Мораториумът за тока ни връща към миналото на дефицити в енергетиката

Експерт: Замразяване на цените ще доведе до дефицити в абсолютно всичко
16 дек 2021 07:00, Анисия Иванова
108
Мораториумът за тока ни връща към миналото на дефицити в енергетиката
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на КЕВР за повишаването на цените на електроенергията и парното се оказа политически неприемливо и предизвика налагането на мораториум от парламента, което е поредното грешно решение в енергетиката. Увеличението на цените на тока няма да спре като купувачите вече са започнали да възприемат по-високите нива. Това коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"С това обезкуражиха регулатора – напоследък в енергетиката постоянно се прилагат ядрени опции, било за подпомагане на индустрията, за пускане на двустранни договори на ниски цени, сега – мораториум. Вероятно ще видим още подобни – това не са добри практики. Ако ще има мораториум върху цени, особено за електрическата енергия, можеше да се направи по малко по-интелигентен начин.“

Свръхпечалбите на държавните дружества в сектора са довели до натрупване на достатъчни средства за създаване на фонд, който да подпомогне гражданите срещу високите цени, без да се увеличават дефицитите в системата.

„Пазарът трябва да бъде оставен да си реализира пазарните нива, а регулаторът да определи справедливо цените, за да не създава дефицити.“

Кискинов припомни как през зимата на 2013 г. КЕВР е бил принуден да свали цените, за да се намали общественото недоволство, а след това е имало двойно над предвиденото увеличение

„Системата не може да функционира като фондация – не може да изкупувате енергия на високи цени и да я продавате на по-ниски.“, допълни той.

Още по темата

Вместо постоянно БЕХ да изкупува дълговете, тези печалби могат да се използват за домакинствата чрез създаването на фонд и директни намаления от страна на крайните снабдители, които по този начин ще имат и нужната ликвидност.

„Замразяване на цените ще доведе до дефицити в абсолютно всичко – от предприятията, които пренасят електроенергията и трябва да я купуват от борсата; крайните снабдители, които могат да не могат да плащат на НЕК за доставената енергия, ако не реализират достатъчно приходи; в НЕК, защото трябва да изкупува определени енергии.“

Отново има безпрецедентно високи цени на пазарите за електроенергия, но нивата на цените в България са малко по-ниски от тези е региона, каза Кискинов, но предупреди, че увеличението на цените няма да спре.

Пазарите са започнали да се формират въз основа на настъпилата зима като фючърсите са с устойчив тренд нагоре - за януари 320 евро/Mwh, за Q1 за 2022 г. - 297 евро/Mwh.

“Сега започваме да виждаме това, което ще се случи с цените. Енергийните пазари започват да прегряват и това ще се отрази на цялата икономика... Можем да видим и рязък спад на потреблението“, каза Кискинов.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 77 АнонименИнтересно ! Борса на частници с държавна енергиина система ! Такова може да има само в корумпирана пропаднала беге
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 73 Анонименааа ха ха ха ! Доста рано надрусал се гербер на амбразурата в защита на Чекмеджан ! Сигурно ти плаща от чекмеджето
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ГЕРБ реват,понеже им спират кранчето.А за 12 години,колко ни взехте без да има защо само от ток?Да не говорим за всичко останало.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 54.Защо трябва да има борса на е-енергия.Отговора е защото сме в условията на пазарна икономика.Нкои хора още не са разбрали,че соца се спомина отдавна,защото беше,според думите на бай Тошо,недоносче.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незабавно национализиране на енергиината система на България. За КЕВР военен трибунал с обвинение в тероризъм срещу държавата и народа
47
2
 
2
 
! Отговори
МОРАТОРИУМ преди 2 години
ТРЯБВА ДА СИ ТОПЛЯ БАСЕЙНА ПРЕЗ ЗИМАТА И ТОКА ТОЛКОВА ГОДИНИ МИ ГО ПЛАЩАТ БЕДНИТЕ, ЗА ТОВА ЦЕНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНАТ - НА ВСИЧКИ РАВНОМЕРНО!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 64 АнонименКаква държавна собственост те гони ? Има ли още нещо не приватизирано (ограбено от седерасодемократични частници ) ? Защо Китай където близо 90% собственост е държавна е икономика номер едно в света ?
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой доставчик на услугата по договор го наруши без да има основателна причина(форсмсжор),което означава ,че борсовата цена за покупката на доставената стока,не може да е причина за нарушаване на договора според общ.условия.А това вече е предпоставка за обезщетения за милиони левове на потребителите за неизпълнение на договор по ЗЗД.Честит Коледен подарък за потребителите.Когато има е-борса,регулатора е napaзuт.Няма и кворум в него,поради изтекли мандати.Съд и за...р,защото е нелигитимен.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой доставчик на услугата по договор го наруши без да има основателна причина(форсмсжор),което означава ,че борсовата цена за покупката на доставената стока,не може да е причина за нарушаване на договора според общ.удловия.А това вече е предпоставка за обезщетения за милиони левове на потрвбитрлите за неизпълнение на договор по ЗЗД.Честит Коледен подарък за потребителите.Когато има е-борса,регулатора е napaзuт.Нвма и кворум в него,поради изтекли мандати.Съд и за...р,защото е нелигитимен.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правят мораториум и замразяват цените, за да скрият хиперинфлацията. Един хубав ден всички ще се събудите милионери. Не помните ли 1996-1997 как ви обраха по същия начин?
42
1
 
