САЩ санкционира трима българи в най-голямата антикорупционна акция досега

Те са държавни служители
7 дек 2021 19:56, Нели Христова
53
САЩ санкционира трима българи в най-голямата антикорупционна акция досега
Снимка: Pixabay

На 2 юни 2021 г. Съединените щати осъществиха най-голямата досега антикорупционна акция, като санкционираха три български лица и техните мрежи, обхващащи 64 субекта, заради участието им в широка корупция в България. Това е записано в стратегията на САЩ за противодействие на корупцията, предаде БГНЕС.

Санкциите на Министерството на финансите бяха допълнени от действия, предприети от държавата за публично посочване на две от лицата и на трима други български държавни служители, съгласно раздел 7031(c), заради участието им в значителна корупция. Това координирано междуведомствено действие демонстрира ангажимента на Съединените щати да държат отговорни замесени в корупция лица и да налагат осезаеми и значителни последици за онези, които участват в корупция, докато страната работи за защита на световната финансова система от злоупотреби, се казва в стратегията в частта й за България.

Когато държавни служители злоупотребяват с публична власт за лична изгода, те правят нещо повече от просто незаконно присвояване на богатство. Корупцията лишава гражданите от равен достъп до жизненоважни услуги, отнемайки им правото на качествено здравеопазване, обществена безопасност и образование. Това влошава бизнес средата, подкопава икономическите възможности и изостря неравенството. Често допринася за нарушения и злоупотреби с правата на човека и може да стимулира миграцията. Като основна заплаха за върховенството на закона корупцията изпразва от съдържание институциите, подкопава общественото доверие и подхранва масовия цинизъм към ефективното и отговорно управление.

Освен това последиците от корупцията често се отразяват далеч отвъд непосредствената среда, в която се извършват деянията. В днешния глобализиран свят корумпираните актьори подкупват отвъд границите, впрягат международната финансова система, за да укрият незаконни богатства в чужбина и злоупотребяват с демократични институции за постигане на антидемократични цели. Нови изследвания и важни журналистически материали документират степента, в която правните и регулаторните недостатъци в развитите страни предлагат на корумпираните лица средства за офшорно прехвърляне и изпиране на незаконно богатство.

Тази динамика, от своя страна, укрепва ръката на онези автократичните лидери, чието управление се основава на способността да кооптират и възнаграждават елитите.

На 3 юни 2021 г. президентът Джо Байдън установи борбата срещу корупцията като основен интерес за националната сигурност на Съединените щати. Както пише в Меморандума за изследване на националната сигурност-1 (NSSM-1), „корупцията заплашва националната сигурност на Съединените щати, икономическата справедливост, глобалните усилия за борба с бедността и развитието, както и самата демокрация....Чрез ефективно предотвратяване и противодействие на корупцията и демонстриране на предимствата на прозрачното и отговорно управление, ние можем да осигурим критично предимство за Съединените щати и други демокрации“, пише в документа.

Съгласно NSSM-1, федералните служби и агенции организираха междуведомствен преглед, за да направят равносметка на съществуващите усилия на правителството на САЩ за борба с корупцията и да идентифицират и потърсят коригиране на постоянните пропуски в борбата с корупцията. Успоредно с това те засилиха усилията си за предотвратяване и борба с корупцията в САЩ и в чужбина, увеличиха прозрачността на финансовите системи на Съединените щати и международните финансови системи и затрудняват възможността корумпираните участници да защитят дейността си.

Тази първа стратегия на Съединените щати за борба с корупцията се основава на констатациите от прегледа и излага цялостния подход за това как Съединените щати ще работят на вътрешно и международно ниво, с правителствени и неправителствени партньори, за предотвратяване, ограничаване и реагиране на корупцията и свързани престъпления. Стратегията поставя специален акцент върху транснационалните измерения на предизвикателствата, породени от корупцията, включително чрез признаване на начините, по които корумпирани участници са използвали финансовата система на САЩ и други системи, основани на върховенството на закона, за да изпират своите неправомерни печалби.

С цел ограничаване на корупцията и нейните пагубни последици, правителството на САЩ ще фокусира усилията си върху пет взаимно подсилващи се стълба на работа:

- Модернизиране, координиране и осигуряване на ресурси на усилията на правителството на САЩ за борба с корупцията;

- Ограничаване на незаконното финансиране;

- Подвеждане под отговорност от корумпирани лица;

- Запазване и укрепване на многостранната антикорупционна архитектура;

- Подобряване на дипломатическата ангажираност и използване на ресурси на чуждестранна помощ за постигане на целите на политиката.

