Ограничените пътувания заради COVID нанасят повече вреда, отколкото полза

СЗО разкритикува тази практика
1 дек 2021 07:30, Петя Славова
47
Ограничените пътувания заради COVID нанасят повече вреда, отколкото полза
Снимка: БГНЕС

Забраните за пътуване са част от отговора на пандемията - особено с появата на нови варианти като Омикрон. СЗО разкритикува тази практика, но това не попречи на държавите да продължат да я прилагат, предава "Дойче Веле".

Новината, че Южна Африка е идентифицирала и съобщила за нов "тревожен вариант", беше посрещната с бърза реакция. Голяма част от света наложи ограничения за пътуващите от Южна Африка и няколко нейни съседни страни.

Още по темата

Правилата продължават да действат, въпреки че бързо стана ясно, че вариантът Омикрон вече се среща и на други места. Германия и други европейски страни съобщиха за първите случаи само няколко дни след съобщението от Южна Африка. Действителният брой на случаите вероятно е по-висок, особено в Германия, като се има предвид сравнително ниският брой тестове в страната.

"Правим всичко възможно, за да сведем до минимум навлизането на варианта", заяви в изявление за "Дойче Веле" Себастиан Гюлде, говорител на федералното министерство на здравеопазването на Германия.

Реакцията на Германия е част от призива на Европейската комисия към държавите - членки на ЕС, да въведат "аварийна спирачка", за да "спечелим време, докато добием по-добра представа за варианта "Омикрон", заяви пред „Дойче Веле” Лаура Берар, говорител на Европейската комисия.

Ефективни ли са забраните за пътуване?

Все още не е ясно доколко ефективни са ограниченията за пътуване, а и изследванията по темата са малко. Докато COVID-19 все още до голяма степен беше ограничен в Китай, проучване на Journal of Emergency Management относно разпространението на други болести, като SARS, Ebola и MERS, предполага, че "забраната за пътуване може да забави пристигането на инфекциозно заболяване в дадена страна с дни или седмици. Въпреки това има много малко доказателства, които да сочат, че забраната за пътуване елиминира риска от преминаване на болестта през границите в дългосрочен план", заяви Никол Ерет, автор на проучването от Вашингтонския университет.

По-скорошно и по-глобално проучване, публикувано в списание Communications Physics, установи, че повече от 63 % от ограниченията за пътуване са неефективни, главно защото са били некоординирани или "не са били въведени в оптимално време и на оптимални места".

Докато плюсовете на забраните за пътуване може би все още са неясни, то минусите стават все по-ясни.

"Неефективните ограничения за пътуване създадоха значително и ненужно отслабване на международния пътникопоток, което в крайна сметка нанесе вреда на световната икономика и социалната стабилност", заключава проучването на Communications Physics.

По данни на Конференцията на ООН за търговия и развитие през 2020 г. световният туризъм е загубил близо 2,4 трилиона долара (2,13 трилиона евро). Подобна сума може да бъде изтрита от сметките и за 2021 г., като държавите с по-ниски доходи ще се справят още по-зле.

Отчасти това е причината Световната здравна организация (СЗО) редовно да предупреждава срещу мащабни ограничения на пътуванията, които могат да се разглеждат като "наказание" за страните, които са спазвали глобалните здравни протоколи, като са съобщавали за нови варианти на коронавируса.

"Ограниченията на пътуванията могат да играят роля при леко намаляване на разпространението на COVID-19, но представляват тежко бреме за живота и поминъка на хората. Ако бъдат въведени ограничения, те не трябва да бъдат ненужно инвазивни или натрапчиви и трябва да бъдат научно обосновани", се казва в едно от изявленията на СЗО.

"Въвеждането на забрани за пътуване, които са насочени срещу Африка, атакуват глобалната солидарност. COVID-19 постоянно се възползва от нашите разделения", се казва в изявлението на Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка.

Правителството на ЮАР, което нарече ограниченията "прибързана" реакция, в събота призова държавите да преосмислят забраните си. "Нови варианти бяха открити и в други държави. Заслужава да се отбележи, че реакцията към тези страни е различна от тази към Южна Африка", се казва в изявлението.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се съгласи с това в началото на тази седмица: "Африканският народ не може да бъде обвиняван за неморално ниското ниво на ваксинации в Африка - и не трябва да бъде наказван за това, че е идентифицирал и споделил със света важна научна и здравна информация".

Междувременно защитниците на справедливото разпределение на ваксините критикуват богатите държави, че не изпълняват обещанията си да снабдяват по-бедните с необходимите им дози. Това може да се отрази негативно, защото неваксинираното население дава възможност на вируса да циркулира и да мутира опасно.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
4
 
! Отговори
bbb преди 2 години
Вирусите няма как да бъдат спрени или ограничени! Та те, вирусите, са навсякъде около нас, в нас, над нас... Целта с този ковид е налагане на страх, ограничения, психясване на хората, а властите да си живеят живота и колкото си искат да продължават с контрола! Властването е като наркотик!
40
2
 
10
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
До Рота- "Но дали така смята Бил Гейтс и фармафията? Нали всичко опира до пари!"....До някъде е така, но логиката показва че май не е само за пари. Правитекствата са им ги вече платили с години напред. Има май и нещо чудодейно в тия ваксини, щом не създават колективен имунитет, но искат непремено да ги вкарат в организмите на 100% от хората и най-вече младежи и деца, въпреки че тях точно, ковид не засяга дори колкото обикновен грип.
39
0
 
