Запечатването на в. "Труд" - реваншизъм с бумерангов ефект

Свободата на словото не може да бъде заглушена, смята Валерия Велева
7 дек 2021 10:21, Ния Христова
131
 
Полицията вчера запечата редакцията на вестник "Труд" заради неплатени сметки. Главният редактор Петьо Блъсков обяви гражданско неподчинение и категорично заяви, че ще издаването на вестника ще продължи и не се страхуват от арести. 
 
"Явно има спор по плащането на наема. Каквито и да са взаимоотношенията, недопустимо е влизането на полиция и цялата агресия спрямо една медия. Това не е начинът, по който да се реши какъвто и да е проблем между държавата и една медия. Свободата на словото не може да бъде заглушена", заяви журналистът Валерия Велева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя добави, че "Труд" има ярка опозиционност спрямо новите управляващи и президента Радев.
 
"Да посегнеш на опозиционна медия е акт, който ще има бумерангов ефект. Ще отнесат въпроса до Европа. 20 години от моята журналистическа кариера са минали във вестник "Труд". Помня как Иван Костов изпрати Муравей Радев да прави тежки финансови ревизии и следствия срещу "Труд". Къде в момента е Костов, къде в момента е "Труд"?", каза още Велева.
 
Политологът проф. Росен Стоянов отбеляза, че медия не може да бъде затворена, тъй като тя ще стане изцяло дигитална.
 
"В тази нажежена политическа обстановка това беше ненужно. Това са фойерверки, които са следствие на емоционален реваншизъм от страна на този, който е разпоредил и разписал. Отиващото си служебно правителство, чрез този акт, ще остави петно върху себе си. Този акт ще бъде пришит към онзи министър, който вчера бягаше от отговори на въпроси на ваши колеги. Ако си много ербап, застани пред медиите и дай точните аргументи", коментира той.
 
"Преговорите буксуват, розовият балон спихва. Явно има проблеми и препъникамъни между 4-те партии. Много неща в това коалиционно споразумение са учудващи. Има парцелиране и феодализация на министерствата. Притеснително е набъбването на министерствата. Какво ще прави Министерството на климата? Ще имаме Министерство на ефективното управление. Това са абсолютно кухи структури, които означават раздута администрация", посочи Велева.
 
"Няма как за една седмица да пребориш онези стари партии с много политически опит и да ги убедиш в розовото бъдеще. Бракът ще се случи трудно и трябва да бъде на основата на принципни съгласия. Заявената прозрачност няма да е достатъчна, не е възможно всичко да се покаже на всички", смята той.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо всички пропускат че никой не им е забранил да си издават вестника.само автомобила с който Блъсков се появи там струва колкото са им задълженията.сега се открояват кои са папкали при Винету
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Илчовски не беше си платил водата за поливане на плантацията си и Минековци го признаха за "репресиран" защото го накарали да си плати разхода, а сега същите нахълтаха с полиция в медия за да я заплашват !
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некадърния лицемер Минеков нали се възмущаваше, че били журналист под колоните !? Сега цялото мероприятие е постановка за преизбирането му за министър на културистите при Петков !
109
7
 
4
 
! Отговори
Виктор преди 2 години
Каква "опозиционна" медия е "Труд" в момента? Ще стане такава, когато секнат парите от ГЕРБ и продължи да пише срещу управляващите, които и да са те. Точно сега "Труд", както и през последните 10-ина години, е една поръчкова клеветническа медия, каквато е и "Пик". И която, отгоре на всичко, не си плаща наема.
108
4
 
5
 
! Отговори
Мадам В да отговори преди 2 години
как да дадеш свобода на несвободни журналисти, като нея, Петьо и Тошо Тошев и други длуги на Доган и Тиквата.
107
2
 
7
 
! Отговори
Абе преди 2 години
На времето СДС-то трябваше да запечата Работническо дело, но не им стискаше, и сега може би животът щеше да е съвсем различен.
106
6
 
8
 
! Отговори
Дедо от село преди 2 години
До джоДжо, у наше село кога си не платиш сметката в кръчмата, те извеждат от нея, и ,,здравословно,, те го напомнят да си я платиш с лихвите.Очевидно в София, не е така. Може да ядеш и пиеш особено когато кръчмата е държавна без пари и накрая да искаш да те съди соф. градски съд!Е, те т"ва не го разбирам!Иначе бай Иван Гешев /каскета/ще го определи като незаконосъобразно и може да ти прати джандари!Те, тая Валя кифлата да си измие поне един път зъбите преди да говори за право!
105
5
 
11
 
! Отговори
джо преди 2 години
Не е за коментар, но от кога неплащане на наем, даже символичен,трябва да се превръща в теоретичен спор за свобода на словото. Много ясно е посочено , че спора е с давност от шест месеца. Какво са чакали от Труд? Навярно ГЕРБ да спечели и всичко да си е постарому.
104
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
толкова е ниско нивото на комунистите от Герб-БКП2 , че чак е плашещо какви други мизерии са причинили на България.Това да изтъпанят Мадам В е най-смешния автогол, който съм виждал.
103
0
 
7
 
! Отговори
ЗАЩО ФАШИЗЪМ ,БЕ 105 преди 2 години
...КАЗВА СЕ "НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ"........СЪЩО КАТО НАШИЯ У БЪЛГАРИЯ ОТ 60-г.
102
2
 
6
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Лицето на - дс за - 1981г от списание - лада
101
10
 
21
 
! Отговори
Чери преди 2 години
Скъпа Велева, когато не си плащаш масрафа и кредиторът си го иска, това не е погазване на словото. Не намесвай свободата на словото с некоректността на един конкретен човек.И накрая, спри с този ГЕРБ и ДПС лобизъм, звучиш лековато.
100
12
 
10
 
! Отговори
Адолф преди 2 години
Това си е чист фашизъм!
99
3
 
9
 
! Отговори
ЩО, БЕ.... ХАХАХААА преди 2 години
НОРМАЛНО, Е----КАТО СВЪРШАТ ПАРИТЕ , КОМУНИЗМА ПРОПАДА.. А НЕГОВИТЕ "ПАЗИТЕЛИ ОТ ДС", СЕ ГОНЯТ И ИЗБИВАТ ВЗАИМНО....ЗА ПАРИ И ВЛАСТ..... ХАХАХААА
98
3
 
10
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 2 години
НАСТАНАХА "СЛОЖНИ ВРЕМЕНА" ----ОТ БАНДАТА НА ДС/БКП СЕ ФАНАХА ГУША--ЗА ГУША.... ЗА ВЛАСТ И ПАРИ.....ЛЮТА БИТКА ТИ КАЗВАМ..... ХАХАХААА
97
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Следващите са ТВ Атака, не са си платили водата - 3,5 кубика :)))))))))))))))))))))))))))))))
96
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителство няма да има.
95
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петьо строи две сгради в Дианабад до детска градина-може да поеме в офисната част 20 редакции...
94
4
 
16
 
! Отговори
Виктор преди 2 години
Настанаха сложни времена в държавата - вече трябва да си плащаш наема редовно...Това не се търпи!
93
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те хората по света са ни сложили етикет колко ни "струва" "свободата на словото " - 112 , ако не сме отишли съвсем на опашката ! Вие сте една БАНДА , и за вас слово е само възхвалата на тиквата !!