Новото нормално: Застрашена ли е демокрацията при пандемия?

Мерките противоречат на Конституцията, но трябва да се спазват
2 дек 2021 19:00, Петя Славова
188

Противоепидемичните мерки в последните две години сериозно преобърнаха представите на хората за демокрация. Забрана за пътуване, задължително носене на маски, невъзможност да се посетят определени места заради липса на зелен сертификат, включително и невъзможността на децата да са в клас допълнително показват колко се задълбочава този процес.

Международно проучване изследва човешките права и свободи в условията на пандемия. Експерти в България търсят отговор на въпроса дали хората у нас се страхуват повече от коронавируса или от ограничаването на правата им.

"За близо две години хората се пренаситиха с информация за COVID-19 и вече спират да слушат. Толкова сме свръхреагирали на вируса, че сме започнали да си вредим. По пътя на добрите намерения допуснахме грешки. Слушаме различни авторитети, а почвата у нас е плодородна за фалшиви новини и дезинформация", коментира социологът Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

Добрата новина, която той подчерта е, че все пак българите приемат Ковид мерките спокойно. "В началото реагирахме съвсем естествено с доверие, но елитът взе доверието за чиста монета, а то беше от страх към неизвестното. Ген. Мутафчийски правилно каза, че сме станали жертви на успеха си. В България в началото имаше нулева вълна, благодарение на силни мерки. Преборихме я и хората решиха, че няма пандемия. След това по протестите чувахме, че COVID-19, това е ГЕРБ. За съжаление видяхме и антиваксърска фракция в Народното събрание. Самите политици сега са разделени - във всяка партия има привърженици и противници на "зеления сертификат", анализира Първан Симеонов.

Още по темата

Преподавателят по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Симеон Гройсман беше категоричен, че част от мерките у нас противоречат на Конституцията, но това не означава, че не трябва да се спазват.

"Те бяха създадени със заповеди, за да се спазват по-лесно. В част от тях има юридически дефекти, но съдилищата решиха, че и така са добре и могат да действат. Магистратите не могат да предложат алтернативна политика срещу COVID-19. Проблемът е в контрола по спазването на мерките", заяви доц. Гройсман пред Bulgaria ON AIR.

И двамата са категорични, че в условията на пандемия хората не трябва да губят усета си към свободата.

"Понякога обаче човеците сами бягат от свободата си, защото им харесва идеята, че някой друг отговаря вместо тях. Време е в този разговор, който се води вече 2 години, да се включат хора, които се занимават с общество, а не само с вируси", призова Първан Симеонов.

Социологът е убеден, че у нас най-накрая ще има редовно правителство. И никой от преговарящите няма да си позволи разпад след коалиционно споразумение.

"Колкото по-бавно се стигне до коалиционно споразумения, толкова по-трайно би било то. Струва ми се, че ще има правителство. Който развали идеята за коалиция, ще се окаже близо до бариерата за влизане в НС. Не е важна формулата на управление, а че ще продължи логиката на служебния кабинет - да има нещо "червено", нещо "синьо" и някой, който да казва, че няма "червено" и "синьо", коментира още Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
6
 
! Отговори
ха преди 2 години
хахаха
95
0
 
30
 
! Отговори
гогич преди 2 години
"част от мерките у нас противоречат на Конституцията, но това не означава, че не трябва да се спазват." - оооникално изказване, оооникални глупости!!!
94
0
 
18
 
! Отговори
Daskala преди 2 години
Демокрация е понятие, което има за цел да те накара да се почувстваш като част от системата. (Скоро) Когато сменят или подменят системата, чрез извънредно/военно положение, това няма значение т.к. е просто понятие.
93
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машиннито гласуване застрашава демокрацията, защото не може да се проследи. При хартиена бюлетина всеки може да се запише за доброволец в локалната си секция и да гледа лично какво и как. Гласуването по пощата също го считам за съмнително, но машините са си направо капан.
92
9
 
