Приоритет за 70% са отношенията София - Скопие, а не членството на РСМ в ЕС

На обратното мнение са едва 7,5%
123
Приоритет за 70% са отношенията София - Скопие, а не членството на РСМ в ЕС
Снимка: БГНЕС

Над 70% от българите смятат за приоритет уреждането на отношенията на Скопие със София, а не пътя на Скопиe към Европейския съюз. Колебанието в това отношение е спаднало в рамките на година и структурата на мненията показва почти автоматична картина. Най-младите и различните малцинствени групи са малко по-дистанцирани от темата.   Това сочат данните от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.  Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 25 ноември и 3 декември сред 803 пълнолетни българи.
 
71,1% от българите приемат, че най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз. На обратното мнение са 7,5%. Останалите 21,4% се колебаят.
 
Малко по-склонни да пренебрегнат проблемите в отношенията ни със Северна Македония изглеждат представителите на най-младата възрастова група и хората с по-ниско образование. Но и при тях делът на подкрепящите опцията Северна Македония да стане член на ЕС, независимо от проблемите отношения с България, не надвишава една десета. Най-твърди в позицията, че най-важно е да бъдат уредени отношенията между двете страни, а не толкова дали Северна Македония ще се присъедини към ЕС са висшистите, възрастовите групи над 45 години и жителите на столицата. Най-голям е делът на колебаещите се отново при по-младите респонденти, хората с основно или по-ниско образование, както и респондентите, определящите се като турци и роми. За сравнение: в столицата – където са концентрирани групи с по-високи доходи и образование, в по-активните икономически възрасти – онези, които дават приоритет на членството на Северна Македония в ЕС са само 2%, а на обратното становище са близо 80%.
 
Сред електоратите на партиите на практика има единодушие – над 80% от привържениците на ПП, на ГЕРБ са на мнение, че уреждането на отношенията е приоритет, а пътят на Скопие към ЕС идва след това. Малко по-големи са дяловете на колебание при ДПС, но и там най-сериозното натрупване е в опцията „уреждането на отношенията е най-важно“. Любопитно е, че малко по-осезаем дял колебание в сравнение с общата картина има и при привържениците на БСП.
 
Съпоставката с ноември миналата година – когато този въпрос отново бе зададен – показва, че е спаднал делът на колебаещите се. Година по-рано на същия въпрос 5,8% отговарят, че е най-важно Северна Македония да стане член на ЕС, дори и отношенията ѝ с България да не са съвсем уредени, а 57,9% смятат, че уреждането на отношенията между двете държави е от първостепенно значение. Повече от една трета от запитаните (36,3%) обаче се колебаят между двете опции. Сега делът на колебаещите се е много по-нисък. Очевидно, структурата на мненията на обществото може би кристализира.
 
Преди година отново най-голям беше делът на колебаещите се сред респондентите с по-ниско образование и най-младите – до около 60% от всички запитани от тях през 2020 г. не могат да преценят коя от двете опции да изберат.
 
През лятото на 2021 г. „Галъп интернешънъл болкан“ провери общественото отношение по още един пряко свързан с темата индикатор – наложеното от страна ни практическо вето за присъединяването на Северна Македония към ЕС. 70% от запитаните в експресен телефонен сондаж през юни отговарят, че в спора със западната ни съседка най-добре е България да не вдига ветото, 19,3% смятат обратното, а една десета изразяват колебание.


Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 25 ноември и 3 декември, сред 803 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пуснем ли РСМ в ЕС..." - кои сте вие, че да пускате или да спирате. Ако правите проблеми за Македония САЩ и Брюксел така ще ви изпържат, че дълго ще го помните.
25
3
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен Не бъди толкова сигурен. 1919 г. След Ньойския диктат Турците вдигат въстание и очакват и БГ народа да се вдигне. Даже се сформира българо-турско правителство в Източна Тракия. БГ се снишава и вместо да се изправи както турците започваме с гражданската война и така чак до 1925 г. Турците си решават проблема с оръжие в рака а ние потъваме и отказваме да станем регионална сила самоизтребвайки се повече от 6 години.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я, па ЯВиж ся турче, българина е дявол, не се заблуждавай, че е слаб :))) Ние като народ не мразим никой, щото сме ги били всичките си съседи, те ни мразят :)))
23
0
 
3
 
! Отговори
Мустафа преди 2 години
Мустафа прави правителство в София.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 - ако мислиш, че на запад няма корупция си мно-о-о-о-ого наивен!
21
5
 
3
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Ти да видиш , защо ги спъваме !? Ами защото ако влезнат в ЕС , ще покажат че са пред нас в доста отношения , а последните места в ЕС ще си ги браним като само НАШЕ !
20
1
 
7
 
! Отговори
F-16 Block-70V преди 2 години
Какво става с визите за САЩ?
19
2
 
16
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Пуснем ли РСМ в ЕС, без да сме изчистили всички проблеми ще доведе до изопачаване на истината за Българската история , признаване на македонско малцинство и куп още проблеми !!!___Отделно и мъките за Българите в РСМ ще продължат !!!
18
3
 
10
 
! Отговори
Факти преди 2 години
20 години американско васалство - 2 милиона умрели, два милиона мият улиците и слугуват на запат, бедни като африканска държава, първи по смърност в света.
17
1
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен Нищо и никого не са питали. Измислят си според поръчката. Винаги така правят. Дори и за изборите. Каквато и информация да получат я насосват както е изгодно на поръчителя. Социологическите агенции в по голямата си част действат като манипулатори на общественото мнение. Истината не ги интересува, парата е важна.
16
4
 
5
 
! Отговори
Киро црвула преди 2 години
А аз съм те да влязат . Ние да излезем. Заради ЕС и пазарните им и политически врътки нямаме евтин газ ,евтин ток скъпа храна и беднотия , скапано здравеопазване и образование. И дългове.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я, па ЯЯвно не познаваш българската история ......:))) Ние може да клякаме за всичко, обаче стане ли въпрос за суверинитета ни, ставаме различни хора, нема прошка тогава :)))
14
5
 
5
 
! Отговори
Луди хора ! преди 2 години
Аве какво ме интересува РСМ , след като ние сме цъфналЕ и вРъзале ???Защо гледаме в канчето на другите , нашТО е много по-мръсно , да не кажа че е и пробито , ръждясало ..
13
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антимакедонската истерия на русофилската диаспора вреди на България, тика Македония в ръцете на Сърбия и обслужва интересите на Кремъл.
12
6
 
12
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Вчера ЕС са си казали болката на четири очи с нашите представители. Пари ще получите когато клекнете за РСМ и подпишете ИК. Но само Мика Зайкова го каза, харвардите и Радевистите мълчат като ... Започнали са леко-по леко да обработват общественото мнение. Наели са израелски и западни фирми да обработват хората. Майната и на СРМ и ИК, 12 млрд. са си 12 млрд. и може да са последни. Честита баня българи, каквото сами си направим и господ не е в състояние да ни направи.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баща на македонската нация е Комитерна.
10
2
 
19
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Каква е тази анкета - какъв приоритет може да е на българите членството на която и да било държава където и да е. Ако искат РСМ на луната да ходят, и зад нея. Интересува ме като българин да не мачкат хорат с българско самосъзнание там, да не пренаписват надгробни плочи, да не горят и знамена и да не ми говорят за македонско малцинство и език. Отворете случаен македонски вестник и вижте какво сe сипе към България ежедневно
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние направихме много компромиси за да влезем в ЕС, да не очакват от РСМ, че ще им се размине лесно......:))) Ако мразиш най-близката по народност държава, особено доказано крив народ като българския, значи немаш място в европейското семейство, да се сърдят на себе си макетата :)))
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
питахме 100 човека, от тях на 70 платихме какво да кажат
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво мислят македонците по този въпрос.

Спонсорирани публикации