Настъпва краят на прехода, сменя се генерацията в политиката

Президентът да е радикален в решенията по ключови проблеми
Обновена: 7 дек 2021 15:45 | 7 дек 2021 15:45, Анисия Иванова
153
Настъпва краят на прехода, сменя се генерацията в политиката
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настъпва краят на прехода и се сменя цялата генерация в политиката. Подкрепям напълно тази теза. Краят на прехода настъпва, когато видим ясно очертана визия в България да се нормализират демократичните процеси, да се върви стъпка по стъпка към това, което се прави например в Германия. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Според него имената в бъдещия кабинет ще си останат предпоследни, докато не се подпише програмата за управление на страната. Това беше и едно от най-важните условия - първо да се постигнат всички възможни договорки за управлението на страната, за целите, които се поставят, за стъпките, които трябва да се предприемат в началото на управлението и след това да се мисли вече и за структура на Министерски съвет и за имената, каза още той.

"Важното е да се носи политическата отговорност за управлението на страната. Много важно решение, което е ново за българския политически живот, всеки, който бъде посочен за министър и бъде избран, да си избере екипа. Не, както досега се е правило, коалиционно споразумение за взаимен контрол - под министъра се слагаха заместник-министри от различните партии", припомни той.

Още по темата

Сега вече ще се знае ако една партия е поела съответното министерство, то тя ще носи цялата отговорност за управлението на този огромен ресурс, каза гостът. "Говоря за човешки ресурс, и за финансов ресурс, и за властови ресурс".

Всички политически сили, които влизат в коалиция в момента, са незаобиковими фактори, защото без нито една от тях не може да се направи трайно мнозинство, каза Киряков.

Той заяви, че очаква от президента Радев много по-радикални действия по ключовите проблеми, които той сам постави в предишния си мандат. А именно борбата с корупцията. Виждаме съпротивата от страна на прокуратурата и на главния прокурор и тя ще продължи да е такава.

Виждаме нежеланието, включително у Кирил Петков и Асен Василев, особено у Кирил Петков, да се предприемат радикални действия за промяна на този модел, каза Георги Киряков. "Имаше такива индикации по време на предизборната кампания, имаше и след изборите, но последните му изказвания са доста по-умерени в това отношение. Признава, че много трудно може да се върви към смяна на главния прокурор, без да се изпълнят тези и тези условия. Говорим за конституционно мнозинство, за мандата, който прокурорът има. Но всичко е въпрос на приоритети и желание на президента да предприеме радикални действия".

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
10
 
! Отговори
тодор преди 2 години
До Всичко си има край Народ МЪРЩА -Славейков !!!!!
103
3
 
11
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Края на прехода е като "края на света" - чакаме го всеки момент, но никога не настъпва....за съжаление ))
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като преходихме, къде стигнахме?
101
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гадовете искат социализъм и вечна дружба с Русия, но искат също да карат мерцедеси и да имат скъпи имоти и командировки на запад. А народа- е оня професора го каза 80% еди какви си.
100
3
 
14
 
! Отговори
За съжаление преди 2 години
не прехода в България свърши, а социализма победи в световен мащаб - безбожие, хомосексуализъм и ковид-репресии - ето това е социализъм в действие. Ако преди бягахме от соца през берлинската стена, сега просто няма къде да се скрием от него.
99
4
 
12
 
! Отговори
отлагаме промяната преди 2 години
Не сменяите министъра на МВР-то он яко пие значи е убаф чиляк.
98
2
 
7
 
! Отговори
бай Хуz преди 2 години
Киряков не е политолог, а фантаст или по-скоро разказвач на детски приказки.Хаха има ли някой да му вярва?
97
2
 
22
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Нинова министър....*** новата генерация.....ха ха ха. Ей това е изказването на века.
96
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма го вече Труд онлайн - доволни ли сте от такъв преход ?!
95
1
 
26
 
! Отговори
Малко се е объркал преди 2 години
Какъв край на прехода с политици като Нинова, Манолова, Радев, Рашков, Минеков, Генчев, Р. Овч., това ли е смяната на генерации в политиката ?!
94
0
 
8
 
! Отговори
Краят преди 2 години
Всичко си има край, да , дори и епохата на човечеството !
93
2
 
13
 
! Отговори
Преходът преди 2 години
Уволнете Гл. Прокурор, шефът на Кпконпи.Свалете обвиненията. Опростете дълговете на Черепа, мустакатия Банкер, Банев, Баневица, Миню, Арабаджията, Митьо Зъркелите, Бенчо Бенчев с Бентлито. Тези добре облечени "бизнезмени" и "бизнесдами" ЩЕ налеят заделените от тях 10-12 милиарда лева в икономиката и България ЩЕ цъфне и ще върже. ЩЕ Вервай народе.
92
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махането на прокурора не е трудно, а е незаобиколимо. Ако не бъде махнат, си отива Кирил Петков и правителството му.
91
0
 
19
 
! Отговори
Васко преди 2 години
Сменят се трънки с глогинки!
90
1
 
12
 
! Отговори
преживял преди 2 години
Прехода започна смъртоностно още през 1944 год и продължава до днес младите да не си въобразяват че ще дойде нещо по добро само Те ще се променят и нагадят
89
1
 
17
 
! Отговори
Ще преди 2 години
Краят на прехода ще дойде , когато Радев уволни 27-те ченгета от ДС , които с в неговия щаб и още 40 други ченгета от бившето ДС , които се водят на щат в президентството.Ще стане преходът след началото на лустрацията , която не е започнала.Ще има преход, когато Корни, Р. Овч., Масларката, Гечев и други създатели на Виденовата зима се самоуволнят и повече не се докопват до властта
88
12
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
е най-лошото в историята на България.Много трудно ще ги разградим.
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Д-р ИсняТи ако си мислиш, че на Запад са добър материал, значи си на дрога :))) При нас има много инререси от всекакви страни, това пречи на развитието ни определено :))) Нашата територия е много важна, не е да сме некакви посред нищото, има големи интереси, винаги требва да сме нащрек :)))
86
14
 
1
 
! Отговори
Всичко си има край преди 2 години
Много се задържа гербаджийската дружинка на Бойко, много крадоха, обезвериха много хора. Но всичко си има край. Останат ли трайно извън властта и далавераджиите ще се разбягат от потъващият кораб.
85
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
ох неуки ми народе, иде тотале преврат. ДНЕС сме октомври 1944 г. Честито, особено на тези които ще пазаруват фирми и бизнеси ....