Председателката на КС: Права могат да бъдат ограничавани в името на живота и здравето

КС ще бъде отворен много повече за гражданите
Обновена: 12 дек 2021 19:23 | 12 дек 2021 18:45, Нели Христова
143
Председателката на КС: Права могат да бъдат ограничавани в името на живота и здравето
Снимка: БГНЕС

Нямаме сигнали към КС да се готви отправяне на питане за зеления сертификат. Ситуация, в която се поставя на карта животът и здравето на гражданите, дава възможност за пропорционално ограничаване на права, коментира принципно председателката на КС Павлина Панова.

Права могат да бъдат ограничавани в името на живота и здравето на гражданите, обобщи и подчерта тя.

Имаме сериозен дефицит на доверие на гражданите в конституцията - тя е като луксозен документ някъде високо по лавиците, не се чувства защитата от КС, макар че косвено гражданите имат достъп до такава.

Това коментира още първата жена председател на Конституционния съд у нас Павлина Панова в интервю за NOVA.

КС ще бъде отворен много повече за гражданите и ще се върви към индивидуална жалба, но трябва да се пипа изключително прецизно и да не се вадят политически интереси от това, призова тя партиите

Политиците имат интерес от индивидуалната конституционна жалба, защото ще гарантират по-добре правата на гражданите. У нас сега всеки може да с обърне към Европейския съд по правата на човека, но не всеки съд у нас може да се обърне към конституционния в собствената си държава, подчерта юристката.

На въпрос комфортно ли й е в стола като първата жена начело на 12-теа топмагистрати, тя определи това като голяма отговорност след двата успешни мандата на проф. Борис Велев. Той пък бе най-младият председател на КС.

Аз съм за отварянето на съда, за по-бърз и лек достъп на гражданите до него. Не считам, че индивидуалната конституционна жалба е панацеята за това, но е добре политиците, в това число и президентът, когато предлагат своите промени да обсъдят всички възможни канали, по които гражданите да имат защита на конституционните им права.

Конституцията от 1991 г. е млада - само на 30 г., и е напълно адекватна и днес, смята Панова. Затова определя като прекалено прибързано намерението на политиците да я ремонтират. Да, може да бъдат направени някои промени, но те трябва да станат с изключителна мъдрост. Изявлението, че някой подготвя изцяло нова конституцията, видяхме, че претърпя крах, напомни тя неуспешния опит на ГЕРБ.

Понякога, особено ако искането идва от депутати, прозират политически мотиви в сезирането на КС, но той е доказал, че не се води от политическа конюнктура и пази конституцията, заяви още Панова. Мое задължение е да опазим съда от опити за такива политически влияния, ангажира се тя.

По казуса с Кирил Петков и гражданството му е категорична, че КС е постъпил принципно и не е "употребен" да даде картбланш за кариера като депутат и премиер на бившия служебен министър.

Може ли да се прекрати мандат на един от тримата големи в Темида  и безконтролен ли е главният прокурор - това е следващото изпитание пред КС по питането на бившия правосъден министър и настоящ член на съда Янаки Стоилов. Два пъти назад във времето се произнесохме по въпроси, касаещи главния прокурор, напомни председателката. КС не може да дава указания как да бъде постигнато това, практиката ни е константна - не може КС да е негативен законодател, т.е. произнасяйки се за противоконституционност на определена разпоредба, не можем да даваме указания на законодателя как да уреди определен институт в правото.

Тя не знае с какви мотиви главният прокурор Иван Гешев възнамерява да отправи питане до КС за своите е правомощия, но смята, че няма основание от КС да се иска такова произнасяне. Вече има достатъчно наши решения през годините и един внимателен прочит на конституцията в техния контекст не би следвало да провокира подаването на такова искане, обясни Панова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОВА НА СНИМКАТА С ТОГАТА И ОЧИЛАТА Е ЕДИН ПЪЛЕН *** ОТ! ЦЯЛО ЧУДО Е, ЧЕ ПРИЗНАХА КИРО ПАНДИЗЧИЯТА ЗА ПРЕСТЪПНИК !
73
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе накрая ще стане Шмайзер с/у Файзер и ще се отелят воловете. , Дано да се светнат тези които правят тези простотии..
72
2
 
3
 
! Отговори
от Комунизъм преди 2 години
по страшно е само Ковидизъм - новата Световна Система разработена и наложена лично от Другаря ЗиЖинПин, на който в Брюксел навсякъде, тайна са си сложили Портрета като Техен Лидер - да не забравяме Сенаторката в САЩ, дето си беше купила за 50 000 долара портрет на ЗиЖинПин и гордо даваше интервюта от дома си на негов Фон и на стената зад гърба й!!
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първото което е не се нарича председателка или депутатка например ами председател или депутат. Живот и здраве да е то всеки може да предполага и да ограничава но господ Разполага не само с нас ами и с вас.
70
2
 
