Приоритет за 70% са отношенията София - Скопие, а не членството на РСМ в ЕС

На обратното мнение са едва 7,5%
123
Приоритет за 70% са отношенията София - Скопие, а не членството на РСМ в ЕС
Снимка: БГНЕС

Над 70% от българите смятат за приоритет уреждането на отношенията на Скопие със София, а не пътя на Скопиe към Европейския съюз. Колебанието в това отношение е спаднало в рамките на година и структурата на мненията показва почти автоматична картина. Най-младите и различните малцинствени групи са малко по-дистанцирани от темата.   Това сочат данните от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.  Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 25 ноември и 3 декември сред 803 пълнолетни българи.
 
71,1% от българите приемат, че най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз. На обратното мнение са 7,5%. Останалите 21,4% се колебаят.
 
Малко по-склонни да пренебрегнат проблемите в отношенията ни със Северна Македония изглеждат представителите на най-младата възрастова група и хората с по-ниско образование. Но и при тях делът на подкрепящите опцията Северна Македония да стане член на ЕС, независимо от проблемите отношения с България, не надвишава една десета. Най-твърди в позицията, че най-важно е да бъдат уредени отношенията между двете страни, а не толкова дали Северна Македония ще се присъедини към ЕС са висшистите, възрастовите групи над 45 години и жителите на столицата. Най-голям е делът на колебаещите се отново при по-младите респонденти, хората с основно или по-ниско образование, както и респондентите, определящите се като турци и роми. За сравнение: в столицата – където са концентрирани групи с по-високи доходи и образование, в по-активните икономически възрасти – онези, които дават приоритет на членството на Северна Македония в ЕС са само 2%, а на обратното становище са близо 80%.
 
Сред електоратите на партиите на практика има единодушие – над 80% от привържениците на ПП, на ГЕРБ са на мнение, че уреждането на отношенията е приоритет, а пътят на Скопие към ЕС идва след това. Малко по-големи са дяловете на колебание при ДПС, но и там най-сериозното натрупване е в опцията „уреждането на отношенията е най-важно“. Любопитно е, че малко по-осезаем дял колебание в сравнение с общата картина има и при привържениците на БСП.
 
Съпоставката с ноември миналата година – когато този въпрос отново бе зададен – показва, че е спаднал делът на колебаещите се. Година по-рано на същия въпрос 5,8% отговарят, че е най-важно Северна Македония да стане член на ЕС, дори и отношенията ѝ с България да не са съвсем уредени, а 57,9% смятат, че уреждането на отношенията между двете държави е от първостепенно значение. Повече от една трета от запитаните (36,3%) обаче се колебаят между двете опции. Сега делът на колебаещите се е много по-нисък. Очевидно, структурата на мненията на обществото може би кристализира.
 
Преди година отново най-голям беше делът на колебаещите се сред респондентите с по-ниско образование и най-младите – до около 60% от всички запитани от тях през 2020 г. не могат да преценят коя от двете опции да изберат.
 
През лятото на 2021 г. „Галъп интернешънъл болкан“ провери общественото отношение по още един пряко свързан с темата индикатор – наложеното от страна ни практическо вето за присъединяването на Северна Македония към ЕС. 70% от запитаните в експресен телефонен сондаж през юни отговарят, че в спора със западната ни съседка най-добре е България да не вдига ветото, 19,3% смятат обратното, а една десета изразяват колебание.


Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 25 ноември и 3 декември, сред 803 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РСМ звучи като някаква терористична организация. Албански за официален език си имат. Това не е държава, не е виц - това е Република Северна Македония! Нещо като Столипиново република, бе брато... Зайко да се скрие в дупката, щото ще им пратим македонските репресирани съграждани от Столипиново на екскурзия и тухла върху тухла няма да остане. Пломбите от зъбите ви ще ви вземат вашите съграждани - македонци. Опа - не знаете ли? На територията на днешното Столипиново са били войски на Ал. Македонски
105
4
 
2
 
! Отговори
до Павел Буре преди 2 години
О,неразумен ,защо се срамуваш да се наречеш българин?!Нима не са били българи бабите и дядовците ти?!
104
3
 
1
 
! Отговори
татар-доброжелател преди 2 години
Зайо, слагай наколенките и се явявай в Изповедалнята в София :))) Другия вариант е да учиш албански :)))
103
3
 
1
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
Най ми е смешно,че Заев,Пендаровски,Мицкоски и Буяр,всички излизат от единствения им университет и са на една възраст. Все едно си взел един випуск студенти и си направил от тях политически елит.Това е показател за комичната им бутафорна държава.
102
4
 
2
 
! Отговори
гросмайстор Топалов преди 2 години
Повече няма да играя шах със северомакедонци. Като почнат да губят и обявяват твоя цар за техен.
101
3
 
