Симидчиев: Трябва да се спре профилактичното изписване на антибиотик

Бактериите започват да се адаптират към антибиотиците, изтъкна пулмологът
13 дек 2021 11:03, Ния Христова
105
Симидчиев: Трябва да се спре профилактичното изписване на антибиотик
Снимка: БГНЕС
"При вирусните заболявания антибактериалната терапия няма абсолютно никаква полза. Когато нещо не върши работа, от него се получават единствено и само рисковете." Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ДБ. 
 
Той смята, че проблемът е лесен за административно решаване, но трудното е да се промени нагласата на лекарите, които предписват антибиотик профилактично, за всеки случай.
Още по темата
Пулмологът цитира данни, според които през миналата година 70% от хората с Covid са били лекувани с антибиотици в амбулаторната практика.
 
"Изминалата година беше особено тежка. По времето на Covid масово в доболничната помощ се изписваха антибиотици, понякога по два, по три антибиотика. Догодина е много вероятно тези антибиотици да имат намалена ефективност", поясни д-р Симидчиев.
 
Той е категоричен, че масовото изписване на антибиотици е дошло от "усещането за риск и за безсилие срещу този вирус". Пулмологът смята това за огромна грешка по отношение на общественото здраве.
 
"Бактериите започват да се адаптират към антибиотиците, затова следва пациентите да не бъдат ненужно излагани на антибиотици", допълни Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принципно и ваксините, и лекарствата са нещо добро, стига да са предназначени за конкретното заболяване, да се изписват според заболяването, човека и състоняието му и то СЛЕд обстоен медицински преглед и изследване. Ваксините следва да са преминали задължителните етапи на изпитание, да са проследени дългосрочните им ефекти и за грипни и ковид вируси никога небива да са задължителни, това е вредно и излишно. Следва да се поставят също не на всеки, а след изследване на нужда и вреда. Но къде ти...
76
0
 
3
 
! Отговори
До ъъъ 44, преди 2 години
"Значи - ако си позволя да цитирам любимата ми ЕМА - твърдя, че ползите са повече от рисковете." - - Това би било така само ако наистина има нужда от него в конкретния случай. А това се доказва с изследване, не защото някой така си бил решил. И антибиотиците нямат общо с темата с насилственото инжектиране в момента. Аз съм против И двете - като тотално излишни манипулации и гавра с организма, с недоказани положителни ефекти. За вредните - те са пък ясни. Никой не отрича ни ваксини,ни лекалрства.
75
4
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 60, преди 2 години
"Никой не пие антибиотик ако не е нужно" - - напровит, у нас той се изписва и пие без никой да е изследвал нуждата от такъв. На кило. На корем. За вируси. За хрема. За зъбобол. За цъфтящи връхчета на косата. З всяка глупост. А изследването се прави с анбиограма, не на око, нито по телефон. Най-често се установява, че нужда няма от антибиотици, ако се направи. Но се иска човек да е грамотен, а лекаратя му да е чел след дипломиране медицинска литература и да не го води джобният му интерес.
74
2
 
5
 
! Отговори
Док, преди 2 години
Именно. Затова за моите деца винаги аз лично съм пускала изследванията, плащала съм си от джоб и в резултат от 2006 година децата ми не са пили антибиотик, по-малкото - никога в живота си. Защото никога не е бивала установена налична бактерия, а за вирусна инфекция антибиотикът е излишен и вреден. Аз, самата, не съм пила АБ от близо 20 години. По същата причина. Не съм пила и когато имах ковид - загубата на обонянание и сънното състояние нямаше да се повлияят въобще от него.
73
1
 
14
 
! Отговори
Док преди 2 години
Антибиотик се дава при доказана бактериална инфекция и след направена антибиограма(тест на какъв тип антибиотик реагира бактерията). Антибиограма правят във всяка лаборатория. Само че досега за 38години съм открил само 1, ЕДИН!!! лекар, който си прави труда да пуска тези изследвания преди да изпише антибиотик. При него си лекувам децата. А другите масово изписват антибиотик и общо взето всички лекарства от забележете - фарма-фирмата на която са на хранилка.
72
5
 
5
 
! Отговори
s преди 2 години
До АнонименВ България хората разбиращи от мидицина надминаха тези разбиращи от футбол! Щеше да е смешно, ако не беше трагично!
71
1
 
9
 
! Отговори
Стабилна позиция преди 2 години
Хората, които слушат и изпълняват нелогичните здравни мерки се шашердисаха. За другите нещата са ясни - при симптоми на грип се ходи при личния лекар, а не в будка до мола. Хапчета и лекарства се пият САМО с изрично и категорично предписание от лекар.
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недейте така бе, как ще оцелеят хипохондриците без своята панацея?
69
1
 
