За първи път СЕС се изказва за децата на еднополови родители категорично

Според адвоката Венета Лимберова решението е знаково
Обновена: 15 дек 2021 09:36 | 15 дек 2021 09:30, Нели Христова
125
За първи път СЕС се изказва за децата на еднополови родители категорично
Снимка: БГНЕС

Решението на Съда на Европейския съюз е знаково. Знаково е, защото за първи път СЕС успява да се изкаже по повод на децата на еднополови родители по ясен и категоричен начин. Фактът на това, че децата имат родители от един и същи пол трябва да бъде признат. Не само това, децата трябва да бъдат снабдени с документи за самоличност.

Това заяви пред БГНЕС Венета Лимберова, председател на ЛГБТИ Организация “Действие“, във връзка с решението, според което България е задължена да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители.

Съдът постанови, че веднъж установен произходът на детето в една държава членка, той следва да бъде признат навсякъде в Съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство.

„В случая на бебе Сара, тя трябва да получи поне паспорт, въз основа на който да може да осъществява правото си на свободно придвижване в Европа, също така правото си да се завърне и да живее в България“, отбеляза Лимберова.

По думите ѝ делото е изключително важно за цяла Европа, защото в Европейския съюз живеят много деца – между 100 и 150 хиляди, които имат еднополови родители. Юристът изтъкна, че не всички държави в ЕС имат законодателство, което признава еднополовите бракове. Според нея това създава една невъзможност на децата да упражняват правото си на свободно придвижване или да могат родителите им да избират свободно къде да живеят.

„Затова решението има голям отзвук и в Европа, не само у нас. Надяваме се след това решение Административният съд в София да поднови производството и бързо да може да приложи решението на съда, след което да издаде решение, с което да задължи администрацията да издаде паспорт на детето. Бебе Сара е вече на 2 години, от 2 години нейните родители са в това производство. Това не е единичен случай въобще за България. Нашата организация („ЛГБТИ Действие“), която предоставя правна помощ на майките на бебе Сара, има множество запитвания особено на българи, които живеят в чужбина, които са установили живота си в Европа. Те в един момент решават да потърсят българско гражданство за децата си или да се завърнат да живеят в България. Те са изправени пред изключителна трудност, защото администрацията не знае как да работи в тези случаи“, каза още Лимберова.

Според нея е чудесен фактът, че съдът е успял да установи тази минимум рамка, според която гражданство, документи и основни права на деца на еднополови родители не могат да бъдат отказвани.

Юристът изрази мнение, че съдът е повторил нещо, което е ясно – че еднополовите партньори, които са станали съпрузи, сключвайки брак, създават семейни връзки помежду си, заедно с децата им. Съответно те имат право да се ползват от института на наследяване в случай на смърт.

По думите ѝ това е изключително важно, защото в противен случай както еднополовите партньори, които имат сключен брак, така и техните деца, са лишени от друга възможност, а именно – от това да ползват семейните си връзки и правото си на наследство в случай на смърт на някой от родителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
3
 
! Отговори
ЗзЗ преди 2 години
аз пък до колкото разбрах, единственото което съдът казва, е че държавата не може да откаже да издаде документ за самоличност. С други думи, цялата тази "драма" може да се избегне като просто се промени формуляра за попълване от " баща и майка:" на "биологичен баща и биологична майка:".
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкото дете.Как ли ще се чувства сред съучениците си?
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата не са виновни, нормално е да им се издадат документи за самоличност. Но да се признава извращението за нормално - не. Каква е тая политика, нямате ли страх от Бога?!ЛГБТ транс мранс - по-далече от децата. 150 000 деца в ЕС на еднополови родители - какво ще стане с тях?! В какво ще вярват и каква ще им бъде ценностната система - че всичко, което искат им е позволено ли? Че всяко едно желание на тялото и стомаха ще управлява живота им.... Страшно е хора, страшно е.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да има дете от двама еднополови родители, биологически не е възможно. Запада върви към западане, неслучайно го наричаме запад.
21
3
 
