Настъпва краят на прехода, сменя се генерацията в политиката

Президентът да е радикален в решенията по ключови проблеми
Обновена: 7 дек 2021 15:45 | 7 дек 2021 15:45, Анисия Иванова
153
Настъпва краят на прехода, сменя се генерацията в политиката
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настъпва краят на прехода и се сменя цялата генерация в политиката. Подкрепям напълно тази теза. Краят на прехода настъпва, когато видим ясно очертана визия в България да се нормализират демократичните процеси, да се върви стъпка по стъпка към това, което се прави например в Германия. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Според него имената в бъдещия кабинет ще си останат предпоследни, докато не се подпише програмата за управление на страната. Това беше и едно от най-важните условия - първо да се постигнат всички възможни договорки за управлението на страната, за целите, които се поставят, за стъпките, които трябва да се предприемат в началото на управлението и след това да се мисли вече и за структура на Министерски съвет и за имената, каза още той.

"Важното е да се носи политическата отговорност за управлението на страната. Много важно решение, което е ново за българския политически живот, всеки, който бъде посочен за министър и бъде избран, да си избере екипа. Не, както досега се е правило, коалиционно споразумение за взаимен контрол - под министъра се слагаха заместник-министри от различните партии", припомни той.

Още по темата

Сега вече ще се знае ако една партия е поела съответното министерство, то тя ще носи цялата отговорност за управлението на този огромен ресурс, каза гостът. "Говоря за човешки ресурс, и за финансов ресурс, и за властови ресурс".

Всички политически сили, които влизат в коалиция в момента, са незаобиковими фактори, защото без нито една от тях не може да се направи трайно мнозинство, каза Киряков.

Той заяви, че очаква от президента Радев много по-радикални действия по ключовите проблеми, които той сам постави в предишния си мандат. А именно борбата с корупцията. Виждаме съпротивата от страна на прокуратурата и на главния прокурор и тя ще продължи да е такава.

Виждаме нежеланието, включително у Кирил Петков и Асен Василев, особено у Кирил Петков, да се предприемат радикални действия за промяна на този модел, каза Георги Киряков. "Имаше такива индикации по време на предизборната кампания, имаше и след изборите, но последните му изказвания са доста по-умерени в това отношение. Признава, че много трудно може да се върви към смяна на главния прокурор, без да се изпълнят тези и тези условия. Говорим за конституционно мнозинство, за мандата, който прокурорът има. Но всичко е въпрос на приоритети и желание на президента да предприеме радикални действия".

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
9
 
2
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Вероятно: Вероятно идва краят на проекта ГЕРБ. А с името на България не спекулирай.
83
12
 
1
 
! Отговори
2 пъти руснаците ви преди 2 години
върнаха свободата. След последния път(Горбачов) я обърнахте на слободия веднага. Племето е само за Военен режим и китайски модел управление. Останалите приказки са бла-бла-бла.
82
4
 
4
 
! Отговори
Вероятно преди 2 години
Вероятно идва и краят на проекта "България". Този проект се каканиже вече повече от 140г и не показва някаква жизненост или ефективност - или нещо с което да покаже, че си е заслужавало да го има.
81
2
 
6
 
! Отговори
Така ли преди 2 години
То още Костов говореше зе края на прехода.След него и Царя. После е ГЕРБ приключиха с прехода . Дано сега да е за последно с този преход.Дано накрая станем европейци ,че ми писна.Остарях да чакам това европейското у нас най-сетне да се получи. Ха дано!
80
1
 
7
 
! Отговори
ф преди 2 години
Преходът обаче скоро няма да свърши. Така им се иска на някои, но той ще продължи. По-скоро ще му сложат друго име и с това ще кажат, че е приключил. Няма да приключи преходът, защото не започна някак си естествено. Напротив, беше ни натресен. Никой не е искал нещо подобно. Или поне голяяяяяяяяяяма част от народа.
79
1
 
