Приоритет за 70% са отношенията София - Скопие, а не членството на РСМ в ЕС

На обратното мнение са едва 7,5%
123
Приоритет за 70% са отношенията София - Скопие, а не членството на РСМ в ЕС
Снимка: БГНЕС

Над 70% от българите смятат за приоритет уреждането на отношенията на Скопие със София, а не пътя на Скопиe към Европейския съюз. Колебанието в това отношение е спаднало в рамките на година и структурата на мненията показва почти автоматична картина. Най-младите и различните малцинствени групи са малко по-дистанцирани от темата.   Това сочат данните от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.  Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 25 ноември и 3 декември сред 803 пълнолетни българи.
 
71,1% от българите приемат, че най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз. На обратното мнение са 7,5%. Останалите 21,4% се колебаят.
 
Малко по-склонни да пренебрегнат проблемите в отношенията ни със Северна Македония изглеждат представителите на най-младата възрастова група и хората с по-ниско образование. Но и при тях делът на подкрепящите опцията Северна Македония да стане член на ЕС, независимо от проблемите отношения с България, не надвишава една десета. Най-твърди в позицията, че най-важно е да бъдат уредени отношенията между двете страни, а не толкова дали Северна Македония ще се присъедини към ЕС са висшистите, възрастовите групи над 45 години и жителите на столицата. Най-голям е делът на колебаещите се отново при по-младите респонденти, хората с основно или по-ниско образование, както и респондентите, определящите се като турци и роми. За сравнение: в столицата – където са концентрирани групи с по-високи доходи и образование, в по-активните икономически възрасти – онези, които дават приоритет на членството на Северна Македония в ЕС са само 2%, а на обратното становище са близо 80%.
 
Сред електоратите на партиите на практика има единодушие – над 80% от привържениците на ПП, на ГЕРБ са на мнение, че уреждането на отношенията е приоритет, а пътят на Скопие към ЕС идва след това. Малко по-големи са дяловете на колебание при ДПС, но и там най-сериозното натрупване е в опцията „уреждането на отношенията е най-важно“. Любопитно е, че малко по-осезаем дял колебание в сравнение с общата картина има и при привържениците на БСП.
 
Съпоставката с ноември миналата година – когато този въпрос отново бе зададен – показва, че е спаднал делът на колебаещите се. Година по-рано на същия въпрос 5,8% отговарят, че е най-важно Северна Македония да стане член на ЕС, дори и отношенията ѝ с България да не са съвсем уредени, а 57,9% смятат, че уреждането на отношенията между двете държави е от първостепенно значение. Повече от една трета от запитаните (36,3%) обаче се колебаят между двете опции. Сега делът на колебаещите се е много по-нисък. Очевидно, структурата на мненията на обществото може би кристализира.
 
Преди година отново най-голям беше делът на колебаещите се сред респондентите с по-ниско образование и най-младите – до около 60% от всички запитани от тях през 2020 г. не могат да преценят коя от двете опции да изберат.
 
През лятото на 2021 г. „Галъп интернешънъл болкан“ провери общественото отношение по още един пряко свързан с темата индикатор – наложеното от страна ни практическо вето за присъединяването на Северна Македония към ЕС. 70% от запитаните в експресен телефонен сондаж през юни отговарят, че в спора със западната ни съседка най-добре е България да не вдига ветото, 19,3% смятат обратното, а една десета изразяват колебание.


Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 25 ноември и 3 декември, сред 803 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много труден проблем е с Македония,. Има и 5 договори Ньойския Букрещкия, Лондонския, Парижкия и Берлинския които я откъсват от България и засега единственото решение е било война, а не по мирен път.
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 35 Я, па яМного си зле с историята!Имаме спечелени 2 две войни, срещу сърбите 1885г и срещу Осм. Империя през1912г. Турция превзема за 2 седмици изт. Тракия защото няма срещу кого да се бие.И Сърбия и Гърция не ни нападат, а Ние тях нападнахме, макар, че и те щяха да ни нападнат, ако преговорите с руският император не удовлетворят сърбите.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спасихме ги от сърбите макетата, понеже се страхуват от нас сърбетата :)) Те за благодарност взеха да плюят по нас :)))
43
3
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Единствена спечелена война от БГ е Сръбско-Българската и то под условие. Това е една победа но без никакъв резултат за България. Нашите политици приписват успеха на съединението на тази война, но това не е вярно. Съединението е било решено с тежката дума на Великобритания. За тези който не знаят фактите само да кажа. Турция подписва и изпраща в помощ на обединена България 2 дивизии които стоят на гарата в Пловдив и Свиленград и чакат заповед да се включат на наша страна ако нещата се объркат.
42
1
 