2
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
Хич, ама хич не ми дреме какво казали от РСМ, Пендаровски, Заев, някой си! Не ми пука! Имаш договор и поставени условия - изпълнявай! Иначе - няма ЕС. Да лаят и да скачат колкото си искат, тая работа така не става! Иначе казано - ВЕТО!
100
2
 
1
 
! Отговори
Радев към Заев преди 2 години
Заю,оти се пенявиш бре,всички знаят,че произхождате от лявата дисага на Сашот Македонскиот.Споко бре маймуняк.
99
3
 
1
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
Зайо Байо се завайка пред Еуропската уния: ВИКА МЕНЕ МУНА....оти съм най древна и антична...Ми тогава да се кръстят Мънкедония нямам нищо против и да спрат да крадат българската история и личности.
98
5
 
1
 
! Отговори
обърнете внимание на преди 2 години
Нация,създадена със заповед на Коминтерна,която краде чужда история и език,е обречена.Северомакедонците говорят на осакатен български език,затова и мисленето им е осакатено.Държавица, в която живеят сърбомани, половината албанци, , която краде чужда история и език,няколко пъти сменя име и идентичност, е обречена.Ще гледат ЕС през крив северомакедонски макарон!!!ВЕТОоооо...!!!!
97
4
 
1
 
! Отговори
добрата фея преди 2 години
Македонците ще разберат след известно време, че Пепеляшка не е принцеса, а тиквата не е каляска. Няма да видят покана за преговори и на следващата среща. Поредно вето. Ще има и четвърто, пето....и т.н. докле им вденат *** кратуни от къде дУхАвЕЕтъро за Еуропската уния!!!За пореден път Зайо Байо ще разбере ,че срещу вятъра на се пикае.
96
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като изтърваха влака за кандидатстване в ЕС,макетата сега чинно ще си чакат,пък ако трябва и още четвърт век,докато не вденат,както стана в спора им с Гърция.А за да вденат макетата понякога и четвърт век не стига...Както винаги Зайо се прави на гръмнат заек и пак някой трябва да му набива канчето в случая ВЕТОТО изпълнява много добре тази функция!!!
95
4
 
1
 
! Отговори
А стига бе... преди 2 години
Зайо Байо и Северномакедонските драми,които се опитва да играе,вече са втръснали на всички в ЕС.Скоро няма да има с кой да се среща,освен със Стево Коминтерната.Ще му бият шута и в РСМ.Така ще свърши този селски тарикат.Никой там няма да му прости лъжите и фалшивите внушения за начало на преговорите,които той постояннозагрява и дава на обикновения народ.Направо ги лъже и след това се прави на изненадан и пак измисля друга лъжа.Матриалът ще започне да се усеща,колкото и да не му е присъщо това.
94
4
 
1
 
! Отговори
предсказание на: преди 2 години
Баба Ванга.....Вентилаторът от байряко им ще задуха в обратна на Еуропската уния посока....
93
5
 
2
 
! Отговори
анаЛизатор преди 2 години
В Скопие са решили да не отстъпват от Коминтерновския югомакедонизъм,като го свръзват с "идентизитето и язъйко" им.Заев е подгрял атмосферата за Еуропската унияи всички антични историчари тръпнат да видят как "ке им натрошат костите НАбугарите".След това ще дойде и разочарованието и пищенето.ВЕЕЕЕТОТО е най добрия лек за тяхната болест!!!
92
3
 
2
 
! Отговори
Ванче Михайлов преди 2 години
РСМ е на практика почти превзета от албанците територия и е въпрос на малко време за да се превърне в Северно Косово.....и тогава ще им се стъжни!Защото в РСМ отдавна минаретата са повече от тези в Албания ,а след като допуснаха втори официален език албански,се сещаме какво ги чака! А и то си е напълно заслужено!
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На първо място всички сме Човеци.Който си живее в България е българин.Който си живее в Турци е турчин.Който си живее в Северна Македония си е северномакедонец.Да спрат тия глупости за малцинства.
90
5
 
1
 
! Отговори
Пешо Питанката преди 2 години
РСМ? Това не е ли един от западните квартали на София?
89
4
 
1
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
РСМ няма много време да се мотка. Ако Албания влезе преди нея,след това и тя може да поставя условия за влизане на античните Скопски историчари в Еуропската уния.
88
4
 
2
 
! Отговори
проф.БожидарДимитров преди 2 години
Господата Пендаровски и Заев в скоро време да покажат някой древен документ,който да е написан на македонски език и с македонска азбука, или в който поне да се споменава за македонска нация и държава от началото на Новата ера насам!Вярвам,че това са ерудирани политици,които преди изказванията си се консултират с историци,археолози и т.н.!Целият съм в очакване,а предполагам също и цялата световната научна общност!
87
4
 
1
 
! Отговори
Даме Груев преди 2 години
Май трябва България да предложи да се разделят Македония и Албания в преговорния процес. Има шанс това да вразуми малко северомакедонците.Ако ли не , остават си там, а Албанците влизат в ЕС.