21
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
Абе Борисов не ни даваше да излезем от градовете ,ами добре ,че още във ЕС не бяха измислили сертификати и ваксини -- щял съм да плача за него ? Въпроса е ,че Кирцата е ясен и тои и Борисов има едни шефове ,просто на това му се вика ,,голямо рокадо ,, За да има истинска промяна се иска някои като Възраждане които са за референдуми по важни въпроси които касаят бъдещето . Кирцата набра сурат инерция ама тя е временна само като мине зимата и е изпаднал във безтегловност ако не стане така те па на
69
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 75/ ПОЗДРАВЛЕНИЯ! ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УМНО МНЕНИЕ! ЖАЛКО , ЧЕ ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ САМО СЕ ВОДЯТ, ЧЕ ИМАТ МОЗЪК НО НЕ ГО ПОЛЗВАТ!
68
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами доживяхме го и новия фашизъм,сър...
67
0
 
17
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 2 години
ако не ми се бяхте присмивали, подигравали и трили, нямаше да се стигне до тук, сега си сърбайте попарата, когато вече е късно! само ако хора като мене ви управляват ще сте добре, затова властимащите ни обрисуват като луди за връзване и ние ще ме първите в Новите Белене и ГУЛАГ, които се подготвят навсякъде по Света. По Комунистически отново, ще се обявяват хора за Враг на Народа, ако са извън Партийната Линия!!
66
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
РУМЕН РАДЕВ ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ! СЪУЧАСТНИЦИТЕ МУ СА ВАСИЛ БОЖКОВ ПЛАТИЛ ФАЛШИФИКАЦИИТЕ И ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ МАШИНИ И ШЕФА НА СИЕЛА НОРМА ВЕСЕЛИН ТОДОРОВ ! НА РУМЕН РАДЕВ НЕ МУ ПУКА ИЗОБЩО ДА НИЩО ТОЙ НЯМА ГРАМ СЪВЕСТ! А ПРОДЪЛЖАВАМЕ ИЗМАМАТА С КИРО ПАНДИЗЧИЯТА НАЧЕЛО НЯМА И 4% РЕАЛНО!
65
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам че елита са си раздали зелени сертификати и сега заплашват че ще отнемат права на хората щото не им трябват.
64
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казано е дайте на човека власт да го разберете колко струва и какво представлява.>>>>е видехме юмрука, моля следващият!
63
3
 
19
 
! Отговори
Асиба преди 2 години
Шайката на фигуранта така ще ни сготви, че като разберем какво сами си направихме първо ще е безнадеждно късно и второто - Борисов ще ни се стори като бог.
62
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казано е дайте на човека власт да го разберете колко струва и какво представлява.
61
1
 
31
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
Ами защо са писали Конституция -- то като ще се тъкува какво е искано да се каже във нея значи е написана неясно и подлежи на какви ли не интерпретации . Аз си чета Конституцията и тамън виждам защита във нея и изведнъж една госпожа ми казва спри се бе ! ти си се объркал, това което четеш не е това то е еди си какво си ! Излиза ,че най--висшето нещо не е Конституцията ,а неините тълкователи !
60
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека утре конската глава поеме власта и ще видим какви чудеса са ни приготвили и докато тиквата като видеше ,че народа почва да недоволства даваше заден ,тия ще бъдат безскрупулни ,ще има и бой ,и водни струи и газ и всичко ще бъде за наше добро !
59
0
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЕЙ ТОЧНО ТАКА ЩЕ ВЪВЕДАТ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДА Е САМО ЗА ВАКСИНИРАНИТЕ И ДА Е ЗА НАВСЯКЪДЕ! АКО НЕ ВЪВЕДАТ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ВАКСИНИРАНЕ!
58
0
 
2
 
! Отговори
до минуса на 68 преди 2 години
какво слагаш минуси бе? накърнимо ли е или е ненакърнимо? не може да е и двете! слънцето от изток ли изгрява или от запад? или и двете? гиди лицемери накнижени. както ви изнася, така говорите и пишете.
57
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек не е важно какво пише в конституцията а е важно как ние властимащите я тълкуваме. Ние имаме власт да ви ограничим ако решим.
56
5
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 2 години
преди да си хванал Калашников ще си виснал на някой Въжаров.
55
1
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПОЧНАХА ПАК ДА СЛУГУВАТ НА РАДЕВ!

Спонсорирани публикации