала "Струма".

По думите му по-голямата част от починалите в автобуса са загинали от задушаване. Направена е аутопсия на труповете им.

Още по темата
"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма". По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20", обясни Сарафов.

"Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Показанията им се припокриват напълно и ние ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Разпитват се още двама пътници, които са в „Пирогов”. Те могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден", посочи още заместник-главният прокурор.

Категорично отхвърлена версията за превозвано гориво в изгорелия автобус. По думите на Сарафов откритите на мястото на инцидента тела са 44.

Разпитан е оцелял пътник от автобуса, който твърди, че спасените от пожара са 8, а не 7. Предполага се, че осмият човек се е качил в друго превозно средство.

Български следовател и прокурор заминават утре за Скопие. „Те ще занесат молбата ни за правна помощ и вероятно още утре ще получат ДНК профилите на роднините на жертвите. Ще ги сравняваме с ДНК профилите на загиналите, изготвени от нашите медици”, добави Сарафов.

И уточни, че в молбата за правна помощ се иска информация за това дали автобусът е имал право да напуска РСМ.

Водещият следовател по случая разкри още, че на мястото на инцидента има спирачни следи - и преди, и след мантинелата. Назначената авто-техническа експертиза пък трябва да установи с каква скорост се е движел автобусът непосредствено преди катастрофата.

Основната версия остава човешка грешка.


84
Още от Коронавирус
Евродепутат увери: В Европа не се говори за задължителна ваксинация
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
АгенцияЗаСпецопераци преди 1 седмица
Този,"осмият",докато не се установи самоличността му и не се получи информация (ако изобщо се установи и получи) - дали е вербуван и обучаван в тероризъм от Сереуто, от МиШест или от Мусад - няма как да се отхвърли тази версия. Макар,че подобни запитвания гарантират отвеждането на следователите от разследването и предаването му на други,които да не задават неудобни въпроси и за да го о се рат, както стана със случая в Сарафово.
72
0
 
1
 
! Отговори
В друга статия преди 1 седмица
Осмият пътник се бил качил на бензиностанция близо до София и си платил затова.
71
0
 
1
 
! Отговори
До 70 преди 1 седмица
Да не забравяме на какво са способни и козяците (СеРеУ-то) и ингилизите(МИ-6).Трябва да се работи и по версията за терористичен акт,а не да се слушат наставленията на господарите.Въпросите,на които трябва да се търси отговор са:Има ли някой интерес да бъде взривен автобус пътници от РМ,какъв е ин тереса(защо) и кой би го направил.Козяците са спосо бни на всичко.Да не забравяме,че БеГе-то от 30 г.е ра зграден двор,няма действащи институции, чуждите шпиони щъкат и душат като *** навред.
70
0
 
4
 
! Отговори
5KOF преди 1 седмица
Е точно това КАТЕГОРИЧНО отхвърляне е най-съмнително. Никога да не забравяме с какво са известни шиптърите из Европа.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато не стане ясно точно каква е причината автобусът да се запали, не виждам как ще се изключва една или друга версия. Мотивите били, че няма следи от взривно вещество, което доказва, че не е имало бомба, но то не изключва възможността за друг вид умишлени действия.
68
1
 
4
 
! Отговори
алабаш преди 1 седмица
До Анонимен 52 ----- На Google Maps ясно се вижда, че на отбивката, която е точно в завоя и не ѝ е мястото там, има островче с бордюр и мантинела откъм пътното платно (42.49228324477337, 23.132858587625414). Маркировката на аварийното платно е полуизтрита (май 2021г). Трудно се вижда в ясен ден, а какво остава за дъжд през нощта. Комбинацията от лош път и човешка грешка е много по-вероятна от сценарии с атентати.
67
0
 
