Симидчиев: Трябва да се спре профилактичното изписване на антибиотик

Бактериите започват да се адаптират към антибиотиците, изтъкна пулмологът
13 дек 2021 11:03, Ния Христова
105
Симидчиев: Трябва да се спре профилактичното изписване на антибиотик
Снимка: БГНЕС
"При вирусните заболявания антибактериалната терапия няма абсолютно никаква полза. Когато нещо не върши работа, от него се получават единствено и само рисковете." Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ДБ. 
 
Той смята, че проблемът е лесен за административно решаване, но трудното е да се промени нагласата на лекарите, които предписват антибиотик профилактично, за всеки случай.
Още по темата
Пулмологът цитира данни, според които през миналата година 70% от хората с Covid са били лекувани с антибиотици в амбулаторната практика.
 
"Изминалата година беше особено тежка. По времето на Covid масово в доболничната помощ се изписваха антибиотици, понякога по два, по три антибиотика. Догодина е много вероятно тези антибиотици да имат намалена ефективност", поясни д-р Симидчиев.
 
Той е категоричен, че масовото изписване на антибиотици е дошло от "усещането за риск и за безсилие срещу този вирус". Пулмологът смята това за огромна грешка по отношение на общественото здраве.
 
"Бактериите започват да се адаптират към антибиотиците, затова следва пациентите да не бъдат ненужно излагани на антибиотици", допълни Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
о, ВМА ГИ ЗНАЕМ. ТОВА ЕДНА БОЛНИЦА ЗА ВОЕНИТЕ, НО ВЪВ БЪЛГАРИЯ ВОЙНИ НЯМА ОТ ПОЛОВИН ВЕК. И ЗАЩО ТОГАВА ПРЕГЛЕЖДАТЕ ПАЦИЕНТИ ДВА ДНИ В СЕДМИЦАТА? ДА СИ ЛЕКАР ВЪВ ВМА. ГУСТО МАЙНА. ДВА ДНИ РАБОТА И ПОСЛЕ НА ЧАСТНО У КЪЩИ ЛЕКАР ПАРИ ПРАВИ.
56
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не пие антибиотик ако не е нужно,защато антибиотика руши имунната система. Този е мошеник,а не доктор. Лекарати без нужда не предписват антибиотик,бъди сигурен, не обиждай колегите си,мошенико.Това са митове и легенди,които се разпространяват.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие вярвате ли на лекари депутати. Аз не. Да си лекар не е просто професия а призвание. Обаче още в началото на демокрацията ме впечатли това че лекари отиват да стават депутати, кметове, журналисти, артисти певци и дори такси. Те нямат хуманизъм и повече не би трябвало да се наричат лекари и би трябвало да губят лекарските си права.
54
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50.Тъй наречените Атипични пневмонии, каквито са тези причинени от Кови, Грип и ред други вируси от край време се лекуват с Кортикостероиди. И само ако има насложена бактериална инфекция се включват Антибиотици. Това всеки студент по медицина го знае.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега който твърдеше да не се дават масово антибиотици беше заклеймван като конспиратор и анти-ваксър!
52
0
 
3
 
! Отговори
До 47-НИК преди 2 години
Това е на 14 етаж на ВМА -Чернодробна хирургия!Големият проф. Никола Владов и екипът му оперирал и трансплантирал и спасил стотици човешки животи !Нямате представа какви лекари са там ! Благодарен съм им до гроб-спасиха ми живота !
51
1
 
2
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Антибиотиците опасни, а примесите, които Япония откри в ковид ваксини - може! ------------------------------------------------КОГА БЪЛГАРИЯ Е ОТКРИЛА ПРИМЕСИ ВЪВ ВАКСИНИ?------------КОГА????----------------------------------- БРЕЙ,ВЪВ БЪЛГАРИЯ КАРАТ САМО ЧИСТИ ВАКСИНИ В БУСОВЕ ЗА ПРЕВОЗ НА КРЕНВИРШИ.---------------- ТОВА БГ Е ГОЛЯМА РАБОТА-------------ЛЪЖА КАЗАХ ЛИ??? НЯКОЙ???? КАЖЕТЕ МИ, ЧЕ ЛЪЖА???? НЯКОЙ?????
50
3
 
7
 
! Отговори
Стига беее преди 2 години
След 2 години ви светна лапичката!!! От началото на пандемията го обяснявам на всички антиковидари,антимаскаджии, антимеркаджии и антиваксъри!!!Повече от 30 години в тази държава се изписват широкоспектърни антибиотици превантивно,без антибиограми!Голям процент от населението вече е резистентно към повечето антибиотици и няма какво да го спаси при тежки пневмонии!Ама скачахте,че няма смисъл от мерки да се пазим!Дее и мизерниците!!!!
49
1
 
