Минеков: "Труд" плащат наем 5,50 лв./кв.м, в съседна сграда 68 лв./кв.м

Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото, заяви той
392
Минеков: "Труд" плащат наем 5,50 лв./кв.м, в съседна сграда 68 лв./кв.м
Снимка: БГНЕС

Няма какво да се крие по казуса с офисите, използвани от "Труд", и всичко случило се през годините ще бъде показано, заяви министърът на културата Велислав Минеков пред ТВ+.

"Как "Труд" се е появил там, в нарушение на Закона за държавната собственост, вероятно, не знам", каза министърът и обясни, че договорът е сключен, когато на поста е Вежди Рашидов. И двама министри не са обърнали внимание на подробностите по него.

По думите му заради договора загубите на Министерството на културата до момента са почти 236 хил. лв.

"Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото. Интересна е обществената поръчка за помещенията. Кой участва, как печели... Наемът е 5.50 лева за квадратен метър, в съседна сграда цената за офис площ е 68 лв.", каза Минеков.

Казусът между министерството и медията започна в края на лятото, когато служебният министър на културата поиска "Труд" да напусне ползваната сграда заради дългогодишно неплащан наем от фирмата "Южен кръст 2001" ЕООД. През септември Министерството на културата изпрати доброволна покана към изданието, но тя не беше изпълнена. След това казусът стигна до областния управител на София-град.

Още по темата
Попитан на какъв етап е една друга негова имотна битка - изгонването на политическа партия ГЕРБ от офисите им в административната сграда на НДК, той обяви, че още в петък започват действия за преместването на формацията.

"Тези два етажа са взети с абордаж. За първи път като министър Росен Плевнелиев пише, че те са с отпаднала необходимост за НДК и щом дворецът ги дава под наем, те са му в повече и са излишни. Данаил Кирилов като областен управител ги присвоява", уточни Минеков.

Той посочи, че министерството, в което е от 7 месеца, е "изгнило от корупция - както законна, така и незаконна."

Той е изпратил материали до прокуратурата, но му били върнати.

"За 1,5 млн лв., изпратени от чужбина, не е ясно как е получена сумата, как е разпределена, как е похарчена. Лицето, което я дарява е в списъка Магнитски и е описан като бандит с много тежка биография", каза Минеков без да даде повече подробности. Посочи само, че в схемата са замесени бивш министър и негови сътрудници.

Минеков посочи, че до момента има общо 32 заплахи за съд, което е висока оценка за работата му.

Междувременно Съветът за електронни медии обяви, че следи с внимание случая със запечатването на редакцията на българския ежедневник вестник „Труд“. Запечатване, което се извършва в присъствието на полицията.

Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: трудВелислав Минеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
4
 
5
 
! Отговори
до 261 преди 2 години
Не съди по себе си...сега като ти дойде сметчицата за тока март месец ше цинкяш
240
4
 
9
 
! Отговори
четете бе преди 2 години
До законни ли са Наемът, освен че е нисък , не е и плащан дори в този мижав размер. И ако можеше да четеш, щеше да видиш, че съд е отказал да спре изхвърлянето на мисирките от помещенията.
239
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Един с Една 259 А, по-рано ще спрат да ви плащат :)
238
3
 
3
 
! Отговори
до 258 преди 2 години
Ти си типичен Гербер :)
237
18
 
7
 
! Отговори
Един с Една преди 2 години
Гербавите може да беха секви, но беха политици, тия сега дето се цанят са некакви шоумени ...ще си лафим пак след година
236
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При герб винаги е било така, само с пръстче да пипнеш и почва да блика клоака от корупция, лъжи, кражби, убийства, гнусотия и мизерия. Това казва всичко за тях и избирателите им. Трета ръка човешки ***.
235
7
 
9
 
! Отговори
Много злоба преди 2 години
До никъде няма да го докарате с тази злоба. Господин алкохолни пари помним и вас как се разхождахте с ковчези и закачахте бесило в центара на София.
234
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФАКТ 253 Че самите гербави какви сте :) пребоядисани комунисти :)
233
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Законни ли са 252 Всеки собственик има право да прекрати договор за наем и да си ползва сам имота, гербав. Няма закон, който да е нарушен. блъсков е приканен 100 пъти да се изнесе доброволно, дори не е страна по договора.
232
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Мултак 241 Нали нямате пари, гербав :) Сега вие ще заработвате от такава дейност, не че в преносен смисъл и досега не бяхте такива :)
231
8
 
7
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Който е против ГЕРБ , е комунист и трябва да бъде изправен на площада. Факт !
230
11
 
7
 
! Отговори
Законни ли са преди 2 години
действията на Минеков?Първо казва,че Труд не плащали наем.Сега-че наемът бил много нисък.При такъв казус следва да се отиде на съд,който да се произнесе по законността на наемните отношения и желанието на едната страна да бъдат прекратени.След като няма съдебно решение,според което Труд трябва да освободи помещенията,всичко останало е грубо нарушение на законите,самоуправство,рекет срещу неудобна медия по политически причини.Как се реши казусът с Позитано 20? Червен халтурчик-Минеков.
229
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Вежди и Минеков, защо не сложат някой фаянсаджия. То е все същото. Само дето при фаянса трябва е по прецизно и място за грешки няма.
228
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърч до дупка,само това заслужават лакеите гербави!
227
6
 
8
 
! Отговори
Зъбчето преди 2 години
Тези хора от ОПГ ГЕРБ са свикнали да са заобиколени с барони, сводници и нарко босове и всички да треперят около тях. Петьо е просто прислужник, както беше и Веждичката когато Зъбчето го обяви за главен Мултак! Сега същите хора се правят на политици и бизнесмени. Реакцията им е нормална и естествена за лишен от скрупули ,достойнство и всичко човешко индивид. Наглостта им е втора природа. Аз лично не се изненадвам на нищо!
226
3
 
5
 
! Отговори
до 246 преди 2 години
а ти освободи живота пич :) Само кислорода абиш
225
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербаджиите трябва да са освободили НДК до Коледа!
224
2
 
3
 
! Отговори
до 243 преди 2 години
Очакваме те на Орландовци тебе
223
3
 
6
 
! Отговори
Главен Мултак преди 2 години
Наглецът Петьо вчера цял ден обяснява как не платил защото на министерството им е толкова акъла и канъкоплатците че ще плащат ще плащат! Същите тези данъкоплатци на който уж служи и за чиято свобода се е загрижил. Много се е загрижил, чак не си плаща и символичните корупционни наеми! Цинично се подиграва пред камерите, вместо да плати парите с които се пълни хазната за пенсии, лекарства , заплати ит.н.!
222
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петък очакваме полиция пред офисите на Гробарите!