2
 
! Отговори
Един преди 2 години
До Анонимен 11В града, в който живея, има сграда тип мол. На горния етаж Била без сертификат, всички останали магазини - дрехи, строителни и др. - със сертификат. Разделението ясно се вижда, жалко за служителите в другите магазини (даже чух, че на единия са изключили отоплението, вероятно заради ниските приходи и повишената цена на тока).
38
0
 
21
 
! Отговори
Рота преди 2 години
Израел съобщи за двама доктори, които след 3 дози Phiser без никакви проблеми са прихванали по един омикрон. Но пък симптомите са доста леки, както съобщи и южноафриканската докторка, която съобщи за мутацията/ Умора, мускулни болки, главоболие, евентуално температура. Никаква нужда от хоспитализация,Както казаха германски специалисти, може омикрон да ни е коледният подарък и с него да приключи всичко. Но дали така смята Бил Гейтс и фармафията? Нали всичко опира до пари!
37
0
 
14
 
! Отговори
1234 преди 2 години
В края на краищата след 3 години ходене по мъките и празни обещания НИТО получихме здравна сигурност, НИТО ни възстановиха отнетите уж за добро граждански и човешки права.
36
7
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
СЗО отново са тотално неадекватни.Ясно е ,че вируса се пренася със самолетите и забраната на полетите е най-логичната мярка.
35
3
 
32
 
! Отговори
Замитат следите преди 2 години
Когато през 2014-2015 г. лицето Ангела Меркел пусна безконтролно над един милион мигранти от Северна Африка, Близкия Изток и страни като Афганистан (какво ли не могат да постигнат парите на петролните монархии около Сирия), никой не контролираше здравния статус на заливащата Европа човешка маса. Тогава бяха заглушавани предупрежденията за последиците от тази инвазия върху местното население от страните от ЕС. Щом последиците от това решение започнаха да излизат наяве, измислиха лошия прилеп...
34
2
 
27
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Некадърността на психопатите в брюксел и алчността и лицемерието на запада са причините, поради които здравите общества вече превърнаха ес в закърнял и гангренясващ орган. Дано по-скоро бъде изрязан!
33
1
 
5
 
! Отговори
Зеленоок... преди 2 години
До Стиропор Защото е по-добра изолация, аман от разбирачи! Кой фонд ще ти даде пари да си смениш фасадата без да има енергийна ефективност бе. Tъпунгeр!
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ТЕ НАЛИ ЗА ТОВА СА ИЗМИСЛЕНИ ДА НОСЯТ ВРЕДА
31
8
 
4
 
! Отговори
Стиропор преди 2 години
Това със санирането на згради е такава чутовна глупост и измишльотина че нямам думи при положение че има панели пластмасови метални аломиниеви които се монтират на профили а не некъв стиропор и некви вати с гипсокартони хората защо си дават парите за такива щуротии вместо за зелена енергия да кандидатстват по европеиски енергиен фонд.
30
0
 
4
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 2 години
Чета и плача със сълзи...и се смея разбира се! Ха-ха-ха!
29
34
 
9
 
! Отговори
Начо Културния преди 2 години
Антиваксърите пищят срещу ваксините, но пък са "за" всякакви ограничения, за пътувания нямат пари, за ресторанти също, пък и значителна част са уволнени сервитьори, и мразят кръчмарите, освен това ваксинираните също имат проблем при пътуванията, което изпълва душичката на антиваксъра.
28
0
 
9
 
! Отговори
Да ама Не преди 2 години
Тръгнахте със питиепродавници и хотели (все перални) да строите модерна държава. НСР щи промени това. За добро е.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой наистина е загрижен за здравето и състоянието на Ангел Кунчев, на сайта на министерството на здравеопазването е публикувана информация за контакт с него - служебен телефон, електронна поща и т.н. Който се интересува може да се обади и да пита. На мен ми е все едно, и без това министерството скоро ще приключи дейност и предстои да бъде сменено с редовно. Тогава очаквам доста по-различно управление не само на последиците от пандемията, но и на здравеопазването изобщо.
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Въвеждането на забрани за пътуване, които са насочени срещу Африка, атакуват глобалната солидарност." изказване от същите лyмпeни, които допуснаха зapaзата да се разпространи първоначално
25
1
 
1
 
! Отговори
На снимката: преди 2 години
Мы самальотимся !
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
грипчето е за да се убият по-малките бизнеси и да се направи диктаторски режим, това е !
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: ОСТАВКА КУНЧЕВ! (номер 22) Няма смисъл да искаш оставка на някой, който го няма, или е невидим. Със същия успех за национален здравен инспектор можеха да назначат Авицена.
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е не бе, сигурно никакви вреди няма! Нали ни будалясват, че никакви права не се били нарушавали? Защо ни ги нарушават тогава? Ама били умрели много хора?Е, да виждате трупове по улиците? Щото аз сигурно не съм наред със зрението. Да, знам че умират. Да, знам че има много болни. Лично аз познавам много които преболедуваха КОВИД, почти всички се излекуваха вече. Кой го кара много леко, кой в болница тежко.Е, познавам и няколко души които починаха.Но познавам умрели и от други болести.