2
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Кръвна картина не пускат на хората, а този доктори ми говори за антибиотик. Пич, знаеш ли, че миналата седмица един човек умря от рак на кръвта. 10 пъти ходил при джи пи-то да му каже, че имал висока температура. Накрая човека припада на работата и идва линейка. Симидчиев, познай? Направили му кръвна картина и му казали. Ти си пътник. Защо джи-пи-то не ти направи кръвна картина по-рано? Ти си бил болен от рак, а той те лекувал с антибиотик. Бум, правят две химио и миналата седмица мъртъв. Да ти
48
1
 
6
 
! Отговори
Симида преди 2 години
Антибиотици не може, графенов оксид може.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз да го питам тоя доктор откога започнахте да лекувате с кортикостероиди и ветеринарни лекарства пневмониите, щото нъл тъй "лекувате" ковидта,демек пневмонията...
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде пак фашизъм и забрани. Трябвало да спре изписването на антибиотици за да може хората да са зле и да отиват по болниците а от там я се върнат я не. Колко хора с ковид е излекувало това лице. Клиничната картина се развива толкова бързо че хората до като се усетят и вече са с гнойна ангина и или пневмония. Как се пекуват те ако не са антибиотиците. Трябва да сре говоренето на депутатите. Забраниха на Мангъров да говори за да говорят те кариеристите. Потресени сме.
45
0
 
3
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Моите уважения към Симидчиев, но мисля, че е объркал планетите. Тук във България хората са много бедни и отрудени. Нямат време за лекар. Тук във България продавача с дясната ръка се почесва, после взима парите от клиента, връща му ресто и накрая му дава баницата. Ако си клиент номер 10 значи преди теб с тая "ръка" е пипал доста монети и левчета. Здравната с-*** няма пари на всеки да пуска кръвна картина. Няма пари за скенер. 10 год. чекмеджан крадеше. От къде пари? затова хората са болни и умират
44
3
 
3
 
! Отговори
nik преди 2 години
От ваксини Ви е страх, а от антибиотици не? Я напишете в гуглето: Специалисти от ВМА трансплантираха по спешност черен дроб на пациент с тежък медикаментозен хепатит след проведено лечение за коронавирус.
43
2
 
2
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Не твърдя, че антибиотикът е безвреден. Значи - ако си позволя да цитирам любимата ми ЕМА - твърдя, че ползите са повече от рисковете. Във въпросните случаи антибиотикът може да не е излекувал ковида, но вероятно е предпазил хората от усложнения, които пък биха ги довели до ковид отделението.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в същото време дават антибиотици за лечение на коронавирус.
41
3
 
10
 
! Отговори
ДЖИ ПИ преди 2 години
Отдавна съм се отказал да ходя при ДжиПи-то. Там всичко е ясно - общи кръвни исзледвания и антибиотик и "ако след една седмица няма подобрение - ела пак". Ако се наложи след една седмица - нов антибиотик. Ако и тогава няма подобрени - направмение за специалист. ПЪЛНО РАЗХИЩЕНИЕ И БЕЗОТГОВОРНОСТ. ТАКАВА Е ОБАЧЕ СИСТЕМАТА. Номер едно е личния на един приятел, който бе положителен с корона и имаше висока температура. ДжиПито му казало да пие парацетамол през 2 часа, дори и през нощта. ТОВА Е ЗА СЪД
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 Може да учат не 10, ами 20 години, проблемът е, че учебниците им са написани от фармафията и това ги превръща в нейни дистрибутори. Мислене трябва, не само зубрене. И по-широка информираност, защото много природни средства са изследвани от науката, но лекарите не четат тези проучвания.
39
2
 
9
 
! Отговори
ъъъ, преди 2 години
Ковид и който и да било друг вирус никога не се лекува с антибиотици. Ние вкъщи никога не приемаме подобно лекарство за вирусна инфекция, вкл. и миналата година когато карахме дружно ковид всички вкъщи. Защото е безсмислено и защото вреди без смисъл. Твоите познати просто са се излекували, въпреки антибиотика, който са поели и кой със сигурност им е разбутал чревната флора. Не случайно с прием на АБ се изписват и пробиотици. Населението е неграмотно, но е недопустимо лекар да ги изписва на кило.
38
0
 
9
 
! Отговори
НОМЕР 1 преди 2 години
За миналата година, ако не греша, България беше номер едно в Европа по употреба на лекарства на глава от населението. Смятайте за какво иде реч...