Липса на инвестиции и хора - основният проблем в икономиката ни

Заетите намалели с около 600 000 души за последните 10 г.
Обновена: 2 дек 2021 12:03 | 2 дек 2021 12:03, Анисия Иванова
60
Липса на инвестиции и хора - основният проблем в икономиката ни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което липсва на българската икономика са частни инвестиции и хора. Това каза Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Караиванов коментира оценките на S&P за българската икономика.

"Липсват хора. В момента България има най-ниската безработица в историята, защото няма хора. Заетите са намалели през последните 10-12 години с около 600 000 души. Резултатът е по-нисък потенциал на българската икономика и спад. Става дума за намаляване поне с 30-40 млрд. лв. на БВП на година“, каза гостът

„Водещо за българската икономика ще е дали ще имаме достатъчно инвестиции", подчерта Караиванов. "Ще имаме финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, очакват се еврофондове, но ако няма частни инвестиции, които да генерират допълнителна добавена стойност (а те идват, когато има възможност за по-висока възвращаемост, ако няма такива условия, ако не се създадат, ще имаме нов 5-10-годишен латентен период такъв, какъвто вече изживяхме".

Това, което помага на България да управлява добре ефектите от пандемията, поне засега, както и S&P са посочили в своя доклад, е, че има що-годе предвидима и стабилна фискална политика. Държавният дълг се държи на относително ниски нива. Все още България е с едно от най-ниските нива на дълг в ЕС. Бюджетният дефицит също се управлява в рамките на очакваното, каза още гостът. „Имаме все още и натрупани запаси от миналото“, допълни Караиванов.

На въпроса какви са перспективите пред икономиката на България в краткосрочен и средносрочен план той каза, че „има различни прогнози, но въпросът е дали ще имаме нова вълна на здравната криза, въпреки че се очаква последствията да са лесно управляеми“.

"Това стои на дневен ред като голям риск за българската икономика, а също така си имаме доста политически фактори, които формират един доста сериозен политически риск. Дали ще имаме правителство (все още не сме сигурни 100%), каква ще бъде политиката, дали ще имаме стабилност през следващите години“, допълни той.

Гостът посочи още, че „въпреки че рейтинговата агенция е посочила, че едно позитивно нещо ще бъде приемането на еврото в България (защото ние в момента сме във валутния механизъм ERM2), не това е основният фактор, който ще движи икономиката, а влизането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), защото това ще помогне за много допълнителни инвестиции“.

Кога България ще може да върви към балансиран бюджет? Какво е влиянието на по-високата инфлация върху българската икономика?  Какво следва, след като централните банки вече няма да могат да убедят никого, че инфлацията е временно явление? Централните банкери ли ще поемат „ударите“ и каква е вината на правителствата на големите икономики? Могат ли централните банки да направят нещо друго, освен да говорят?

Повече вижте във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
шопендар преди 1 месец
причината е проста.НАРОДА ИЗБИРА СВОИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ЗА ДА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА В ИНТЕРЕС НА НАРОДА-А ТЕЗИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ.СЕ ТРУДЯТ САМО В СОБСТВЕН ИНТЕРЕС,И СЕ ОБРЪЩАТ СРЕЩУ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА, И НИТО ИКОНОМИКАТА НИ Е ПОСТРОЕНА ВЪРХУ СТАБИЛНИ ОСНОВИ,НИТО КАПИТАЛИСТИТЕ СА НИ УИСТИНСКИ,И Т. Н.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам доста пари, но усещането че живея в скапана държава не ме напуска. Искам децата ми да живеят на нормално място.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз си взимам семейството и изчезвам от тук. Просто нищо не става тука. Трябваше отдавна да го направя.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По- лошото е че вече е необратимо. Ако сега се направят реформи, резултатите ще дойдат след 20 години, а реформи никой не иска да прави.
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали управлението на Тиквата, беше най-доброто.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Риторик - То затова, у нас вървят само IT-та и разни търговци на дребно.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"На студенти вече им даваме по 3000лв. с какъв да е програмен език и английски." - Еха! А на човке с 5 години стаж, колко давате? 15000 лева? а такъв с 10 и ръководител? 35000 лева?
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Джак Спароу - А аз още помня, как каза "Ще гоня Станишев и Доган до затвора!" ..аххахааххах
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До неангажиращо мнение - То па едни хора паа ...
49
1
 
0
 
! Отговори
неангажиращо мнение преди 1 месец
Нямало хора. Идете в квартал СВОБОДА и ще видите че има.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българският бизнесмен: "Трудът ще ви направи свободни. Обещавам. Държавата да ми плати тока. Държавата да ми докара нови роботници от чужбина. Има работници от Африка, но държавата не ми ги докарва да ми работят евтино без пари. Българските работници станаха много скъпи и нашето семейство не може да си ги позволи. То може да си позволи само скъпи коли и скъпи яхти."
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българският бизнесмен е като началник на германофашистки концлагер. Той не плаща на работниците, те бягат или измират, а той иска да докара нови работници от други държави, които също да убие с труд и глад...........................Тази фашистка бизнесполитика е престъпление и такива бизнесмени трябва да бъдат съдени от нов Нюрнбергски процес.
46
0
 
9
 
! Отговори
Мерцедес преди 1 месец
Кой ще инвечстира в ДЪРЖАВА в която БАНКА като КТБ се откраднаха 4 милиарда ? :))))))))))))))
45
3
 
7
 
! Отговори
Джак Спароу преди 1 месец
СЛЕД 10 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ - ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ!А си спомням как хората вярваха на Борисов през 2009-2010, че ще държи сметка на крадците, които дълги години крадяха и източваха държавата, а накрая той дойде с маса самозванци от полицията ченгета ждани да крадат и усвояват държавни капитали!
44
5
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 месец
10 Години управление на ГЕРБ и Бойко Борисов - Видими резултати!Сега обаче трябва забогателите ченгета и доносници от ГЕРБ да вземат да им се повдигнат обвинения за усвояване на държавни средства - всички добре знаете, че с държавна заплата не се купуват къщи, хотели ..вили и мотовили!
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой инвеститор ще инвестира в комунистическа България, даже и българските бизнесмени се махат от България.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
30 години крадене и после "никой не инвестира" от къде ги намирате тези клоуни?
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще става още по зле, много хора напуснаха и напускат България, мои приятели си преместиха бизнесите в други европейски държави. Тук кой ще остане при ниски заплати и пенсии, а цените надминаха западноевропейските с висока инфлация и спекулация и вече не се издържа.
40
1
 
5
 
! Отговори
ф преди 1 месец
До до 37Дори и да можеш все ще намерят причина да не ти платят подобаващо. Особено в провинцията.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е понеже в София /нашата столица, както знаете/, има много хора, заети да се чешат из централите на партии, министерства, агенции и комисии. А също и такива, дето се чешат из централните офиси на частни фирми.