12
 
! Отговори
червен ДС феодализъм преди 2 години
Това докараха чудовищните кражби и рекордна корупция. България е върната с много години назад, раздават се порции...не е истина!
78
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо под статията няма надпис платена обява от ПП и Р.Р. ,всички виждаме "новата" генерация?
77
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите зад граница избраха Славчо, провали се с гръм и трясък, което е добре за БГ :))) Нито може да пее, нито може да води предаване, нито е шоумен, тоест не е забавен...... добре че беше Илия Павлов, че да се изтреля малко в медийното пространство :)))
76
2
 
13
 
! Отговори
Третото име- Стефчов преди 2 години
Много е вероятно третото име на този АОНСО-вски политолог да е Георги Киряков Стефчов, щом е убеден, че всяка путинистка партия в нашия парламент ще носи политическа отговорност за управлението си. Този човек е възд.ухар и подма..звач, а не политолог.
75
0
 
15
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
Аман от врачки ,аман от профани ,аман от невиждащи по -далеч от носовете си!
74
0
 
8
 
! Отговори
отдавна казано преди 2 години
"Българите, твоите сега възлюблени поданици, не познават що е добродетел. Те крадат от памтивека и го смятат това дори за почтен занаят. Понеже не е срамно да крадеш, прието е това да се върши на открито. Главното правило е, че не може да се краде освен много. Законите не улавят големите кражби..."
73
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е повиши цените ан почти всички стоки в страната поне с 30%. Разликата отива в неговото чекмедже.
72
7
 
4
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Време беше да се смени генерацията. Даже закъсняхме, както винаги. Важното е обаче, че се случи. И досто хора трябва да понесат отговорност. Първо тези от криминалната приватизация и унищожаването на промишлеността и селското стопанство. Подобна вандалщина нямаше в никоя бивша соц страна. Отговорните за това се знаят, нещо повече, опитват се да дават акъл по медиите. Другите са управлявалите 12 г гербаджии. Те имат да отговарят за сума неща, които тук вяма да поисвам, а и всички прекрасно занят
71
1
 
18
 
! Отговори
asd преди 2 години
Къде се сменя? Нинова, Атанасов?
70
14
 
5
 
! Отговори
Има още да се чисти преди 2 години
Във всеки, град, село и паланка се е настанила по една гербаджийска калинка, която върти далаверата и се отчита на Бойко. Докато не се изчисти всичко това нищо не е завършило. Но Гешев трябва да бъде махнат. Докато той си е на мястото осъден гербаджия няма да има.
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и Боко са зависими от ДС, не очаквайте промяна или некакъв месия в ролята на Кирчо джебчията ...... :))))
68
8
 
2
 
! Отговори
Разбирачи преди 2 години
Големи мозъци по сайтове, невероятни разбирачи. А номер 1 кой е? - Комунистически Китай! Идете да видите с ред и дисциплина какво са направили с държавата си. Без ред, дисциплина и закони се получава анархия - или онова, което у нас наричате "преход". :)
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма промяна, тези кирле мета са дошли за да усвоят парите за възстановяване и развитие. ЕС ще ги дава на стартъпи в ИТ сектора и си трябват ИТ младоци за стръв. То си е крупна далавера определени международни спекуланти да прилапат последните пари в ЕС и те са същите стари световно известни спекуланти. Нашите са им палашчетата. То ще хвърчат трохи от трапезата и за по- дребни рибки.
66
8
 
1
 
! Отговори
Късно е чадо преди 2 години
До бай Ламби: Глупости ръсиш по гербаджийските опорни точки. Късно е, чадо. Три мандата на Бойко лъгахте и крадохте, и вече няма кой да ви търпи.
65
1
 
11
 
! Отговори
a преди 2 години
Единствената промяна, която съзрях аз е че народът станал още по-кух (мислех си, че бяхме ударили дъното преди това) за да гласува за тези, знаейки, че ще върнат комунистите на власт.