Шефът на БНБ очаква ръст на доходите с влизането в Еврозоната

Влоговете на хората в лева автоматично ще преминат в евро
51
Шефът на БНБ очаква ръст на доходите с влизането в Еврозоната
Снимка: Pixabay

Присъединяването към Еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите, заяви  управителят на Българската народна банка Димитър Радев пред bTV.

Той беше категоричен, че въпреки растящата инфлация, банковата система у нас е стабилна.

Още по темата

„Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес. Готови сме да извършим големия по обем работа, който предстои през следващите 2 г., политически остава да видим. Бяха направени заявки, че еврото ще влезе на 1 януари 2024 г. – предстои да видим“, заяви Радев.

Управителят на БНБ каза още, че 1.9553 ще е курсът лев-евро, който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута. Допълни, че  влоговете на хората в лева, автоматично ще преминат в евро при влизането ни в еврозоната. Двете валути ще могат да се използват за сравнително кратък период – около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева.

За да свикнат хората този тренд ще започне 6 месеца преди влизането на еврото и ще продължи една година след това.

Радев уточни, че бюджетният дефицит е един от критериите, които могат да спрат присъединяването към еврозоната, но България е в много добри изходни позиции по този показател.

По думите му по време на COVID епидемията са се увеличили банковите влогове. „Депозитите се увеличават още преди кризата, увеличи се по време на кризата – хората действително са притеснени и спестяват. От друга страна – нямат инвестиционни възможности“, каза Радев.

Управителят на БНБ отчете, че има скок и при покупката на жилища. Според него в момента не може да се говори за „имотен балон“, но има такъв тренд. Допълни, че това не са добри знаци за развитието на икономиката, но все пак прогнозира, че тя ще възстанови нивата си от преди кризата в края на 2022 г.

А относно инфлацията - той прогнозира, че тя ще бъде стабилизирана през следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като станат цените хляб - 2евро , мляко -1 а заплатите са - 250 евро нетоКво правим
42
1
 
2
 
! Отговори
Как не ви е срам преди 2 години
Нещо Референдум?След Ковид, Енергокриза-внесени отвън.Сега и Еврото-криза-вие колко търпение мислите, че имат българите?Или не знаем какви шокове преживяха другите държави с въвеждането на еврото.Че ще обслужите спекулантите и собствените си "врътки".Вие да Д#Б#или ли смятате БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.Че не сме прочели една книга и анализи за еврото.
41
1
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Хо-хо-хо.......кураж ли давате на хората !? Дайте една държава за пример , която е влязла в ЕЗ и народа се е облажил !
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влизането в ЕЗ може да се окаже поредната национална катастрофа !
39
0
 
1
 
! Отговори
Невен преди 2 години
Това за Естония наистина е донякъде вярно, когато гледам статистиката. Само, че те през 2009 са били почти във фалит със 122%, явно са затегнали гащите и с тенденция към намаляване са стигнали до 91%, което пак не е цвете за мирисане. Преди Ковида са били на 76%. Дори ние сме много по-добре от тях в момента по този показател.
38
0
 
4
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Ако имат елементарна съобразителност, ще бавят топката до безкрай. Европа е задлъжняла жестоко. Сега се чудят как да излязът от тая икономика на дълга със здравни и климатични галимации.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
38: тръгнал да сравнява Естония с Булг аристан. В Евтония не крадът като разпрани, само у нас
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия няма да мирясат докато не ни доунищожат ,а ако доходите спаднат и цените скочат още повече , къде ще бъде този Радев тогава ?
35
1
 
13
 
! Отговори
айде преди 2 години
Бягай от тука *** , като искаш евро ходи да живееш в Германия
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До: въпросЕстония е с 8% дълг. Може да го плати целият, кога си поиска. Преди да влесе в еврозоната беше с 500% дълг.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А отчита ли ръста на разходите?
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И нека започне обработката на Осемдестте процента от населението, начело с юнаците.
31
1
 
17
 
! Отговори
До: въпрос преди 2 години
Не си в час като 99% от българите. Така става като гледаш само бнт, бтв, нова и т. н. Германия не е спасила Гърция спаси германските частни банки, който щяха да фалират и го направи с парите на германският народ и на народа на други държави. Евро зоната е фалирала, външният, вътрешният и корпоративният дълг надхвърля 400% от БВП на повечето членки. Отличници са така наречените силни икономики Германия и Франция. Ако си мислиш, че с приемането ни ще има цветя и рози, много ама много се бъркаш.
30
0
 
16
 
! Отговори
Чуки преди 2 години
При заплата от над 20 000 лева,месечно , някъде към 100 пъти над пенсията на майка ми,този може да си ги блещи,каквито си иска и колкото си иска.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефът на БНБ очаква ръст на доходите с влизането в Еврозоната в и без това преълнения си джоб,както и в джобовете на останалите власт имащи държавни търтери и продажни политици.Само че обикновения българин го чакат три яки европръста с преобладаващ среден.
28
0
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Обяснете му на този, че 1 месец не е едно и също с една година и половина. Той не може да сметне колко са 1 изобщо не е равно на 6 плюс 12. Честито на работещите в банките и специално на тези от БНБ, че не са им ясни нещата. Като ме пуснат в сградата на БНБ, без да ми обясняват какво и колко разбирам, ще си обменя стотинките за евроцентове. До тогава пък, ще използвам услугите на обменните бюра.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убеден съм, че и поименно могат да бъдат изброени хората, на които ще се увеличат доходите.
26
0
 
14
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Определено не знам, за колко хилки се подписва този управител, но мандата му е свършил и може да ис приказка каквото си иска. От казаното от него за приемането ни в еврозоната разбирам, че ицзбщ не е наясно със сметките. Как да го разбирам това, че двете валути ще се използват заедно месец, но пък, за да свикнели хората с този тренд, щели да бъдат 6 месеца преди и 1 година след приемането на страната в еврозоната. Ще му кажа, че годината има 12 сесеца, а пък 6 + 12 е равно на 18 месеца.
25
8
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
*** ювци, с евро или без, нещата са до икономика. Германия беше по-силна от Испания и Гърция и преди еврото, а те бяха по-силни от нас. Както преди, така и след еврото, Германия е пред тях, а ние сме зад тях, без евро. Разликата е, че с този дълг 300% от БВП маляките щяха да са в небитието на Турция и Аржентина, ако не беше Зоната и Германия да ги спаси. Така, че по-скоро да идва еврото.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се знае дали ще се присъединим към Еврозоната въобще. До тогава може Европейският Съюз да се е разпаднал.