За първи път СЕС се изказва за децата на еднополови родители категорично

Според адвоката Венета Лимберова решението е знаково
Обновена: 15 дек 2021 09:36 | 15 дек 2021 09:30, Нели Христова
125
За първи път СЕС се изказва за децата на еднополови родители категорично
Снимка: БГНЕС

Решението на Съда на Европейския съюз е знаково. Знаково е, защото за първи път СЕС успява да се изкаже по повод на децата на еднополови родители по ясен и категоричен начин. Фактът на това, че децата имат родители от един и същи пол трябва да бъде признат. Не само това, децата трябва да бъдат снабдени с документи за самоличност.

Това заяви пред БГНЕС Венета Лимберова, председател на ЛГБТИ Организация “Действие“, във връзка с решението, според което България е задължена да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители.

Съдът постанови, че веднъж установен произходът на детето в една държава членка, той следва да бъде признат навсякъде в Съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство.

„В случая на бебе Сара, тя трябва да получи поне паспорт, въз основа на който да може да осъществява правото си на свободно придвижване в Европа, също така правото си да се завърне и да живее в България“, отбеляза Лимберова.

По думите ѝ делото е изключително важно за цяла Европа, защото в Европейския съюз живеят много деца – между 100 и 150 хиляди, които имат еднополови родители. Юристът изтъкна, че не всички държави в ЕС имат законодателство, което признава еднополовите бракове. Според нея това създава една невъзможност на децата да упражняват правото си на свободно придвижване или да могат родителите им да избират свободно къде да живеят.

„Затова решението има голям отзвук и в Европа, не само у нас. Надяваме се след това решение Административният съд в София да поднови производството и бързо да може да приложи решението на съда, след което да издаде решение, с което да задължи администрацията да издаде паспорт на детето. Бебе Сара е вече на 2 години, от 2 години нейните родители са в това производство. Това не е единичен случай въобще за България. Нашата организация („ЛГБТИ Действие“), която предоставя правна помощ на майките на бебе Сара, има множество запитвания особено на българи, които живеят в чужбина, които са установили живота си в Европа. Те в един момент решават да потърсят българско гражданство за децата си или да се завърнат да живеят в България. Те са изправени пред изключителна трудност, защото администрацията не знае как да работи в тези случаи“, каза още Лимберова.

Според нея е чудесен фактът, че съдът е успял да установи тази минимум рамка, според която гражданство, документи и основни права на деца на еднополови родители не могат да бъдат отказвани.

Юристът изрази мнение, че съдът е повторил нещо, което е ясно – че еднополовите партньори, които са станали съпрузи, сключвайки брак, създават семейни връзки помежду си, заедно с децата им. Съответно те имат право да се ползват от института на наследяване в случай на смърт.

По думите ѝ това е изключително важно, защото в противен случай както еднополовите партньори, които имат сключен брак, така и техните деца, са лишени от друга възможност, а именно – от това да ползват семейните си връзки и правото си на наследство в случай на смърт на някой от родителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това в България, а и много други страни няма как да стане и да се приеме! На запад може, Нидерландия, Люлсенбург и т.н.А англосаксонците отдавна са изтрещяли, на който му харесва да бега на запад! Тука не!
104
0
 
4
 
! Отговори
zlobarq преди 2 години
Ще се издрайфам...
103
0
 
4
 
! Отговори
Юрист преди 2 години
Истината е проста, а решението на съда на ЕС изобщо не разрешава проблема. А проблемът е, че по нашето право произходът от майката се установява чрез раждането, т.е. за майка се счита жената, която е родила детето. Понеже двата лесбоса изповядват едни много велики "ценности", те са отказали да дадат информация за това коя е родила детето, защото и двете искат да са еднакво ербап майки, а не само едната да е майка, а другата "онова нещо там". От там идва целия казус.
102
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 2 години
Очаквам в скоро време жена и куче да сключат брак и кучето да се запише като родител на детето и.Ужас и безумие!Две жени родители,едната осеменила другата.Предлагам да се направи ДНК анализ за бащинство.ХА-ха-ха.
101
0
 
3
 
! Отговори
славянин преди 2 години
''Родители'' означават хора, които раждат, а това могат да направят само двойка от мъж и женар не двойка мъже или двойка жени!
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това решение на ЕС тебе да се отхвърли, защото има конфликт на интереси. Вносителите и и контролните органи са сексуално зависими и поради това дешението е нищожно. също така требе да се разледват корупционнит екомисии за бездействие и прикриване на злоупотребите на заинтересованите лица.
99
0
 
6
 
! Отговори
сокол преди 2 години
Дявола няма пол,както и ангелите..Затова се води вечна война срещу най-великото Творение на Бога-Човека.Човек е създаден по образ и подобие Божие и има Вечна душа.Борбата е за нея.Пазете се.Бог на лъжата е дявола.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 99 Как така какъв пол ще изберът, какво общо има сексуалността с пола?
97
1
 
6
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Какво са родили, за да твърдят, че имат рожба ? Днес еднополовите "родители", утре педофилията ! Все повече хора се замислят, това ли са "благата" на ЕС. Ами то май по-добре без тях.
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На пенделаторите не требе да им се дават права, а требе да се облагат с данък развлечения ии да се изисква допълнителна здравна застраховка.
95
0
 
11
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 2 години
Повръща ми се...
94
1
 
14
 
! Отговори
КМЛ преди 2 години
УРА! УРА! УРА! Сега ЕС трябва да узакони брак между човек и котка. На колко самотни лелки се нарушават правата, като не им дават да сключат брак с котараците..
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинете, има ли двуполови родители? Всички са еднополови, освен хермафродитите, но там не знам как стои въпросът с плодовитостта. Ако някой знае, да каже.
92
1
 
5
 
! Отговори
В. преди 2 години
Имали статистика тези 120000 деца от гей бракове какъв пол ще изберат? Като на родителите ли? Какъв брак ще направят? Ако няма такава всичко е лъжа и измама
91
0
 
13
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Еднополови родители не съществуват, тая чува ли си какви глупости приказва?
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът цъфна и върза, вече нема бедни, болни, жадни и всички се обичат, затуй сега ще драпаме за забавленията на ЛГТБ-тата да си играйкат на семейства.
89
17
 
2
 
! Отговори
ТестКит преди 2 години
Нежелано дете в еднополова връзка не съм виждал, ама нежелани деца от хетеро връзки са препълнили домовете за изоставени деца. А дори гей двойка не може да осинови някое от тези деца, толкова нуждаещо се от дом, защото хомофобията в България е преди всяка ценност. Тъжно.
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не стой си на село, не идвай, забранено ти е.
87
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До 94Идвам в сф да те уплаша юдеино безроден!
86
5
 
3
 
! Отговори
до българина преди 2 години
Леле започнахме и по име да дискриминираме хората. Детето ми е Сара и ако някой закоравял сел Янин каже такова нещо пред мен, ще го направя така че да не го познаят. СелЯкк. Плаша се от бушуващата селяния, не идшайте в София, искам да живея на по-нормално място.