6
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Тжтално не ни дреме за Скопие. Нищо приоритетно няма.
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за изследване ?!? Така или иначе, на 100 % от българите трябва да е ясно, че РСР ще влезе в ЕС, със или без уреждане на каквото и да било. И за това няма да питат нито Радев, нито Янев, нито Кирчо или Кокорчо, нито който и да било. Това е решение на САЩ (в частност на ДП на САЩ). А на тях им трябва още една държава от ЕС, за да разширят гео-политическото си влияние в Европа, и в частност военно - промишлените си цели спрямо остта Украйна-Русия.
40
1
 
11
 
! Отговори
щази преди 2 години
До Българин Ей Агнешка майко, ти кога се върна от Сърбия, та знаеш колко са бедни?Да пуснем макетата, означава да им се огъзим и за историята и за езика и за омразата, която насаждат у хората, живеещи там. Ти вероятно си от тия цветните и обичаш да те дупят на ляво и на дясно, но за щастие все още Вашата "партия", не е оторизирана да взима такива решения!ААААмбреаж недоооклатен!
39
1
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Последния ми коментар не беше към 32. Явно *** трие коментари и става разместване в номерата и като не си способен да си измислиш елементарен ник, става мазало.
38
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При всички положения установяването на добросъседски отношения е задължително. Това обаче трябва да върви паралелно с приемането на Македония в ЕС. И двете неща са еднакво важни!!! Висшист, над 50 годишен, от София
37
1
 
12
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До до редакцията 28 - много просто! Това е знаме на Японския Имперски флот от Втората Световна война, пленено от смелите македонски моряци в Битката при Гуадалканал!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен FAZко на теб ти застрашат турското достойнство, дали нема да отвърнеш с агресия ? :)) Много е тънка границата, между това да бъдеш ЧОВЕК или да не бъдеш такъв, замисли се над това нещо :)))
35
2
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Анонимник 32. Я кажи ти на колко години си. Знаеш ли, че нямаме спечелена война срещу нито един враг. Ако бяхме спечелили поне една война нямаше да загубим 2/3 от територията и населението си. Да стигаме до Цариград и какво? Съюзниците ни рапердушинват в гръб и турците за две седмици си връщат Одрин. Как точно сме ги били. Това младежо е единствената война между БГ и Турция. Следващата БГ и Турция са съюзници и воюват заедно рамо до рамо. Образовай се преди да даваш мнение.
34
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
По добре да пуснем Македония отколкото да паднем в лапите на Кремъл и да живеем бедно като сърбите.
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
FAZ: Европа смята българските искания към Северна Македония за абсурдни. България е на път да има ново правителство, а в Брюксел се надяват, че тя ще вдигне ветото върху началото на преговорите на Европейския съюз със Северна Македония, пише авторитетният "Франкруфтер алгемайне цайтунг" (ФАЦ).
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко което излиза от герб е вредно за България.
31
4
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен Турчин е дядо ти. Похвално е, че имаш такава вяра в българския народ. Явно си доста млад. Ще поживееш и ще видиш, че по *** народ от нас няма. Българин съм и не ми е лесно да го призная но си е истина. За 70 г. ни цакат едни и същи хора с едни и същи номера и накрая пак тях си ги избираме и техните деца и креатури. И това ако не е *** народ не знам ко е.
30
2
 
7
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 13 - Македония е в сръбски ръце от 60 и кусур години. А Сърбия де факто е Кремъл на Балканите. Така че, нищо не казваш.
29
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ НЕ МОЖЕ ДА РЕШАВА СЪДБАТА НА СЪСЕДНА ДЪРЖАВА.
28
1
 
9
 
! Отговори
до редакцията преди 2 години
Бихте ли ни разяснили какво е това знаме на снимката.
27
1
 
12
 
! Отговори
македонски албанец преди 2 години
Като си хортуват тайно до казана за ракията е начисто български . Обаче пред камера или обществени места на македонски. Това е положението.

Спонсорирани публикации