Като полага конкретни усилия за постигане на стратегическите цели по всеки от тези стълбове и като интегрира усилията за борба с корупцията в съответните процеси на изработване на политики, Съединените щати възнамеряват да играят водеща роля в насърчаването на просперитета и сигурността на американския народ и на хората по света, се казва в стратегията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
17
 
! Отговори
ББ преди 2 години
кога ще осветлите и осъдите борисов г-н Байдън,до кога осъден по Закона Магнитски ще може да е депутат...до кога двойни стандарти г-н Байдън,до кога децата на САЩ ще жертват животите си за слабата ви и беззъба политика???...света ни не е от вчера!кого лъжете?дела...дела...никой не ви вярва....губите подкрепа...бях доброволец в Армията на САЩ...политиците сте...деца на дявола...няма да ви следваме,Бог ни е дал животите!
38
6
 
5
 
! Отговори
ИМАШ 19 ИМОТА... преди 2 години
КОРУМПИРАН ЛИ СИ..??.......
37
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом са държавни служители, значи са от шайката на Фигуранта... Изобщо не съм изненадан. Единият със сигурност е Дамаджан ЧашкоФ.
36
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Свобода на словото В щатите ги знаят, а в БГ са скрити ------ спонсори на Радев са, някакси е кофти да ги кажат.
35
4
 
15
 
! Отговори
Няма от ГЕРБ ! преди 2 години
Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков са тримата санкционирани и техни 64 фирми !
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И после що Бг била на последно място в света по свобода на словото. Че то медиите в Китай и Северна Корея са по свободни и обективни вееее!!!
33
9
 
5
 
! Отговори
Пипи преди 2 години
Т.ъ.п.и. кравари.
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една безкрайна статия а имена ЙОК. Типично по номенклатурно му в стил БКП-Бойко Борисов. Целта е да отразят новината за пред американците но да държат на тъмно *** племе бугарско. Каква ПРЕЛЕСТ само.
31
10
 
7
 
! Отговори
За непознали ! преди 2 години
Не са Гербавите крадци както си мисли няко по-надолу а това са Божков- шефа на фигуранта Радев и Пеевски !
30
9
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен24 Спомням си добре, че имаше наистина такива случаи, когато собствеността минаваше в ръцете на работещите, но не можеш да ме убедиш, че това е била единствената им опция на тези Ран и Ъп - възможно е да е била 5та или 10та възможност..А мафията беше също включена сигурно в този план, защото беше продукт на БСП!Както и тези "групировки"...Или Ран и Ъп са си сложили всички тези идиотизми в плана или БСП сама си ги е измислила, което ми се струва напълно нереално-БСП няма толкова мозък
29
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 години
IN GOD WE TRUST!
28
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не видях български имена в статията. Всъщност само Байдън е споменат!
27
5
 
12
 
! Отговори
САЩ преди 2 години
Бля...бля...бля...
26
12
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Свобода на словотоИстината е, че тези трима са натопени от БСП в САЩ - БСП показа своята антидържавна дейност по време на протестите им с активността им в очерняне на държавата пред ЕС! Няма никакво съмнение, че "американските ни приятели", т.е. задкулисието ни са задействали тази процедура в САЩ по данни от БСП! Данни, които изобщо не са обективни и по тази причина сигурно ние не знаем нищо! Американците създадоха у нас корупция и сега отчитат великите си международни заслуги в борбата с нея
25
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова дълга и скучна статия, а няма написано най- интересното - КОИ СА?
24
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана Вие добре ли сте гербавите се борели с корупцията по-смешен виц не бях чел скоро.
23
17
 
19
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен15 Смешно е да не се признават успехите на Герб в борбата им с корупцията! Но разбира се, след като държавата в лицето на БСП създаде корупцията на държавно ниво с прехода към пазарна икономика, борбата с нея ще е много дълга! Преференции за бизнеса с неплащане на данъци, осигуровки+натапяне страната в дълбокото на пазарната икономика+създаване на сива икономика=чудовищна корупция, планирана за векове от задкулисието, а Бойко я пресече в голяма степен!
22
2
 
24
 
! Отговори
Свобода на словото преди 2 години
...."санкционираха три български лица и техните мрежи, обхващащи 64 субекта".. В щатите ги знаят, а в БГ са скрити т.е. един вид съвремена партизанщина.
21
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Е, и? Да не би да са санкционирани мен, че да ме интересува?
20
15
 
12
 
! Отговори
Факт преди 2 години
"кариерата" на жaлкия фигурант приключи!!!