2
 
! Отговори
селянин преди 1 седмица
човека (от болницата ) казва че 8 човека са се спасили няма как да се е качил на другите автобуси защото катастрофиралия е последен може да се е качил на преминаваща кола ама това е друга тема
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се казва от къде е тръгнал пожарът, как се е разпространил, вероятно все още не са им готови тези експертизи, но много убедено се изключват версии. Как става това, на какви основания?
65
0
 
8
 
! Отговори
Смятах,че този човек преди 1 седмица
ще каже някои верни и точни неща,но явно той е като шопа,който видял жирафа в зоологическата градина и казал:"Те такова животно нема!".И така,автобусът е горял като факла,толкова бързо,че пътниците,докато се трупали към вратите с надежда да слязат,без да чупят прозорци,са загубили съзнание от дима и дори не са направили опит да се спасят скачайки през прозорците,изключая последните седалки.Е защо е горял толкова бързо,бе Сарафов?Нямало горива?Добре,какво е горяло тогава?Ще скриете.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако е имало търкане на автобуса в мантинелата и не само повърхностно,а по дълбо съприкосновение за искри от това търкане то трябва да са оставени следи по корпуса с изкривявания на ламарината понеже по голямата част на мантинелата е съборена,а едва ли мантинелата да се врязла и срязала предната дясна част на автобуса в предницата с която е понесла мантинелата,че тръгнал на ляво да се освободи от нея и се забил вляво направо насадил се върху левите предпазни ограждения върху които горял с хората.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се правя на конспиратор, но освен това, което са написали другите тук, това, че един липсва, това, че двамата оцелели говорят едно и също...не е аргумент, че не е терористичен акт. Автобус с албанци. Същият ден Заев трябваше да подаде оставка. Съвпадение. Според наши медии от предните дни САЩ е дал две седмици срок на България да реши проблема с влизането на РСМ в ЕС. Опасна логика, ное логика.Два дни след президентските избори и "избори" с посочен министър-председател
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може и да не е терористичен акт,но не си разпитал осмия пътник и го твърдиш категорично.Това не е професионално.Да не знаеш кой е,къде е и дали не е сложил нещо преди да се премести е много калинчесто да правиш краен извод.Ами ако не се е качил в нито един от другите автобуси?Ако е терорист?
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-вероятно е нашите съюзници да са изпробвали някоя ракета или ново оръжие. В последно време зачестиха случаите, в които се чудят как да натъкмят причините, че да замажат положението пред медиите.
60
3
 
6
 
! Отговори
S8 300km/h преди 1 седмица
Терориста, който Сийка и Гешев търсят, вероятно е някое хлапе на 7-8 години, качило се в друг автобус, я при братовчед, я при некое приятелче. Стига конспирации оу лудата хаха
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да така е, всичко на Балканите е нормално, и автобус без лиценз както казват македонските власти минава през 3 държави!!! Е това е балкански абЦурд.
58
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Или Сарафов просто е природно т*п или граничният контрол е нулев. Осмият пътник сигурно сее качил в някой от другите три автобуса по време на почивките. Подобна справка може да се направи за минута. Но явно от много чегъртане не са останали читави кадри по митниците.
57
3
 
1
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 седмица
Категорично не е терористичен акт. Просто за да се стигне до толкова много жертви не са си свършили работата КАТ, ДАИ, АПИ и транспортното министерство. Категорично. Превишена скорост- КАТ, проверка за чукчета за чупене на стъкла, наличие на двама шофъори, и превозване на запалими материали- ДАИ , некадърно изработена отбивка АПИ, и незаконно въвеждане на скоростен път в магистрала-министерство на транспорта.
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е защо липсва един като не е атентат? Кой е и къде е ?
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кака Сийка кога ще даде изявление? Айде че се затъжихме за нея
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От такъв случай не трябва да се прави политика, но е толкова грозно да гледаш тези проксита на каскета и Пеевски да си придават важности и да ни поучават от екрана. Сякаш не знаем що за стока са и на кого *** задните части. Никакво доверие на тези юди, те са си също за затвор и разследване.