4
 
! Отговори
БОРСА ЕС преди 2 години
Имаме борса, защото това са условията на ЕС.Честито, ако не сте разбрали.И по-лошо предстои цифров ди$ктат на Шваб.
41
0
 
5
 
! Отговори
Членове ЕС преди 2 години
Знаете ли, каква е ролята на КЕВР, да следи дали спазваме ЕС директиви, да не би българските потребители спрат МОНОПОЛИТЕ! Назначенията в КЕВР са по политически квоти. ПРЕСТЪПНА СТРУКТУРА действаща срещу собственият си народ. В интерес на чужди МОНОПОЛИ. Не знам кой финансира КЕВР, но фактът че махнаха от абревиатурата Д-говори, че държавата я няма. Ето защо казвам спешен изход от ЕС.
40
1
 
2
 
! Отговори
До 47 и 56 преди 2 години
Е, като се заведат искове за неустойки, доставчикът фалира и бива заменен от друг доставчик. Това няма да прекрати производството на ток, нито потреблението му. Просто настъпва смяна и обновяване в системата на доставчици на услуги. Идеален момент да бъде съкратена бройката им, която и без това е ненужно висока.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прод.47.А това означава ,че при липсата на форсмажорни обстоятелства,доставчика трябва да изпълнява договора според общите условия. Ако не го изпълнява,клиента има право да заведе иск срещу доставчика за обещетение,съгласно общите условия.А адвокатите само това и чакат,да колабират системите и да заведат колективни или инд.искове за обезщетения.Затова и Мораториумът има значение.Но той не променя факта на неустойката,защото не е форсмажорно обстоятелство.Разтурвайте napaзuтите,като КЕВЕР.И съд.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прод.47.А това означава ,че при липсата на форсмажорни обстоятелства,доставчикс трябва да изпълнява договора според общителен условия.Ако не го изпълнява,клиента има право да заведе иск срещу доставчика за обещетение,съгласно общите условия.А адвокатите само това и чакат,да колабират системите и да заведат колективни или инд.искове за обезщетения.Затова и Мораториумът има значение.Но той не променя факта на неустойката,защото не е форсмажорно обстоятелство.Разтурвайте napaзuтите,като КЕВЕР.И съд
37
0
 
1
 
! Отговори
МЕЧ преди 2 години
Не политически,а НАРОДНО НЕ ПРИЕМЛИВО !!!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прод.47.А това означава ,че при липсата на форсмажорни обстоятелства,доставчикс трябва да изпълнява договора според общите условия.Ако не го изпълнява,клиента има право да заведе иск срещу доставчика за обещетение,съгласно общите условия.А адвокатите само това и чакат,да колабират системите и да заведат колективни или инд.искове за обезщетения.Затова и Мораториумът има значение.Но той не променя факта на неустойката,защото не е форсмажорно обстоятелство.Разтурвайте ***,като КЕВЕР.
35
0
 
7
 
! Отговори
Нов преди 2 години
Защо трябва да има борса!!! Защо изнасяме евтиният ток!!! Защо трябва да има 3 посредника между производителя и крайият потребите!!! Защо да няма дълготрайни договори които гарантират стабилност!!!Всички знаят отговорите. Като ги видя по телевизията разни енергиини експерти много ми се приисква да има истолет и да стрелям да стрелям.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празни приказки!Няма пряка връзка между мораториум и дефицит. Енергетиката е базов стратегически отрасъл, и закриван мощности, щото не печеля колкото искам е недопустомо.Останалите реалности са в защитаване на огромни печалби по веригата производство търговия и разпределение, и най вече на другари пълнещи партийни и други касички.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен АЕЦ и някои ВЕЦ-ове друго държавно няма. ТЕЦ-овете, са частни. ЕРП-тата също.