6
 
! Отговори
НЕ преди 2 години
Демокрацията у нас изобщо не е застрашена при пандемия, защото българската демокрация е строго контролирана от Кремъл.
91
1
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
преди бая време и съм щастлив за това :) лека вечер
90
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надявам се Омикрона да ги довърши фашизоидните нации. А дано, ама надали! лек се оказа. Ще чакаме вариант Мегатрон сега!
89
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашагите пак са с над 70 хил. случая, британските пияндурници и колониалисти са на кота 54 хил. Кеф. Чакам данните за френските компаньонки. ------------Изтипосали фалшиви снимки по техните медии - чували с трупове, нахвърляни на куп - ето как е в България и Румъния, набоцкайте се с трета доза! Айде сего го яжте!
88
1
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
който си милси че има демокрация е лампи0н! повече лампи0ни повече светлина за царя! рахат баламурници
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СВЕТЪТ НЯМА НУЖДА ОТ ПРОМЯНА ! ХОРАТА ИМАТ !! .. Е казал ВЕЛИКИЯТ ДЪНОВАКО НЕ СЕ ВРАЗУМИТЕ - ЩЕ СТРАДАТЕ !.. Е КАЗАЛА ГОЛЯМАТА ПРОРОЧИЦА ВАНГААКО НЕ ВЪРВИТЕ ПО БОЖИЯ ПЪТ И НЕ ЖИВЕЕТЕ В БОЖИЕТО ЦАРСТВО НА ЛЮБОВ ВЯРА ЧИСТОТА.. Как искате да сте здрави и щастливи как искате да живеете в рая ?/рай и ад няма като места - те се създават от вашите мисли и енергия/ДУХОВНОТО ИЗРАСТВАНЕ И СМИСЪЛАТ НА ЧОВЕКА - ДУШАТА НА ЗЕМЯТА! ТОВА Е !
86
0
 
14
 
! Отговори
Лъжци долни преди 2 години
А стигате да интелигенчате и философствате.За едно грипче посягате на ЖИВОТА ЗДРАВЕТО РАБОТАТА ДЕЦАТА ОБРАЗОВАНИЕТО НА ХОРАТА.Партизани ще станем и до крак...СМЪРТ НА КАПИТАЛИЗМЪТ
85
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е, хайде сега- ние ще се изкараме по-умни от Бог- Той ни е дал прости закони- не убивай, не кради, не лъжи- но ние ги редактираме дълбокомислено в- не убивай освен ако.. не кради освен при...не лъжи, освен като...с 2 думи-излагате се.
84
0
 
17
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Нещата си вървят по план няма нищо случайно.На господарите на света/парите/ не им трябва образована и просперираща средна класа.Ускорената инфлация и сривът в образованието са само началото на промените които предстоят.Престои сериозна промяна на обществено икономическия живот на света. Малцина знаят какво мислят господарите.
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази телевизия е силно манипулативна. Крайно време е да се разбере- капитализма и демокрацията нямат нищо общо. Ако на запад имаше видимост на демокрация след падането на СССР и тя изчезна и като резултат демократично се водят войни, демократично се свалят правителства, демократично социалните мрежи блокираха Тръмп, демократично международното право бе убито и т.н. Ако някой не вярва в това близките години ще му го докажат. Светът се движи към господари и роби- към ново средновековие.
82
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не стои над Конституцията, така че си заврете мерките в задния двори, нещастници.
81
0
 
12
 
! Отговори
въоръжената полиция преди 2 години
Е винаги права ! Насилват ни отнемат ни всичко ,ама ако много знаем първо заплахи ,лишаване от работа и ако не стане почват репресии и бой . А ако се бориш срещу тях те обявяват за терорист . Навсякъде дебнат за две минути са те хванали .
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СВОБОДА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО! СТРАХЪТ КОЙТО ВИ ВНУШАВАТ Е ОГРАНИЧЕНИЕ- СТРАХЪТ ВОДИ ДО БОЛЕСТИ! ЛЮбОВТА Е СВОБОДА! БОГ Е ЛЮБОВ! ТУК СТЕ ДА СЛУЖИТЕ НА БОГ ДА ДАВАТЕ ЛЮБОВ ВАШЕТО ЕСТЕСТВО Е ЛЮБОВ а не на тези които искат да управляват света и не ги е грижа за вас убиват ви с ваксини.Защото ако човек има силна имунна с-*** ТО ТОЙ ВИНАГИ ЩЕ Е ЗДРАВ! ТЯЛОТО Е СЪВЪРШЕНО! ИМУННАТА С-*** Е КЛЮЧЪТ КЪМ ЗДРАВЕТО Е те ви я убиват с ваксини лекарства и замарсена храна. ЖИВЕЙТЕ С ЧИСТИ МИСЛИ И ПРИРОДНА ХРАНА
79
0
 
5
 
! Отговори
Демокрацията преди 2 години
"Ние държим тези истини за очевидни от себе си, че всички хора са създадени равни и са надарени от Създателя с неотчуждаеми права, между които Живот, Свобода и сремеж към Щастие" Написано от човек който е търгувал с хора, притежавал стотици роби, изнасвилвал е робинята си, и не просто робиня, но робиня която е родна сестра на жена му по баща, защото неговият тъст е изнасилвал робинята от която се ражда това дете което сега е изнасилвано от Джеферсън.
78
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Непротивоконституциователствувайте.
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията днес се иползва като някаква лъскава бонбонка да примамват населението и да обясняват с нея всички безобразия които вършат.

Спонсорирани публикации