10
 
! Отговори
у преди 2 години
До Анонимен 72. Не си оригинален. Още другаря Маркс е казал, че при капитализЪма адвокатите имат сметка да има повече разводи, лекарите да има повече болни, а гробарите да има повече умрели. :-)
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ььНикога не съм пила антибиотик без нужда,дори да ми е бил предписан. Не може да се говори така на изуст,този изобщо не е джи пи,за да говори по този въпрос. Да обясни там където работи в белодробното отделение защо хората умират като мухи от пневмония,за лекартствата там да говори.
67
0
 
1
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Всички лекари от ВМ@ трябва през месец да се пращат да работят в ПИРОГОВ. А, тези от ПИРОГОВ ги пращайте във ВМА, за да си почиват и те хората. Няма само тия от ВМА да си карат три дни в седмицата на частно у дома. Е,бас си ДЪРЖАВАТ? ---------------------------------------------- КОЛКО ПЪТИ ХВАНАХТЕ КЕКАР, КОЙТО НЕ СИ СПАЗВА РАБОТНОТО ВРЕМЕ ВЪВ ВМА? КОЛКО ПЪТИ БРЕ? АМА, НЕ МИ КАЗВАЙТЕ,ЧЕ ВЪВ ВМА ВСИЧКИ ЛЕАРИ РАБОТЯТ КОРЕКТНО И СИ СПАЗВАТ ГРАФИКА. ПЪЛНИ ЛЪЖИ!!! ЗА 10 ГОДИНИ НЯМА ЕДИН НАКАЗАН. Б
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите не изкат да спира пандемията, хареса им да отнемат права и да забогатяват с всички възможни методи например клинични пътеки за ковид надбавки тестове ваксинации глоби и какво ли още не. Те не искат хората да оздравяват а да ги вкарват в болници и да ги уморяват.
65
0
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
така е, трябва още да Умрат, като не им изписвате лекарства, за да изглежда КОВИД статистиката добре!
64
2
 
8
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Чак сега ли го осъзнаха ? Хора, които нямат никакво медицинско образование го разбраха още миналата година. Но ... хората са виновни, не спазват мерките и оттам е високата смъртност !
63
5
 
1
 
! Отговори
аа преди 2 години
До Анонимен 63. При ковид пневмония кортикостероидите са животоспасяващи, първо. При положение, че се дават в точния момент. Нито по-рано, нито по-късно. Второ се използват кратко- за 5 до 10 дни. За такъв период нямат странични ефекти.
62
0
 
3
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
ЛЕКАР ЛИ Е ВЪВ ВМА? БЯГАЙ СЪС 100 КИЛОМЕТРА В ЧАС. *** ПРОБВАЙ ТАМ ДА ТЕ ЛЕКУВАТ. ***, *** ДА ТИ КАЖАТ, ЧЕ НЕ ПРИЕМАТ ПАЦИЕНТИ В ДЕН ЕДИН КОЙ СИ. ТАМ ИМА ЦЕЛИ КИЛОМЕТРИ С КАБИНЕТИ, КЪДЕТО СЕДЯТ САМО СЕСТРИ И КАТО ПАПАГАЛИ ПОВТАРЯТ: "НЯМА СВОБОДНО. ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИШ. СВОБОДНО МОЖЕ СЛЕД 6 МЕСЕЦА ЧАК." БАМ! ЗАТВАРЯЙ! НИКАКВА МИЛОСТ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЗА ВМА. ЕДИН ДА ИМА ТАКЪВ? ЗАТВАРЯЙ МАЙКА *?%??%ъ?%?%
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най новото лекарство с ефективност срещу ковид било за алкохолици. Мисля че ще е от голяма полза в нашенския случай.
60
0
 
5
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
ИСТИНСКА ИСТОРИЯ. ВЪВ БОЛНИЦА ГИ ПИТАМ, ЗАЩО НЕ МИ МЕРЯТ ТЕМПЕРАТУРАТА. НЯМАЛИ ТЕРМОМЕТЪР. ЧЕСТНО ВИ КАЗВАМ. НЕ ЛЪЖА. ИСКАТЕ ЛИ ОЩЕ ЕДНА ЕДНА ИСТИНСКА ИСТОРИЯ. иЗПИСВАТ ЧОВЕК ОТ БОЛНИЦА И ТОЙ УМИРА СЪЩИЯ ДЕН. иСКАТЕ ЛИ ТРЕТА ИСТОРИЯ? чОВЕК ЧАКА ПРЕД БОЛНИЦАТА И УМИРА. ИЗЛЪГАХ ЛИ? АНТИБИОТИКА Е ВИНОВЕН. Е, ВЕЧЕ ИЗЛЪГАХ. ----------------------------ВМА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ И НА НОВО ДА СЕ ОТВОРИ С НОВИ ЛЕКАРИ------------- ВЪН ВРЪЗКАРИТЕ!!!
59
2
 
3
 
! Отговори
ьь преди 2 години
До Анонимен 61Д-р Симидчиев казва: "да се спре профилактичното изписване на антибиотик". Не твърди, че трябва да се забрани използването им.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кортикостероидите са много по вредни от антибиотиците. Но имат лоби.