Симидчиев: Трябва да се спре профилактичното изписване на антибиотик

Бактериите започват да се адаптират към антибиотиците, изтъкна пулмологът
13 дек 2021 11:03, Ния Христова
105
Симидчиев: Трябва да се спре профилактичното изписване на антибиотик
Снимка: БГНЕС
"При вирусните заболявания антибактериалната терапия няма абсолютно никаква полза. Когато нещо не върши работа, от него се получават единствено и само рисковете." Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ДБ. 
 
Той смята, че проблемът е лесен за административно решаване, но трудното е да се промени нагласата на лекарите, които предписват антибиотик профилактично, за всеки случай.
Още по темата
Пулмологът цитира данни, според които през миналата година 70% от хората с Covid са били лекувани с антибиотици в амбулаторната практика.
 
"Изминалата година беше особено тежка. По времето на Covid масово в доболничната помощ се изписваха антибиотици, понякога по два, по три антибиотика. Догодина е много вероятно тези антибиотици да имат намалена ефективност", поясни д-р Симидчиев.
 
Той е категоричен, че масовото изписване на антибиотици е дошло от "усещането за риск и за безсилие срещу този вирус". Пулмологът смята това за огромна грешка по отношение на общественото здраве.
 
"Бактериите започват да се адаптират към антибиотиците, затова следва пациентите да не бъдат ненужно излагани на антибиотици", допълни Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да се изписват лекарства и антибиотици без да се прегледа пациента в кабинета или във вкъщи.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За целта обаче лекарите следва да работят като лекари, не като търговци на лекарства и да правят редовни изследвания, вкл. бактериални проби при съмнения за такъв причинител на заболяването. Ама за това няма комисионки! Нещастни продажни хорица!
35
8
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Каквото и да си приказва тоя "специалист", аз вярвам на очите си. Вече имам около себе си достатъчно голям брой близки и познати, оцелели от ковид след традиционното лечение, изписвано от джипито, включващо и антибиотик. Имам и двама познати, загинали в болница след "правилното лечение". Ще кажете - в болница влизат най-тежките случаи, но не е така - влизат най-доверчивите и най-уплашените.
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това трябваше да се направи ощепреди20 години. У нас антибиотици се пият буквално за щяло и за нещяло. А томва са лекарства, които следва да се изписват изключително и само при доказана бактериална инфекция, след направен бактериален тест, от който да е видно на наличната такава /яко изобщо я има/ какъв антибиотик точно действа. Защото заради това неграмотно пиене на такива тежки лекарства се развива резистентност и утре няма с какво да има да се лекуват и бактериалните инфекции.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симидчиев май не е разбрал, че вече е депутат. Закон ли внася как да се лекуват пациентите не знам?!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34Аз давам съвети за лечението на ковид понеже се самоизлекувах без лекарства
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На хората които най-малко знаят т.е. ниско образовани им е най- лесно.Те от всичко разбират и дават даже съвети.За доктор специалист се учи поне 10 години.Масовия писач тука не може да оцени този труд знания и отговорност.Беднотията е следствиена масовата простотия и елементаризъм на всяка крачка.Но социализъма изчезна вече и няма да се върне.И за тези става лошо.А докторите специалисти ще се оправят винаги.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се спре понеже по този начин личните отчитат дейност по телефона и вземат заплата.Ако ви трябва ковид доктор то най-добре е да си намерите частен доктор като Мангъров и да го викнете.
29
4
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
РАДЕВИТЕ БЕЗПЛАТНИ АНТИБИОТИЦИ ДАДОХА ЕФЕКТ! 3 ПЪТИ ПОВЕЧЕ УМРЕЛИ ПРИ ЕДНАКЪВ БРОЙ НОВОЗАРАЗЕНИ СПРЯМО УПРАВЛЕНИЕТО И НА НЕКАДЪРНИЯ ГЕРБ!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До запознат 27 Не става въпрос изобщо да не се ползват антибиотици, а да се ползват при нужда, а не - безразборно.
27
2
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Което пък пак няма връзка с ваксините. Естествено, че колкото повече репликации има, толкова по-голяма е вероятността за поява на нови мутации. Което пък пак е свързано с броя на заболелите, а не на ваксинираните. Това, че ваксините предизвиквали мутациите е плод на "разсъжденията" на "специалистите" в коментарите. РНК вирусите (не само коронавирусите) са известни отдавна, както и методите им на репликация (както и последствията от тях)....
26
10
 
12
 
! Отговори
забелязвате ли, преди 2 години
как ви бутата към ваксинацията. Не изключвам в бъдеще да се забранят антибиотиците като вредни, тъй като прекалено много помагат и затормозяват ваксинацията!
25
2
 
14
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Ваксинираната ми тъща я спаси само азитромицина! Той не помогна срещу вируса (ваксината също), но помогна срещу усложненията след това и предотврати развитието на цитоклиновата бъря в белите дробове.
24
7
 
10
 
! Отговори
Бацила преди 2 години
Не го слушайте този ****! Антибиотик е необходим особенно, ако се съмнявате, че са ви заразили с т.нар. "Ковид разтвор"! Антибиотиците стопират "разяждането" на дробовете ви! Защото не вирус основната причина, да не говорим, че след 3-4 ден започва и развитие на бактерии, рикетсии, гъбички и каквото се сетите. Питате ли се защо не се правят бактериологични и токсични изследвания за определяне терапията, защо няма аутопсии? Така че не слушайте тези индивиди!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До доктора 19 - It's a numbers game, дет викат. Колкото повече хора има, които пренасят вируса, колктоо повече той успява да се репликира, преди да го улови имунната система, толкова по-голяма е вероятността, да има нова мутация.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еж па тоа? ТИ нурмален ли си уе? Га ми има нещо - бам еидн антиботик и айдяя! Няма прублем!
21
2
 
9
 
! Отговори
предлагам преди 2 години
Да се забрани продажбата на антибиотици и те да се заменят с ежедневна ваксинация!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В другите държави правителствата финансираха научни изследвания на природни средства и потвърдиха, че презреният чесън и добрият стар прополис са мор и за ковида. Но тук имаме най-безгрешните лекари и всичко мина под ножа на антибиотиците. После - ваксайте се, за да не натоварвате убийците.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде изчезнаха българските домати?
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трибунал, трибунаааал!