СЗО: Омикрон е показател за несигурното ни бъдеще

Почти две години след първите случаи на COVID-19, светът е пред нов щам
29 ное 2021 18:00, Петя Славова
137
СЗО: Омикрон е показател за несигурното ни бъдеще
Снимка: БГНЕС

Светът трябва да проучи резултатите от бедствието с COVID-19 и да каже "никога повече", като сключи договор за готовност за пандемии, заяви СЗО в понеделник, когато страните се събраха, за да изградят ново споразумение, предаде АФП.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че със сигурност ще има друга катастрофална пандемия, ако държавите не проявят решимост да засилят глобалната защита, предаде БГНЕС.

От понеделник до сряда държавите се събират в Женева, за да обсъдят международно споразумение, в което да се определи как да се справят със следващата пандемия, която, както се опасяват експертите, е само въпрос на време.

Още по темата

Срещата се провежда в момент, в който планетата все още е под обсада от COVID-19, почти две години след първите регистрирани случаи, а сега хората са изправени пред новия щам Омикрон на коронавируса, който буди безпокойство.

В неделя държавите-членки на СЗО, постигнаха консенсус за стартиране на процеса по сключване на договор за пандемиите.

Страните се съгласиха да създадат междуправителствен орган, натоварен с изготвянето и договарянето на споразумение на СЗО за превенция, готовност и реакция при пандемии.

Проекторешението от неделя, постигнато след като страните се съгласиха на компромис, трябва да бъде официализирано по време на срещата.

"Появата на силно мутиралия вариант Oмикрон подчертава колко опасно и несигурно е положението ни", заяви Гебрейесус пред световните лидери в началото на тридневната среща.

"Омикрон показва защо светът се нуждае от ново споразумение за пандемиите.

"Не би трябвало да се нуждаем от друг предупредителен сигнал. Всички трябва да сме наясно за заплахата от този вирус. Самата поява на Омикрон е поредното напомняне, че макар много от нас да смятат, че сме приключили с COVID-19", той не е приключил с нас.

"Всичко това ще се повтори, освен ако вие, народите по света, не се обедините, за да кажете в един глас: никога повече".

Тази среща на Световната здравна асамблея - органът за вземане на решения на СЗО, включващ всички 194 държави членки - е безпрецедентна специална сесия за това как да се справим със следващата пандемия.

Окончателният резултат от този процес трябва да влезе в сила през 2024 г.

В проекторешението се казва, че държавите-членки на СЗО, се съгласяват да създадат "междуправителствен преговорен орган (МПО)... за изготвяне и договаряне на конвенция, споразумение или друг международен инструмент на СЗО за превенция, готовност и реакция при пандемии".

Първото заседание на МПО трябва да се проведе не по-късно от 1 март следващата година, за да се изберат двама съпредседатели и четирима заместник-председатели.

Доклад за напредъка ще бъде представен на редовното годишно събрание на Световната здравна асамблея през 2023 г., а окончателният резултат ще бъде представен за разглеждане на СЗО през 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
Тръмпчо преди 2 години
Аз нали извадих страната от СЗО или исках да я извадя?
100
0
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
тази частна организация всява повече смут отколкото яснота! много хора за съжаление ви вярват!
99
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 2 години
МОШЕННИЦИ .
98
0
 
9
 
! Отговори
Истина преди 2 години
След втората световна война Големите Германски компани се разделят на по малки за се пречупи силата и финансовата им мощ и влияние. Това трябва да се направи и с големите фармацефтични компании. Те са първоизточника на много проблеми в здравеопазването. Нямат изгода от здраво и свободно население. Те имат нужда от лошо здравеопазване и страх.
97
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Тедрос трябва да си подаде оставката заради тежка неграмотност и некадърност.Неадекватните действия на СЗО доведоха до световна пандемия.
96
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Тази борба на СЗО ми прилича като на борбата на НАСА с метеоритите. Постоянно се появяват незнайно от къде метеорит след метеорит от опасен по опасен и всеки път НАСА харчи пари със справяне със заплахата. Непрекъснато харчи пари и насажда страх в хората, друг ефект няма.
95
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Как така несигурно бъдеще? Бъдещето на всички ние сигурно, на 2 м. под тревата.
94
0
 
11
 
! Отговори
Бибо преди 2 години
Този на снимката сигурно идва от южна Африка, веднага да е под карантина ама ВЕДНАГА !!!!!!!!
93
0
 
9
 
! Отговори
Кой не скача е... преди 2 години
Този на снимката май не се е явявал на избори, което не му пречи да командва правителства, крале и президенти. А наивният д-р Желю смяташе, че капитализъм и демокрация са синоними.
92
0
 
24
 
! Отговори
Омикрон преди 2 години
СЗО е показател за несигурното ви бъдеще !
91
1
 
12
 
! Отговори
Кунчо Ангелов преди 2 години
Днес не отидох на работа, защото пея песни с Елвис и ритам футбол с Марадона!
90
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините, които всъщност не са, се провалиха тотално. Пълен шовинизъм, комунизъм и фашизъм с неистова пропаганда и терор не могат да прикрият пълната катастрофа.
89
0
 
7
 
! Отговори
Явор преди 2 години
До АТАКИСТ Какво го споменаваш плазмодия Ананиев, дето като Бойко го направи финансов министър и го накара да седи на пънче, ония се смееше. Плазмодиите трябва да изчезнат от полезрението.
88
2
 
5
 
! Отговори
Явор преди 2 години
До АТАКИСТ Пишеш глупости и споменаваш хора, чиито имена не трябва да се споменават. Досадни сте вече, да ви кажа. Ананиев го няма, което за мене е супер, Ангелов го няма, което за мене е супер, Влади Горанов го нема, което е супер. Искам да не си спомням за слугите на Бойко Престъпника. Кунчев, Мутафчийски и Кантарджиев поне са лекари. *** също изчезна. Това е съдбата на лакеите на Бойко Престъпника.
87
11
 
2
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Много е прав човекът, но разни *** ще го нахейтят и не го разбират. Расисти също ще се произнасят и няма да получат санкции. Ковид-19 отне живота на много лекари, ама това не е стреснало и засрамило никого. Много лекари и медицински сестри умряха, а живите са на предела на силите си.
86
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва края на човечеството... Това е знамението...
85
6
 
5
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА2 преди 2 години
Министрите са сложени за да ни ПАЗЯТ от ВИРУСИ и чужденци- Нашественици.. Щом има Епидемия от Китайски ВИРУС, министрите трябва да ИЗГОНЯТ всякакви китайци от България и да ЗАТВОРЯТ китайските ресторанти и китайските магазини... След като ги ИЗГОНИМ, Стоките на китайците може да останат за нас, българите.
84
3
 
25
 
! Отговори
Азимов преди 2 години
Спрете медиите и ковида ще изчезне на секундата.
83
3
 
18
 
! Отговори
дядо Омикронледа преди 2 години
Нова година наближава, ето ви подаръчето, да си го ползвате със здраве цяяяла 2022 година ;)
82
0
 
3
 
! Отговори
Това е като преди 2 години
конгрес на БКП - с много приказки се казват малко неща, много бюрокрация (назначени чиновник и чиновник на чиновника).