15
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Дори да беше така думата родители е лъжа защото не са го родили нито направили .т.е. не са биологични родители.За това са можели да заместятат тази думи с найстоници , което е по-точно.а как ще се тотрази това на децата с родтели *** е раси не ми се иска да знам .идва време в което психическите болести стават норма а психическото здраве изклйючение. Защото ако нуякой се мисли за наполеон или за жена това не значи че е такъв.това се опитват да ни убедят от ес.
20
8
 
3
 
! Отговори
Нещата са прости преди 2 години
На този принцип всички бракове с български граждани сключени в други държави, нерегламентирани от нашето законодателство са невалидни.
19
3
 
12
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 години
Естествено, че е знаково. Знак е че отново сме от грешната страна на историята (онази която измисля своя нормалност)...
18
1
 
20
 
! Отговори
Все още преди 2 години
се чудя защо в България поддържаме двойно гражданство. Ако бъде ограничено до няколко години, така, че хората да имат време да помислят и решат на коя държава искат да са граждани такива казуси ще изчезнат от самосебе си. После всеки който се чувства българин винаги може да кандидатства за гражданство с изпит по български език и история.
17
2
 
23
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Светът си отива!!! Щом хората започнат да вярват във всичко сбъркано и неестесвено, това е началото на края! Ако еволюцията реши, че е няма нужда от полове ще го разбера, но да ми се правят разни сбтканяци на нормални само, защото им кеф да си наврът нещо отзад е, това не мога да го разбера. Пък и деца искат да възпитават!!! На какво ще ги учат???
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А този съд разгледал ли е казуса как трябва да се попърджа сега - на майка или на баща.
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ***.раслъка до педофилията крачката е само една.
14
1
 
18
 
! Отговори
Бонго преди 2 години
Смятам, че дете с еднополови родители е нещо изключително и разбира се, заслужава да си има паспорт и изобщо да се счита за пълноправен наследник на родителите си! Пък и представете си само през какви мъки са преминали двамата татковци, докато единият от двамата забременее и роди ! Съвсем друга е обаче ситуацията с еднополови ОСИНОВИТЕЛИ! Аз съм на мнение, че на тях изобщо не бива да им се позволява да осиновяват деца, които да деформират психически.
13
3
 
25
 
! Отговори
Алооооу Венеткеее преди 2 години
Не може 2% сбърканяци да кимандорите обществото яснооо вишегласието казва 98% пък и не сте по бога ай у ада
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И после защо децата на извратени родители също стават извратени.Докога ще ни налагат противоестествени закони?
11
2
 
25
 
! Отговори
Юрист антивакс преди 2 години
Този така наречен съд съвсем се делегитимира с абсурдните си решения. Който не е искал не е оставил държавата си там. Това не е институция, а машина за пари. Последният пример е как двамата хулигани надраскали със спрей паметникът на съветската армия осъдиха България че била нарушила правото им на свободно изразяване. В такъв случай мога ли аз да отида и да надраскам със спрей пречупени кръстове върху паметника на жертвите на холокоста в Освиенцим? Това ще се счете ли за право на изразяване?
10
3
 
20
 
! Отговори
Лгбт гн я с преди 2 години
ВЕНЕТКЕ ПЪРВО РОДИ ОТ ПАРТНИОРКАТА СИ ТОГАЗ ЕЛА СЕ ИЗКАЖИ
9
4
 
19
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 години
Децата не са виновни ,че на сбъркани " родители " ....
8
3
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Идиокраси
7
4
 
20
 
! Отговори
. преди 2 години
Твърд отказ и неглижиране на решението на СЕС! Онез да злобеят колкото си искат! Ако прекалят - излизане от ЕС!
6
4
 
24
 
! Отговори
Пидираст : преди 2 години
Така е, след като 30г близахме и облизвахме, задните части на ЕС и Чичо Сам, сега е ред да поемем здраво изотзад и Евроатлантическите "ценности" и американски "интереси" коуто явно се простират из цялата Вселена. Споко, това все още не е най-веселата част. "Веселото" идва утре га ни накарат да се ваксинираме срещу нормалната природна Хетеросексуалност.Не е нормално да имаш отношения с противоположния и деца от жена.