ВиК операторите: Цената на водата може да скочи с 30%

Ситуацията в сектора била тежка, много ВиК дружества били пред фалит
8 дек 2021 14:33, Елка Василева
135
ВиК операторите: Цената на водата може да скочи с 30%
Снимка: архив, БГНЕС

"Общо за страната цената на водата може да скочи с 30%, ако се вземат предвид всички инфлационни процеси от последните години", заяви председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

"Голяма част от дружествата са изправени пред фалит. Всичко това се случи, защото цените на електричеството се задържаха изключително високи, а това е енергоемък бизнес и голям разход. В някои дружества разходите за електроенергия са 40% от всички разходи", коментира Престойски.

По думите му най-застрашени са ВиК операторите в Североизточна България и "има дружества, които са предупредени, че ще им бъде прекъснато електрозахранването".

Над 12 млн. са просрочените задължения за ток и продължават да растат, отбеляза Престойски.

ВиК операторите "не са перфектни, но нямат отношение към създалата се ситуация", смята Престойски, който отбеляза, че заложената цена на тока при формирането на стойността на водата е 82 лева на мегават, а в момента достига до 400 за мегават.

Според него е трябвало да има реакция на КЕВР още през юни, когато те са сезирали енергийния регулатор. По закон водата трябва да е на социално поносими цени, което е определено като не повече от 2,5% от средномесечния доход на домакинство. ВиК дружествата искат същото – "социално поносими цени".

В отговор на въпроса на КЕВР "Защо държавният ВиК холдинг не е направил нищо за покупка на ток на едро и при по-добри условия за дружествата си?", Престойски каза, че в момента може да се купува ток само от борсата, а там цените са високи.

"Българският ВиК холдинг не може да спаси ВиК дружествата, защото половината не са под неговата шапка, а и той бил създаден, за да се модернизира инфраструктурата", каза Престойски.

Според него качеството на услугата и водата не е по-лошо от това в Европа, а големите загуби по мрежата са, защото „години наред КЕВР даваше цена на водата, която само осигурява съществуването на дадено ВиК, но не му дава възможност да инвестира и развива мрежата“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давайте, можете и повече да увеличат всичко. Българите търпят, никой не протестира. Всички са доволни диви и щастливи.
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До arsenalfc 89Спри се малко ***, никой не иска да е роб на некой :))) Българите сме много криви като характер, обаче осъзнаваме какво значи да си свободен, мисля. че и вие българските турци го осъзнавате това нещо :)
96
0
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Аз пък предлагам водата да стане безплатна като в Норвегия. Защо да плащаме вода, след като тя пада от небето? Ако ще плащаме нещо за транспорта на водата до дома ни, тогава искам първо служителите на ВИК да минат на минимални заплати за да съм сигурен, че не ни лъжат със сметките.
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВиК какво разбира под последните години? С тея 30%, от кога меря инфлацията? 2004-а?
94
0
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
А да си ходите и от вашите заплати да компенсираме разликите? Ще останат само работниците, а разни мениджъри и директори - АУТ!
93
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами иде четворна коалиция.Требе да има пари за всички.От нас баницата,от тях яденето.
92
1
 
17
 
! Отговори
,,, преди 2 години
Да скача! Продължаваме Промяната!
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Найс, поемаме го и това скоро на автмоивка за 50 лв.
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам как вървят нещата може да има нов 10 януари 1997 год.
89
7
 
8
 
! Отговори
баровец преди 2 години
Цената на водата трябва да е поне 20 лв. за кубик, да се видим кои сме хората с парите ! Не и като сега *** и Пульо да се къпят, перат, че и да пият вода от чешмата...
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига вече!!!!!!
87
5
 
17
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Ще питате за премиера с джипката вие ама след дъжд качулка. До края на зимата ще се изцъклите като Кокорчо от глад и мизерия!
86
7
 
1
 
! Отговори
може,може преди 2 години
ама няма да поскъпне,това важи и за тока и за всичко останало,за българите всичко е безплатно,не познавам някой да плаща ток и вода,крадат със задните си части,освен това кой управник би посмял да накара тоя мързелив и крадлив народ да плаща сметки и да работи,не се е родил такъв,накратко нищо няма да поскъпне,българите винаги излизат сухи от водата,нали са богопомазани
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па да фалират.Мутрите като фалираха Балканкар и ни оставиха 10 000 човека на улицата некой плака ли за нас.
84
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи протестите от миналата година са за това, да ви се надуят цените и сметките на всичко. Сега няма протести, значи сте доволни от това.
83
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много здраве от Кокорчо.
82
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радвайте се на Радев, МинеТов, канадеца и Кокорчо. Те ще ви видят сметката, злобни български дребни душици. Заслужавате си!
81
5
 
3
 
! Отговори
България сега преди 2 години
Защо в град Бобов дол полицията и Ромите бият и се гаврят с Българите бе Борисов, Гешев !?
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко е.Всичко трябва да скочи поне 10 пъти.Това заслужава тоя *** народ,който през последните 30 години забрави,че има мозък в главата си,с който се мисли.Докато слушате и вярвате какво ви говорят продажните *** и"видните експерти"по всичко това ще е положението.Сега пак ви изпързаляха с двамата харвардски измамника под чехъла на американското посолство.За 30 години американски контрол това е положението в страната и линията ще е все същата.Яко надолу.
79
2
 
8
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 години
Под турско робство бяхме по-добре!